Syvyysterävyyttä on rajoitettu aukkoautomatiikan avulla

Himmenninaukon esivalinnalla voidaan hallita syvyysterävyyttä.

© Shutterstock/kos1976

Näin käytetään kameran aukkoautomatiikkaa

Aukkoautomatiikka eli aukon esivalinta on puoliautomaattinen kuvausohjelma, jossa kuvaaja säätää kameran aukon haluamakseen ja jolla on siis myös merkitystä syvyysterävyyden kannalta. Kerromme nyt, miten se toimii ja missä sitä on syytä käyttää.

keskiviikko 31. toukokuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Aukkoautomatiikka on useimmista kameroista löytyvä puoliautomaattinen kuvausohjelma, jossa kuvaaja säätää kameran aukon haluamakseen ja kameran automatiikka säätää suljinajan aukkoarvoon sopivaksi niin, että saavutetaan haluttu valotus.

Himmenninaukko säännöstelee objektiivissa olevien himmenninlehtien läpi kuvakennolle pääsevän valon määrää. 

Suurimmalla eli täydellä aukolla valoa pääsee kennolle suurin mahdollinen määrä ja pienimmällä aukolla vain vähän. Suuri aukkoarvo on esim. F2,8 ja pieni F16.

Nikonin kameroissa aukkoautomatiikan tunnus on A.

Aukkoautomatiikan lyhenne on joko A tai Av – englanniksi himmenninaukko on aperture. Ohjelma löytyy valikon kautta tai suoraan ohjelmavalitseimella.

© Nikon

Tähän aukkoautomatiikka sopii

Aukkoautomatiikan käytön tärkein syy liittyy syvyysterävyyden hallintaan. Mitä suurempi aukko (eli mitä pienempi F-arvo), sitä vähemmän syvyysterävyyttä. 

Esimerkiksi muotokuvissa on usein syytä käyttää suurta aukkoa, jotta tausta saataisiin mahdollisimman epäteräväksi.

Sitä vastoin maisemakuviin sopivat pienet aukot, esim F13, koska niillä saadaan koko kuva-ala syvyyssuunnassa teräväksi. 

Lue myös: 5 vinkkiä maisemakuvaukseen

Jos kuvaat hämärässä, esim. konsertissa tai jouluaattoiltana kotona, käytä suurinta mahdollista aukkoa. Lisäksi pitää tietenkin nostaa ISO-herkkyyttä, vaikka se aiheuttaakin kuvakohinaa.

Suurella aukolla otettu muotokuva

Valokuvaan saadaan voimakas taustasumennus, kun valitaan aukkoautomatiikka ja suuri himmenninaukko, esim. F2,8. Silloin kamera säätää suljinajan aukkoarvoon sopivaksi niin, että saavutetaan oikea valotus.

© Shutterstock/Maria Sbytova

Näin aukkoautomatiikkaa käytetään

Aukkoautomatiikalla (A tai Av), määritetään himmenninaukon koko eli arvo, ja kamera määrittelee suljinajan valonmittausmenetelmän mukaan. Käytä valotuksenkorjausta, jos kuvista tulee yli- tai alivalottuneita.

Suurilla aukoilla kuviin voi ilmestyä vinjetointia eli tummentumia kulmiin, joka voi toimia tehosteena mutta jota voidaan myös poistaa kuvankäsittelyssä. Myös monet kamerat osaavat poistaa sitä. 

Aukkoautomatiikalla kuvattaessa kamera säätää myös ISO-herkkyyttä.

> Tilaa kätevä ja tyylikäs kameralaukku erittäin edullisesti Digikuvan mukana. Samalla saat 2 numeroa lehteä yhteishintaan 14,90. TILAA TÄSTÄ.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!