Vuosien ajan peilijärjestelmäkamera oli ainoa vakavasti otettava vaihtoehto, kun tarvittiin ammattilaistason kameraa, jolla saisi veitsenteräviä kuvia.
Tämä aika on kuitenkin ohi, sillä peilittömät järjestelmäkamerat ovat kehittyneet valtavasti. Ne ovat saaneet peilijärjestelmäkamerat näyttämään vanhanaikaisilta ja tylsiltä.
Kameroiden kehityksen myötä valinta perinteisen peilijärjestelmäkameran ja uuden järjestelmäkameran välillä on nyt paljon helpompi.
Uusia peilijärjestelmäkameroita ei juuri kehitetä
Lähes kaikki kameramerkit ovat lopettaneet uusien peilikameroiden kehittämisen.
Pentax pitää ainoana lippua korkealla eikä ole siirtynyt peilittömiin järjestelmäkameroihin.
Koska peilikameroille ei tuoteta kovin paljoa uusia objektiivejakaan, tarvikevalmistajien objektiivit mukaan lukien, olemassa olevat tuotteet katoavat vähitellen markkinoilta, eikä uusia tule.
Sen vuoksi suosittelemme ehdottomasti valitsemaan peilittömän järjestelmäkameran, sillä se on yksinkertaisesti tulevaisuuden valinta – ja on itse asiassa ollut myös nykyhetken valinta jo jonkin aikaa.
Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö peilikameralla saisi yhtä hyviä kuvia kuin peilittömälläkin.
Esimerkiksi Nikon D850 -peilijärjestelmäkamerassa on sama kenno kuin peilittömässä Nikon Z 7II:ssa.
Peilittömät järjestelmäkamerat tarjoavat kuitenkin enemmän etuja – alla kerromme niistä lisää.
> Lue myös uusista Canon EOS R- ja Nikon Z -järjestelmäkameroista.

Peilijärjestelmäkamerassa valo heijastuu etsimeen prisman kautta.
© PentaxPeilittömän järjestelmäkameran edut
Uudessa järjestelmäkamerassa valo osuu kennoon, josta kuvatiedot siirtyvät kameran elektroniseen etsimeen, joka on pieni näyttö.
Peilijärjestelmäkamerassa kuvaaja näkee kohteen suoraan objektiivin läpi, kun taas järjestelmäkamerassa etsimen kuva tuotetaan elektronisesti.
Kuvausnopeus: Monilla uusilla järjestelmäkameroilla voidaan ottaa nopeampia kuvasarjoja kuin vastaavilla peilijärjestelmäkameroilla – esimerkiksi Sonyn A1-mallilla pystyy ottamaan jopa 30 kuvaa sekunnissa.
Äänettömyys: Joissakin järjestelmäkameroissa on elektroninen suljin, jota käytettäessä kuvaus on täysin äänetöntä. Siitä on hyötyä esimerkiksi katu- ja reportaasikuvauksessa.
Paino ja koko: Peilittömät järjestelmäkamerat ovat pienempiä ja kevyempiä kuin peilijärjestelmäkamerat, sillä elektroninen etsin vaatii vähemmän tilaa kuin prisma ja peilijärjestelmä.
Automaattitarkennus: Järjestelmäkameroiden automaattitarkennus on viime vuosina kehittynyt uskomatonta vauhtia. Nykyään kamerat tunnistavat kasvot, silmät, autot ja eläimet.
Lisäksi uusimpien mallien automaattitarkennus pystyy helposti seuraamaan liikkuvaa kohdetta veitsenterävällä tarkkuudella.

Uusissa järjestelmäkameroissa ei ole peiliä. Siksi niitä kutsutaan usein peilittömiksi kameroiksi.
© SonyPeilittömissä kameroissa valo menee kuvakennolle, ja kuvatieto siirtyy sieltä edelleen kameran sähköiseen etsimeen. Myös tarkennusjärjestelmä käyttää kuvakennolta tulevaa kuvatietoa.
Sähköinen etsin: Etsin näyttää kirkkauden, värin ja kontrastin juuri kuten se on kuvassa. Joissakin kameroissa on myös kasvojentunnistus.
Kuvausnopeus: Moni uusi peilitön kamera pystyy ottamaan nopeampia kuvasarjoja kuin vastaavat peilikamerat.
Hiljainen kuvaus: Monissa uusissa peilittömissä voidaan käyttää sähköistä suljinta, joka laukeaa täysin äänettömästi.
Paino ja koko: Kamera on helpompi pitää vakaana videokuvauksessa, koska voidaan käyttää etsintä. Videon tarkennus toimii paremmin.
Automaattitarkennus: Järjestelmäkameroiden automaattitarkennus on edennyt viime vuosina suurin harppauksin. Useimpien kamerat tunnistavat kasvot ja silmät. Lisäksi automaattitarkennus seuraa liikkuvaa kohdetta hämmästyttävän tehokkaasti.
Peilijärjestelmäkamera vai peilitön järjestelmäkamera – kumpi kannattaa valita?
Vastaus on itsestään selvä, koska peilijärjestelmäkameroita ei juuri enää valmisteta – ja siksi peilitön järjestelmäkamera on parempi valinta.
Peilikameran valinta voi edelleen olla järkevää, jos esimerkiksi halutaan ottaa valokuvia optisella etsimellä. Koska uusia objektiiveja ei juurikaan valmisteta, uusien lisävarusteiden hankkiminen näihin kameroihin on tulevaisuudessa paljon vaikeampaa.

Peilittömän järkkärin elektroninen etsin näyttää kuvan, joko kameran näytöllä tai itse etsimessä, juuri sellaisena, miltä se näyttää laukaisimen painamisen jälkeen. Jos etsinkuva on liian tumma, kuva alivalottuu.

Peilittömien kameroiden elektronisessa etsimessä kuva näkyy juuri sellaisena, kuin se laukaisinta painettaessa tallennetaan. Kuvaaja näkee siis heti, onko kuva esimerkiksi alivalottunut, koska tällöin etsimen kuva on liian tumma.
Peilijärkkäri voittaa akunkestossa
Peilittömän järjestelmäkameran etsin kuluttaa koko ajan käytettäessä virtaa, joten kuvaamiselle jää vähemmän virtaa.
Peilijärjestelmäkameroissa – ainakin suurikennoisissa malleissa – on parempi sääsuojaus, eli ne on paremmin tiivistetty likaa ja kosteutta vastaan.
Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo lähteä luontoon pitemmälle kuvausretkelle.
Varsinkin Nikonin ja Canonin peilijärjestelmäkameroihin saa enemmän objektiiveja kuin peilittömiin järjestelmäkameroihin – vaikka monia vanhempia peilijärkkäreiden objektiiveja voi käyttää sovittimen kanssa peilittömissä kameroissa.
Peilittömien ja peilikameroiden hintoja
Valitsitpa peilittömän järjestelmäkameran taikka peilijärjestelmäkameran, pääset hyvin alkuun reilulla 500 eurolla.
Ammattilaismalleista peilijärjestelmäkamerat ovat hieman peilittömiä kalliimpia.
Järkkäreistä Canon EOS R:n, Nikon Z 7 II:n ja Sony A7 IV:n rungot maksavat noin 2000–3000 euroa.
Vastaavista peilijärjestelmäkameroista mainittakoon tässä Canon 5D IV, jonka hinta on tippunut reiluun 2000 euroon ja Nikon D850 jonka nyt saa jopa alle kolmen tonnin.
Lisää hintaa tulee objektiiveista. Jos haluat käyttää ei-alkuperäisiä, nk. tarvikeobjektiiveja, kuten Tamron, Sigma ja Samyang, säästät rahaa, jos valitset peilijärjestelmäkameran.
Lue myös: Säästä rahaa – osta tarvikeobjektiivi
Lue testit ja arviot Digikuvasta
Testaamme aina uudet järjestelmä- ja peilijärjestelmäkamerat ensimmäisten joukossa, ja Digikuva-lehdestä voit lukea eri mallien perusteelliset arvostelut ja testit.
Testit ja arviot ovat luettavissa Välineoppaassa, jossa tuotteita voi myös vertailla.