Fujifilm X-H2S -kenno

Tässä on Fujifilm X-H2S:n kuvakenno, joka on APS-C-tyyppiä.

© Fujifilm

Hallitse kameroiden kennokoot

Kameran kennon tai kuvakennon koko on tärkeä kuvanlaadun kannalta. Tästä voit lukea, miksi ja miten eri kokoja käytetään.

tiistai 9. elokuuta 2022 teksti K. Engbo

Yksi parhaista kuvalaadun ilmaisimista on kennon koko tai kuvakenno, joksi sitä myös kutsutaan.

Matkapuhelimissa ja pienissä kompaktikameroissa on yleensä niin kutsuttu 1/2.3-tuumainen kuvakenno. Se vie noin 6,17 x 4,55 mm tilaa, ja esimerkiksi 20 megapikseliä voidaan puristaa tähän kokoon. Jokainen pikseli on erittäin pieni.

Kun 20 megapikseliä sen sijaan levitetään 24 x 36 mm:n kinokoon kennon yli, jokainen pikseli saa enemmän tilaa. Itse asiassa kinokoon kenno on noin 30 kertaa 1/2.3-tuumaista kuvakennoa suurempi.

> Lue myös: Näin monta pikseliä vaatii A4-tulostus.

Suuremmat pikselit vähentävät kohinaa

Tämä tarkoittaa, että jokaiseen pikseliin mahtuu enemmän valoa. Siksi kenno käsittelee kohinaa paljon paremmin, koska valoa tulee enemmän peittämään kohinan.

Lisäksi suurempi pikseli voi täyttää laajemman alueen tumman ja vaalean välillä. Yksinkertaisettuna pieni pikseli täyttyy valolla paljon suurta nopeammin, ja valoa täynnä oleva pikseli tarkoittaa täysin puhkipalanutta kohtaa kuvassa.

Harrastajakameroissa on paria poikkeusta lukuun ottamatta viisi eri kennokokoa.

Harrastelijakameran kennokoot:

  • 1" = 13,2 x 8,8 mm
  • Four Thirds = 17,4 x 13,0 mm
  • APS-C = noin 23,5 x 15,7 mm
  • Kinokoko = noin 36 x 24 mm
  • Keskikoko = noin 43,8 x 32,9 mm

Kennokoot

Tässä näet alla kuvattujen viiden kennon koon ja pienen 1/2.3-koon kennon keskinäisen suhteen.

© Shutterstock.com

1"-tyypin kenno

Tätä tyyppiä käytetään erityisesti harrastajille tarkoitetuissa kompaktikameroissa. Kokonsa ansiosta se on paljon laadukkaampi kuin pienemmät kennot ilman, että kamerat ovat erityisen suuria.

Kennotyyppi on muun muassa Sonyn RX100-sarjan taskukameroissa ja Panasonic Lumix DC-TZ200 -kompaktikamerassa. 

Katso myös: Kamerakoulu-videosarjassa tutustumme kameran painikkeisiin ja toimintoihin, jotka parantavat hallittavuutta. Katso videot täällä.

Kameraopas 2017/2018

Oppaassa näkyy sekä kameratyyppi (kennokoon perusteella) että kullekin yksittäiselle kameralle tyypillinen hinta.

Four Thirds -tyypin kenno

Four Thirds -kennoa käyttää lähes ainoana Olympus, joka nykyään on nimeltään OM SYSTEM sekä Panasonic, ja kenno on noin 1,6 kertaa 1"-tyypin kennoa suurempi.

OM SYSTEM ja Panasonic käyttävät kennoa Micro Four Thirds -tyyppisissä peilittömissä järjestelmäkameroissaan.

Polttovälin pidennys on 2x, joten 14-40 mm:n objektiivi Four Thirds -kameraan vastaa kinokoon kamerassa 28-80 mm:n objektiivia. Four Thirds -kennon kuvien sivusuhde on 4:3.

Digikuvan tilaajana voit lukea lehden vaikka saman tien mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Tilaajana voit kirjautua myös Etunurkkaan, jossa on satojen videokurssien lisäksi muun muassa suuri objektiiviopas sekä peilittömiin että peilijärjestelmäkameroihin.

> Tilaa Digikuva, niin saat 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, ja 2 numeroa Digikuvaa, yhteishintaan 14,90. 

Panasonic Lumix DC-GH6

Panasonicin Micro Four Thirds G -sarjan kameroissa, kuten tässä Panasonic Lumix DC-GH6 -kamerassa, käytetään Four Thirds -kennoa.

APS-C-kenno

Tämäntyyppisen kennon koko ja nimi on peräisin Advanced Photo System -järjestelmästä, joka on 1990-luvun lopulta peräisin oleva filmiformaatti. Filmi oli hieman tavallista kapeampi, ja siinä oli valittavana erilaisia kameraformaatteja, kuten C, joka oli lyhenne sanasta Classic ja tuotti filmille 25,1 × 16,7 mm:n kuvan.

>Lue myös: Viisi polttoväliä, jotka kannattaa tuntea

Monet valmistajat, kuten Canon, Fujifilm, Nikon ja Sony, valmistavat APS-C-kennoilla varustettuja järjestelmä- ja peilijärjestelmäkameroita, jotka eivät kuitenkaan ole täysin samankokoisia kuin analogiset kennot ja voivat vaihdella hieman.

Useimmat valmistajat tarjoavat noin 23,5 x 15,6 mm:n kennon koon, joka pidentää polttoväliä 1,5x. Canonin APS-C-kennojen koko on 22,3 × 14,8 mm ja polttovälin pidennys 1,6x. Sivusuhde on 3:2, aivan kuten kinokoossa.

Kinokoon-kenno

Se on suunnilleen samankokoinen kuin perinteinen 24 x 36 mm:n filmiformaatti. Canon, Nikon, Panasonic, Pentax ja Sony ovat vain muutamia kinokoon kameroita tekevistä valmistajista.

Kuvien sivusuhde on 3:2, ja kennon pinta-ala on lähes neljä kertaa suurempi kuin Four Thirds -tyypissä.

>Lue myös: Näin käytät ISO-asetuksia

Nikon Z 7II

Nikon Z 7II:ssa on suuri kinokoon kenno

© Nikon

Keskikoon kenno

Analogisina aikoina yli 24 x 36 mm:n kennoja kutsuttiin keskikokoisiksi, ja yli 100 mm × 130 mm:n koossa ne olivat suurikokoisia.

Sillä mitä kutsutaan keskikooksi, on siis melko suuri merkitys. Fujfilm ja Hasselblad valmistavat 43,8 x 32,9 mm:n kennoja, mutta esimerkiksi Hasselblad valmistaa myös takaosia, joissa on 53,4 x 40,0 mm:n keskikoon kennot. Sivusuhde on yleensä 4:3.

Fujifilm GFX 100 S

Fujifilmin GFX-sarjan kameroissa, kuten tässä Fujifilm GFX 100S:ssä, on valtavat keskikoon kennot.

© Fujifilm

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!