Nikon D750

Kaikki kinokoon kamerat, kuten Nikon D750, eivät ole fyysisesti suuria.

© Nikon

Siksi kinokoon kamera on paras

Jos vaadit kameralta erinomaista kuvanlaatua, on valintasi vääjäämättä kinokoon eli nk. täyden kennokoon järjestelmäkamera – joko peilitön tai peilillinen.

maanantai 22. tammikuuta 2018 teksti Poul Siersbæk

Peilittömät kinokoon järjestelmäkamerat ovat jo pitkään tarjonneet lähes samoja ominaisuuksia kuin perinteiset peilijärjestelmäkamerat. Nyt ne ovat jo menossa edelle niin kuvanlaadussa kuin kuvausnopeudessakin. 

Valinnanvaraa on nyt enemmän kuin koskaan tätä ennen – molempien kameratyyppien osalta.

Kinokoon järjestelmäkameroissa on suuri kuvakenno, jonka koko on noin 24 x 36 mm. Samaa kokoa olivat takavuosikymmeninä käytetyt kinofilmit, joille peilijärkkäreillä kuvattiin. 

Näiden ominaisuuksien vuoksi kinokoon järjestelmäkamerat ovat hyvin arvostettuja.

Sony A9

Sonyn lipuulaivamalli A9 laukoo peräti 20 kuvaa sekunnissa, vaikka sisällä on suuria kuvatiedostoja tuottava kinokoon kenno.

© Sony

1. Suuri dynaaminen alue

Suuri kennokoko tarkoittaa suurempaa dynaamista aluetta kuin mihin pienempikennoiset, esim. APS-C- ja Micro Four Thirds -kamerat pystyvät. 

Niissä on enemmän kuvadataa eli niillä kuvatuista raakakuvatiedostoista saadaan näkyviin enemmän sävyeroja sekä tummimmissa varjokohdissa että kirkkaissa huippuvalokohdissa.

Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

2. Suuri valoherkkyys

Suuremman kennon ansiosta kinokamera pystyy samoissa valaistusolosuhteissa vangitsemaan enemmän valoa kuin nk. kroppikennokamera. 

Samalla myös tarkentaminen ja tarkennuksen pitäminen kohteessa on helpompaa hämärässä kuvattaessa.

Hyvin heikossa valossa otettu kuva

Kinokoon kameran suuren kennon ansiosta tarkennus pysyy hämärässäkin hyvin kohdallaan, ja myös suurilla ISO-herkkyyksillä kuvaaminen onnistuu pienempiä kameroita paremmin. 

© Alejandro Alvarez // Unsplash

3. Vähemmän kuvakohinaa

Suuri kenno tekee suurempia pikseleitä kuin pieni kenno. Niinpä suurilla ISO-herkkyyksillä kuvattaessa syntyy digitaalista kuvakohinaa vähemmän kuin pienen kennokoon kameroilla kuvattaessa. 

Kameran kohinanvaimennuksen ei tarvitse puuttua peliin yhtä voimakkaasti kuin pienemmissä kameroissa, joten kuvaterävyys pysyy sikälikin parempana.

4. Paremmat mahdollisuudet säätää syväterävyyttä

Kinokoon kameroilla on pienempiä kameroita helpompaa saada aikaan voimakas taustasumennus kuvaan, koska sen kanssa voidaan mennä lähemmäksi kohdetta kuin esim. APS-C-koon kameralla, jossa on polttoväliltään vastaava objektiivi kuin kinorungossa, jotta saavutetaan muutoin sama optinen vaikutelma. 

Tämä liittyy polttovälikertoimeen sekä kennon ja tarkennustason väliseen etäisyyteen.

Kinokoon kameralla otettu muotokuva, jossa on pieni syvyysterävyyaalue

Kinokoon kameralla saa pienempiä helpommin selkeän taustasummennuksen. Tämä liittyy mm. polttovälikertoimeen.

© Caleb Lucas // Unsplash

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!