Pihan pikkulinnut

Kotipihan linnut voivat loistaa poissaolollaan monesta syystä. Vinkkiemme avulla voit houkutella pihallesi lintuja ja kuvata niitä. 

© Shutterstock

Näin tehdään kuvaussafari kotipihalla

Ei tarvitse matkustaa kaukomaille etsimään värikkäitä ja kuvauksellisia eläimiä. Puutarha on täynnä hienoa ryömivää ja lentävää eläintä, joista voi saada loistavia kuvia oikeilla välineillä ja kärsivällisyydellä.

maanantai 5. elokuuta 2019 teksti S. Winter

Villiä luontoa on myös lähellä, ja voit yllättyä siitä, että voit saada hyviä eläinkuvia omalta tai jonkun tutun takapihalta ja puutarhasta. 

Esimerkiksi harmaavarpusia, tiaisia ja rastaita on melko helppo kuvata istumassa syöttöpaikalla, ja jos intoa ja malttia löytyy, voi saada kuvattua joitain harvinaisempiakin lajeja.

> LUE LISÄÄ: Lintulaudat ja linnunpöntöt

Mutta jos sinulla on mahdollisuus kuvata joitakin näistä linnuista, on tärkeää, että piha olisi houkutteleva paikka linnuille ja että ne eivät pelkää tulla sinne. Tässä muutamia vinkkejä.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin lintukuviin

Sinitiaisia ruokkimisteline

Tärkeintä, mitä voit tehdä lintujen houkuttelemiseksi pihaan, on ruokkia niitä talvella.

© Shutterstock

Puutarhan varustelu lintuja varten

Jos aiot istuttaa pihallesi puita tai pensaita, valitse sellaisia, joihin kasvaa marjoja ja joissa on hyviä piilopaikkoja.

Älä siisti pihaa liian perusteellisesti ja jätä sille ns. villiä aluetta, jossa on pensaita, oksia ja muita rytöjä.

Varmista myös, että linnuilla on vettä vaikkapa jossain pienessä astiassa. Älä käytä torjunta-aineita, koska ne tappavat hyönteiset.

> Lue myös: Näin syntyvät makrokuvat muurahaisista

Laita vähintään yksi lintulauta

Sijoita ruokintapaikka kohtaan, jossa on paljon valoa mutta jossa linnut voivat myös olla pensaiden ja puiden suojassa turvallisesti.

Jos sinulla on kissa, varmista, että se ei pääse kiipeämään lintulaudalle, esimerkiksi kiinnittämällä lintulauta rautatolpan nokkaan.

Ruoki lintuja säännöllisesti

Jos haluat harrastaa pihallesi elämää ja liikettä, on tärkeää muistaa ruokkia siivekkäitä vieraita säännöllisesti.

Aloita ruokinta jo alkusyksystä ja jatka sitä päivittäin. Tärkeintä on kuitenkin, että ruokaa on tarjolla ankarimman talven aikana.

> Lue myös: Näin kuvataan lentävä lintu

Varpusia ruokkimisteline

Varpunen on helppo kuvauskohde, koska se on hyvin yleinen, tottunut ihmisiin ja helppo houkutella lähelle vilja-apajia.

© Shutterstock

Erilaista ruokaa tarjolle

Monenlaista ruokaa ei tarvitse käyttää siksi, että linnut olisivat nirsoja, vaan siksi, että eri ne pitävät erilaisista asioista.

Esimerkiksi varpuset ja kyyhkyset pitävät viljasta, kun taas käpytikka ja tiainen suosivat maapähkinöitä ja rasvapitoisia rehupalloja, jotka houkuttelevat lintuja myös kesällä.

Pidä lintuja silmällä ikkunasta

Tarkkaile, mihin linnut laskeutuvat ennen tuloaan syömään ja mihin ne rakentavat pesiä.

Tällä tavoin niiden olosuhteita voidaan parantaa pihalla, ja näin kuvaaja myös tietää, missä niitä saa kuvattua parhaiten.

> Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua

Pikkulintuja ruokkimisteline

Sekä lintujen että kuvien kannalta on tärkeää, että ruokinta-alue on valoisassa kohdassa pihaa.

© Shutterstock

Pidä kamera mukana pihatöissä

Kun olet pihalla tekemässä kevään tai syksyn pihatöitä tai muuten vaan, pidä kamera lähettyvillä ja kuvausvalmiina. Sillä tavoin linnut tottuvat nopeammin sinuun ja kameraan.

Houkuttele lintuja parvekkeelle

Kerrostaloasukaskin voi kuvata lintuja. Ennen kuin aloitat ruokinnan, kannattaa kuitenkin tarkistaa asuinalueen säännöt.

Jotkut taloyhtiöt ovat kieltäneet lintujen ruokinnan, koska sillä vältetään houkuttelemasta kyyhkysiä, lokkeja ja muita riesaa aiheuttavia isompia lintuja.

Jos sinulla on parveke, ruokintakone soveltuu paremmin lintujen houkuttelemiseen kuin lintulauta. Tämä johtuu siitä, että parvekkeella on vähemmän rehuhävikkiä ja vähemmän sotkua. Samalla saat houkuteltua pikkulintuja, ja ne voivat nauttia ruokansa rauhassa lokeilta ja variksilta.

> Lue myös: Parhaat kamera-asetukset pihalintujen kuvaamiseen

Kuvaussafari kotipihaan Digikuvassa 12/2019

Digikuvan numerossa 12/2019 varasimme päivän kalenterista, pakkasimme kameralaukun ja menimme kuvaussafarille takapihallemme. Kuvasimme hyönteisiä, lintuja ja oravia, ja laatimassamme oppaassa ovat ottamamme kuvat ja kuvauskokemuksemme.

Oppaassa on lisää vinkkejä, joiden avulla saadaan lisää elämää pihaan ja teräviä kuvia hyönteisistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!