Kaksi lintua syömässä.

Lintujen ruokkiminen helpottaa niiden kuvaamista.

© Shutterstock

Parhaat kamera-asetukset pihalintujen kuvaamiseen

Pihan linnut istuvat usein paikoillaan ja ovat siksi erinomaisia kuvauskohteita. Esittelemme kolme kamera-asetusta, joiden avulla pääsee alkuun kivojen kesävieraiden kuvaamisessa.

maanantai 8. kesäkuuta 2020 teksti C. Trant

Pihan linnut ja niiden kuvaaminen tarjoavat oivan mahdollisuuden tutustua kamera-asetuksiin paremmin.

Jos hallitset jatkuvan automaattitarkennuksen, valonmittauksen ja kuvanvakaimen käytön, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada teräviä kuvia linnuista.

Käytä jatkuvaa automaattitarkennusta

Vaikka pihalinnut eivät hetikään aika lennä vaan istuvat paikallaan, terävien kuvien saaminen voi silti olla vaikeaa. Apua pulmaan tuo jatkuva automaattitarkennus.

Se antaa loistavat edellytykset lintujen pienten liikkeiden ikuistamiseen tarkasti esimerkiksi silloin kun ne kääntyvät lintulaudalla.

Kun pidät laukaisinta puolivälissä ja asetat kameran AF-C- tai AI-servo -asetukselle, kamera pitää tarkennuksen koko ajan valitussa kohdassa, esim. linnun silmissä.

> Lisätietoa jatkuvasta tarkennuksesta on täällä.

Varpunen oksalla.

Kun kuvataan sarjakuvauksella, saadaan enemmän hyviä kuvia, joista valita.

© Shutterstock

Estä alivalottuminen valonmittauksella

Jos kuvaat muulla kuin käsisäätöohjelmalla, kamera mittaa valon ennen kuvan ottamista parhaan mahdollisen valotuksen löytämiseksi.

Tästä on paljon apua, ja kamera on melkein aina oikeassa. On kuitenkin tilanteita, joita kameralla on vaikea valottaa oikein, koska niiden kontrasti on erittäin jyrkkä tai valaistus huono.

Jos lintukuvista tulee liian tummia, jopa siluetteja, kannattaa muuttaa valonmittausmenetelmää.

Vaihda matriisimittaukseen eli koko kuva-alan mittaukseen, koska tämä menetelmä priorisoi tarkennuspistettä ympäröivää aluetta.

Jos lisäksi asetat kameran jatkuvalle automaattitarkennukselle, lintu luultavimmim toistuu kirkkaampana, eli kuva valottuu oikein. 

Lue myös: Valitse kamerasta sopiva valonmittausmenetelmä

Punarinta oksalla.

Jatkuva automaattitarkennus auttaa nopeasti liikkuvien lintujen kuvaamisessa.

© Shutterstock

Käytä kuvanvakainta

Käsivaralta kuvattaessa kannattaa käyttää objektiivin kuvanvakainta, jos tärähdysriski on olemassa.

Kuvanvakain siirtää objektiivin sisällä olevaa linssiä kameran tärinän eliminoimiseksi.

Canonissa ja Nikonissa kuvanvakain on nimenomaan objektiiveissa, joissa pienet gyroskooppielementit kompensoivat kuvaajan käsien tärinää.

Sonyssa, Pentaxissa ja Olympuksessa kuvanvakain on kamerassa, jossa taas kuvakenno liikkuu tärinän vähentämiseksi. Molemmat menetelmät ovat yhtä tehokkaita ja voivat edistää kuvien terävyyttä myös pihan lintuja kuvattaessa.

Lue myös: Näin kuvataan lentävää lintua

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!