Panasonic G9:n kenno

Kuvassa näkyvä Panasonic Lumix G9:n kuvakenno on tyyppiä Micro Four Thirds.

© Panasonic

Kameroiden kuvakennojen koot

Valokuvan laatu riippuu paljolti kameran kuvakennon koosta. Kerromme, miksi näin on, ja samalla kertaamme eri kennokoot.

keskiviikko 3. tammikuuta 2018 teksti K. Engbo

Paras tae teknisestä kuvanlaadusta on kameran kuvakennon koko.

Älypuhelimissa ja pienissä kompaktikameroissa on yleensä 1/2.3”-tyypin kenno. Kooltaan se on noin 6,17 x 4,55 mm, ja jos näin pieneen kokoon puristetaan niinkin paljon kuin 20 megapikseliä, on jokainen pikseli äärimmäisen pieni.

Mutta jos samat 20 megapikseliä levitetään täyden 24 x 36 mm:n kinokennolle, on jokaisella pikselillä huomattavasti enemmän tilaa. Tällainen ns. täyden koon kenno onkin peräti noin 30 kertaa suurempi kuin 1/2.3”-kenno.

> Lue myös: Näin monta pikseliä vaaditaan hyvään A4-tulosteeseen.

Mitä suurempi pikseli, sitä vähemmän kuvakohinaa

Toisin sanoen jokaiseen pikseliin mahtuu enemmän valoa. Pikselit osaavat silloin käsitellä kohinaa paremmin, koska niihin tulee enemmän valoa, joka ikään kuin ajaa kohinan tieltään.

Suuri pikseli pystyy myös täyttämään suuremman alueen mustan ja kirkkaan välillä kuin pieni. Pieni pikseli täyttyy valolla paljon suurta nopeammin – ja valoa täynnä oleva pikseli tarkoittaa täysin puhkipalanutta kohtaa kuvassa.

Harrastajakameroissa on paria poikkeusta lukuun ottamatta neljää eri kennokokoa.

Harrastajakameroiden kennokoot:

  • 1” = 13,2 x 8,8 mm
  • Micro Four Thirds = 17,4 x 13 mm
  • APS-C = noin 23,5 x 15,7 mm
  • Kinokoko eli täysi koko (Full-frame) = noin 36 x 24 mm
Kennokoot

Tämä kuva havainnollistaa kuvakennojen keskinäisiä kokoeroja. Vasemmalta oikealle: 1/2.3"-, 1"-, Micro Four Thirds-, APS-C- ja täyden kinokoon kenno.

© Digikuva

Monet kameravalmistajat tuottavat nykyään taskukameroita, joissa on jokin näistä kennokokotyypeistä, joten niillä voidaan monesti saada teknisesti yhtä laadukkaita kuvia kuin samojen kennokokojen järjestelmäkameroilla.

Lue suuri kameraoppaamme 2017/2018

Siihen olemme keränneet kaikki vuonna 2017 markkinoilla olleet harrastekamerat, ja samalla olemme valinneet vuoden parhaat mallit neljässä eri kategoriassa.

Kameraopas 2017/2018

Oppaassa näkyy sekä kameratyyppi (kennokoon perusteella) että kullekin yksittäiselle kameralle tyypillinen hinta.

Digikuvan tilaajana voit lukea lehden vaikka saman tien mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Tilaajana voit kirjautua myös Etunurkkaan, jossa on satojen videokurssien lisäksi muun muassa suuri objektiiviopas sekä peilittömiin että peilijärjestelmäkameroihin.

> Tilaa Digikuva, niin saat 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, ja 2 numeroa Digikuvaa, yhteishintaan 14,90. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!