Sony A7 III. Peilitön vai peilillinen järjestelmäkamera?

Kameratyypin valitseminen voi joskus olla vaikeaa. Peilittömät järjestelmäkamerat kehittyvät hurjasti, mutta ammattikuvaajat ovat yleensä kuvanneet peilijärjestelmäkameroilla. Opastamme sinua valinnassa.

© Olympus

Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Jos on tarkoitus saada teknisesti todella hyvälaatuisia valokuvia, on järjestelmäkamera ainoa vaihtoehto. Sekä peilillisissä että peilittömissä voidaan vaihtaa objektiivia ja myös näin parantaa kuvanlaatua. Mutta kumpi on parempi?

perjantai 15. syyskuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

Peilittömät järjestelmäkamerat kehittyvät nykyään hurjaa vauhtia.

Esimerkiksi Sony on viime vuosina tuonut markkinoille A-sarjan kameroita toinen toisensa jälkeen, ja nyt myös Canon ja Nikon ovat lähteneet mukaan uusilla laadukkailla peilittömillä järjestelmäkameroillaan, joissa on runsaasti edistyksellisiä toimintoja.

Kehityksen vuoksi – tai sen ansiosta – on valinta perinteisten peilijärjestelmäkameroiden ja uusien peilittömien järjestelmäkameroiden välillä enemmänkin maku- kuin laatukysymys.

Joissain tapauksissa näissä kameratyypeissä on samat kennot ja prosessorit sisällä.

Keskinäisiäkin eroja toki löytyy, ja tähän olemmekin keränneet molempien kameratyyppien merkittävimpiä etuja.

> Lue jutut uusista peilitttömistä järjestelmäkameroista Canon EOS R ja Nikon Z.

Mikä on peilijärjestelmäkamera?

Pentax peilijärjestelmäkamera

Peilijärjestelmäkamerassa valo heijastuu etsimeen prisman kautta.

© Pentax

Peilikamerassa heijastetaan objektiivin läpi kameraan tuleva valo peilin avulla ylös prismaan, josta se heijastuu prisman tai peilikammion kautta okulaarin etsinkuvaksi. Kuvaaja siis näkee kohteen suoraan. Kuvaa otettaessa peili kääntyy ylös paljastaen kuvakennon, jolle valo osuu ja muodostaa kuvan.

Peilietsin: Näet kuvan omin silmin etsimen läpi, mikä on varsinkin heikossa valossa suuri etu. Kuva näkyy kirkkaana eikä välky.

Automaattitarkennus: Peilikameran tarkennus on yhä hiukan parempi, mutta edistyksellisimmissä peilittömissä se toimii nykyään useimmissa olosuhteissa yhtä hyvin.

Hyviä aloittelijamalleja: Halvimmat peilikamerat ovat paremmin varustettuja. Niissä on esim. etsin, toisin kuin pienemmissä ja halvemmissa peilittömissä, joissa on käytettävä näyttöä.

Objektiiveja ja lisävarusteita: Canonin ja Nikonin peilikamerajärjestelmät ovat yhä edelleen lyömättömiä, vaikka peilittömät kamerat ovat kehittyneet objektiivirintamalla varsin hyvin.

Mikä on peilitön järjestelmäkamera?

Sony peilitön järjestelmäkamera mirrorless

Peilittömissä järjestelmäkameroissa ei sananmukaisesti ole peiliä.

© Sony

Peilittömissä kameroissa valo menee kuvakennolle, ja kuvatieto siirtyy sieltä edelleen kameran sähköiseen etsimeen. Myös tarkennusjärjestelmä käyttää kuvakennolta tulevaa kuvatietoa.

Sähköinen etsin: Etsin näyttää kirkkauden, värin ja kontrastin juuri kuten se on kuvassa. Joissakin kameroissa on myös kasvojentunnistus.

Kuvausnopeus: Moni uusi peilitön kamera pystyy ottamaan nopeampia kuvasarjoja kuin vastaavat peilikamerat.

Hiljainen kuvaus: Monissa uusissa peilittömissä voidaan käyttää sähköistä suljinta, joka laukeaa täysin äänettömästi.

Paino ja koko: Kamera on helpompi pitää vakaana videokuvauksessa, koska voidaan käyttää etsintä. Videon tarkennus toimii paremmin.

> Kotisivujemme Etunurkka-osiosta löytyy mm. Kuvauskoulu, johon kuuluu yli 30 videota. Niillä näytämme, kuinka kameraa hallitaan. Katso videot tästä (vain tilaajille)

Peilijärjestelmäkamera vai peilitön järjestelmäkamera, kumman valitsisin?

Molemmissa kameratyypeissä on puolensa, ja usein valinta on lähinnä makuasia.

Molemmissa tyypeissä on nopea automaattitarkennus ja nopea sarjakuvaus, ja niillä voidaan kuvata suurilla ISO-herkkyyksillä hyvin lopputuloksin.

Peilittömien järjestelmäkameroiden suosio perustuu kompaktiin kokoon ja keveyteen, kun taas peilijärjestelmäkamerat ja niiden objektiivit ovat suurempia ja raskaampia.

Monet taas pitävät juuri peilijärjestelmäkamerasta, koska se istuu paremmin käteen kokonsa ja painonsa puolesta.

Peilitön järjestelmäkamera voi näet tuntua pieneltä isoissa kourissa

Elektroninen vai optinen etsin?

Peilittömässä järjestelmäkamerassa on elektroninen eli sähköinen etsin, joka kertoo jo etukäteen, miltä kuva tulee näyttämään senhetkisillä säädöillä otettuna.

Jos aukon, ISO-herkkyyden ja suljinajan säädöt ovat päin mäntyä, kuvaaja kyllä huomaa sen ennen kuin painaa laukaisinta.

Peilijärjestelmäkamerassa on optinen etsin, jonka kuva on aina sama säädöistä riippumatta. Monella kokeneella kuvaajalla kuluukin aikaa ja henkistä energia totutellessaan optisesta etsimestä peilittömän järjestelmäkameran elektroniseen "saat mitä näet -etsimeen".

Etsinasiakin on pitkälti makuasia. Kannattaa siis ennen ostopäätöstä kokeilla molempia.

Mirrorless peilitön järjestelmäkamera

Peilittömän järkkärin sähköinen näyttää kuvan, joko kameran näytöllkä tai itse etsinkuvassa, juuri sellaisena kuin se tulee näyttämään laukaisimen painamisen jälkeen. Jos etsinkuva on liian tumma, kuva alivalottuu.

Peilijärjestlmäkamera voittaa akunkestossa

Peilitön järjestelmäkamera tarvitsee runsaasti sähköä pitääkseen elektronisen etsimen käynnissä, joten itse kuvaamiseen jää vähemmän virtaa.

Peilijärjestelmäkameroissa – ainakin suurikennoisissa malleissa – on parempi sääsuojaus, eli ne on paremmin tiivistetty likaa ja kosteutta vastaan.

Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo lähteä luontoon pitemmälle kuvausretkelle.

Peilijärjestelmäkameroihin on myös olemassa enemmän objektiiveja kuin peilittömiin järjestelmäkameroihin – varsinkin Nikonin ja Canonin peilijärjestelmäkameroihin, vaikka monia niiden vanhempia objektiiveja voidaan käyttää peilittömissä kameroissa sovittimen avulla.

Peilittömien ja peilijärjestelmäkameroiden hintoja

Valitsitpa peilittömän järjestelmäkameran taikka peilijärjestelmäkameran, pääset hyvin alkuun reilulla 500 eurolla.

Peilijärjestelmäkamerat, kuten Canon 1300 D tai Nikon D3500 maksaa pakettiobjektiivin kanssa reilut 500 euroa. Sama pätee peilittömiin järjestelmäkameroihin, kuten Canon EOS 100M, Sony A 6000, Panasonic Lumix DC-GX800 ja Fujifilm X-A10.

> Tässä jutussa esittelemme kolme alle 650 euron peilitöntä järjestelmäkameraa.

Ammattilaismalleista  peilijärjestelmäkamerat ovat hieman peilittömiä kalliimpia.

Peilittömistä uutuuksista Canon EOS R:n, Nikon Z 6:n ja Sony A7 III:n rungot maksavat 2000–2500 euroa.

Peilijärjestelmäkameroista mainittakoon tässä Canon 5D IV, joka maksaa noin 3000 euroa ja Nikon D850, joka maksaa lähemmäs 4000 euroa.

Lisää hintaa tulee objektiiveista. Jos haluat käyttää ei-alkuperäisiä, nk. tarvikeobjektiiveja, kuten Tamron, Sigma ja Samyang, säästät rahaa, jos valitset peilijärjestelmäkameran.

Lue myös: Säästä rahaa – osta tarvikeobjektiivi

Lue Digikuvan testit ja tuotearviot

Olemme aina ensimmäisten joukossa, kun uusia peilittömiä ja peilijärjestelmäkameroita jaetaan toimituksille testattaviksi, ja Digikuvasta voit lukea eri mallien perusteelliset arviot ja testit.

Kaikkien testaamiemme laitteiden tuotearviot ja testit löytyvät Välineoppaastamme.

Toimitus suosittelee:
100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn 

Osaatko parannella kuviesi värit luonnollisiksi ja säätää niiden terävyyden optimaaliseksi? Jos et, nyt on hyvä tilaisuus oppimiseen. Digikuva on juuri saanut valmiiksi kirjan, jossa on vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn Photoshopilla, Lightroomilla ja Elementsillä. 

Kirja soveltuu kaikentasoisille oppijoille – olitpa aloittelija tai kokenut harrastaja, joka ottaa kuvansa raakatiedostoina. Tämän kirjan avulla voit melko helposti nostaa valokuvasi uudelle tasolle perusteellisten ohjeiden ansiosta. Kursseissa käydään vaihe vaiheelta läpi erilaiset tehtävät, toiminnot, työkalut, säätömahdollisuudet ja kuvatehosteet. 

Nyt saat 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa hintaan 14,90. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!