Suurella ISO-herkkyydellä otettu iltakuva

Suurella ISO-herkkyydellä voidaan kuvata hämärässä käsivaralta.

© Shutterstock/beboy

Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

Kameran valoherkkyys määritetään ISO-arvon avulla. Sen kasvattaminen mahdollistaa nopeammilla suljinajoilla kuvaamisen. Tässä ohjeita ISO-herkkyyden säätämiseen.

maanantai 14. elokuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

ISO-arvo kuvaa kameran valoherkkyyttä: pieni ISO-arvo tarkoittaa vähäistä herkkyyttä. Kun ISO-lukemaa säädetään suuremmaksi, herkkyys lisääntyy, koska kuvakennon signaali vahvistuu. 

Kameroiden pienin ISO-arvo on yleensä 100. Yleensä suurin arvo monissa kameroissa on 25 600, ja joissain se on jopa 3 280 000, jolla kuvista tulee erittäin rakeisia.

Canon EOS 70D

Canoneissa ISO-painike on yleensä oikealla ylhäällä.

© Canon

ISO-herkkyys tilanteen mukaan

ISO-herkkyys on yksi kameran perussäädöistä. Suljinajan ja himmenninaukon ohella se on kolmas valotukseen vaikuttavista tekijöistä. Jos kuvattaessa halutaan jostain syystä käyttää jotain tiettyä ajan ja aukon yhdistelmää, säädetään lopullinen valotus juuri ISO-herkkyyssäädön avulla.

Pieni arvo sopii silloin, kun valoa on runsaasti (esim. auringonpaiste), kun taas suuria arvoja tarvitaan hämärässä, kun salamavaloa tai jalustaa ei ole tai haluta käyttää.

Auringonpaisteella ISO 100 tai 200 riittää yleensä hyvin. Pilvisellä säällä ISO 400 on parempi, ja jos kuvataan esim. bändikeikkaa, voi ISO 6400 hyvinkin olla tarpeen. Kannattaa etukäteen harkita, kumpi haittaa enemmän, kuvien rakeisuus vai epäterävyys – yleensä se on jälkimmäinen.

Auto-ISO on erinomainen ratkaisu silloin, kun kuvataan vaihtelevassa valaistuksessa, esim. siirrytään hämärästä valoisaan ja takaisin. Sitä käytettäessä voidaan asettaa suurin mahdollinen ISO-arvo ja pisin mahdollinen valotusaika.

Tilaa Digikuva ja opi kuvankäsittelyä. Saat 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, ja 2 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. 

Nikon D810

Joissakin Nikon-malleissa ISO-painike löytyy vasemmanpuoleisesta säätökiekosta ja toisissa malleissa se on takanäytön vieressä.

© Nikon

Näin ISO-arvoa säädetään

Useimmissa kameroissa on erillinen ISO-painike. Pidä sitä pohjassa ja säädä haluamasi ISO-arvo joko säätökiekolla tai nuolinäppäimillä. Auto ISO -asetukset löytyvät yleensä valikosta. Samalla säädetään suurin mahdollinen ISO-arvo ja pisin mahdollinen valotusaika. Joissain kameroissa on Fn-painike, jolla ISO-asetus voidaan määrittää .

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!