Yksi parhaista kuvalaadun ilmaisimista on kennon koko tai kuvakenno, joksi sitä myös kutsutaan.
Matkapuhelimissa ja pienissä kompaktikameroissa on yleensä niin kutsuttu 1/2.3-tuumainen kuvakenno. Se vie noin 6,17 x 4,55 mm tilaa, ja esimerkiksi 20 megapikseliä voidaan puristaa tähän kokoon. Jokainen pikseli on erittäin pieni.
Kun 20 megapikseliä sen sijaan levitetään 24 x 36 mm:n kinokoon kennon yli, jokainen pikseli saa enemmän tilaa. Itse asiassa kinokoon kenno on noin 30 kertaa 1/2.3-tuumaista kuvakennoa suurempi.
- Suuremmat pikselit vähentävät kohinaa
- 1"-tyypin kenno
- Four Thirds -tyypin kenno
- APS-C-kenno
- Kinokoon-kenno
- Keskikoon kenno
> Lue myös: Näin monta pikseliä vaatii A4-tulostus.
Suuremmat pikselit vähentävät kohinaa
Tämä tarkoittaa, että jokaiseen pikseliin mahtuu enemmän valoa. Siksi kenno käsittelee kohinaa paljon paremmin, koska valoa tulee enemmän peittämään kohinan.
Lisäksi suurempi pikseli voi täyttää laajemman alueen tumman ja vaalean välillä. Yksinkertaisettuna pieni pikseli täyttyy valolla paljon suurta nopeammin, ja valoa täynnä oleva pikseli tarkoittaa täysin puhkipalanutta kohtaa kuvassa.
Harrastajakameroissa on paria poikkeusta lukuun ottamatta viisi eri kennokokoa.
Harrastelijakameran kennokoot:
- 1" = 13,2 x 8,8 mm
- Four Thirds = 17,4 x 13,0 mm
- APS-C = noin 23,5 x 15,7 mm
- Kinokoko = noin 36 x 24 mm
- Keskikoko = noin 43,8 x 32,9 mm

Tässä näet alla kuvattujen viiden kennon koon ja pienen 1/2.3-koon kennon keskinäisen suhteen.
© Shutterstock.com1"-tyypin kenno
Tätä tyyppiä käytetään erityisesti harrastajille tarkoitetuissa kompaktikameroissa. Kokonsa ansiosta se on paljon laadukkaampi kuin pienemmät kennot ilman, että kamerat ovat erityisen suuria.
Kennotyyppi on muun muassa Sonyn RX100-sarjan taskukameroissa ja Panasonic Lumix DC-TZ200 -kompaktikamerassa.

Oppaassa näkyy sekä kameratyyppi (kennokoon perusteella) että kullekin yksittäiselle kameralle tyypillinen hinta.
Four Thirds -tyypin kenno
Four Thirds -kennoa käyttää lähes ainoana Olympus, joka nykyään on nimeltään OM SYSTEM sekä Panasonic, ja kenno on noin 1,6 kertaa 1"-tyypin kennoa suurempi.
OM SYSTEM ja Panasonic käyttävät kennoa Micro Four Thirds -tyyppisissä peilittömissä järjestelmäkameroissaan.
Polttovälin pidennys on 2x, joten 14-40 mm:n objektiivi Four Thirds -kameraan vastaa kinokoon kamerassa 28-80 mm:n objektiivia. Four Thirds -kennon kuvien sivusuhde on 4:3.
Digikuvan tilaajana voit lukea lehden vaikka saman tien mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta.
Tilaajana voit kirjautua myös Etunurkkaan, jossa on satojen videokurssien lisäksi muun muassa suuri objektiiviopas sekä peilittömiin että peilijärjestelmäkameroihin.

Panasonicin Micro Four Thirds G -sarjan kameroissa, kuten tässä Panasonic Lumix DC-GH6 -kamerassa, käytetään Four Thirds -kennoa.
APS-C-kenno
Tämäntyyppisen kennon koko ja nimi on peräisin Advanced Photo System -järjestelmästä, joka on 1990-luvun lopulta peräisin oleva filmiformaatti. Filmi oli hieman tavallista kapeampi, ja siinä oli valittavana erilaisia kameraformaatteja, kuten C, joka oli lyhenne sanasta Classic ja tuotti filmille 25,1 × 16,7 mm:n kuvan.
>Lue myös: Viisi polttoväliä, jotka kannattaa tuntea
Monet valmistajat, kuten Canon, Fujifilm, Nikon ja Sony, valmistavat APS-C-kennoilla varustettuja järjestelmä- ja peilijärjestelmäkameroita, jotka eivät kuitenkaan ole täysin samankokoisia kuin analogiset kennot ja voivat vaihdella hieman.
Useimmat valmistajat tarjoavat noin 23,5 x 15,6 mm:n kennon koon, joka pidentää polttoväliä 1,5x. Canonin APS-C-kennojen koko on 22,3 × 14,8 mm ja polttovälin pidennys 1,6x. Sivusuhde on 3:2, aivan kuten kinokoossa.
Kinokoon-kenno
Se on suunnilleen samankokoinen kuin perinteinen 24 x 36 mm:n filmiformaatti. Canon, Nikon, Panasonic, Pentax ja Sony ovat vain muutamia kinokoon kameroita tekevistä valmistajista.
Kuvien sivusuhde on 3:2, ja kennon pinta-ala on lähes neljä kertaa suurempi kuin Four Thirds -tyypissä.
>Lue myös: Näin käytät ISO-asetuksia

Nikon Z 7II:ssa on suuri kinokoon kenno
© NikonKeskikoon kenno
Analogisina aikoina yli 24 x 36 mm:n kennoja kutsuttiin keskikokoisiksi, ja yli 100 mm × 130 mm:n koossa ne olivat suurikokoisia.
Sillä mitä kutsutaan keskikooksi, on siis melko suuri merkitys. Fujfilm ja Hasselblad valmistavat 43,8 x 32,9 mm:n kennoja, mutta esimerkiksi Hasselblad valmistaa myös takaosia, joissa on 53,4 x 40,0 mm:n keskikoon kennot. Sivusuhde on yleensä 4:3.

Fujifilmin GFX-sarjan kameroissa, kuten tässä Fujifilm GFX 100S:ssä, on valtavat keskikoon kennot.
© Fujifilm