Lintukuvaus on yksi suosituimmista luontovalokuvauksen alalajeista – ja syystäkin.
On nimittäin helpompi päästä kuvausetäisyyden päähän linnuista kuin nelijalkaisista villieläimistä.
Kokosimme tähän parhaat lintukuvausvinkkimme.
1. Kuvaa vähintään 300 mm:n telellä
Varsinkaan aloittelevan lintukuvaajan ei kannata upottaa kaikkia säästöjään kalliiseen teleobjektiiviin, mutta silti arkojen lintujen kuvaamiseen tarvitaan vähintään 300-millinen tele.
Telejatkeen avulla voidaan jatkaa esim. et 24–105-millistä tai 70–200-millistä telezoomia. Ainut huono puoli on se, että silloin hävitään valovoimassa 1–2 aukkoaskeleen verran. Valovoima ei kuitenkaan usein ole ongelma, kun kuvataan aukeilla paikoilla ja riittävässä päivänvalossa.
Jos haluat investoida nimenomaan lintuobjektiiviin, on esim. 75–300-millinen zoom hyvä idea.
Sellaisella voi nimittäin kuvata paljon muutakin, esim. ihmisiä, urheilua ja arkkitehtuuria.
Lue myös: Kuusi kuvauksellista lintua
2. Ota mallia metsästäjistä

Piilokoju on hyvä keino päästä arkojenkin lintujen lähelle. Jos et heti aluksi halua ostaa sellaista, hyödynnä lintutorneja, joita on Suomessa runsaasti.
© ShutterstockJos haluaa kuvata arkoja lintuja, kannattaa piiloutua samantyyppisiin kojuihin kuin metsästäjät.
Kojut muistuttavat telttaa ja ovat yleensä maaston värisiä, jotta linnut eivät huomaisi niitä. Sellaisen saa alle 150 eurolla, ja sen pystyttämiseen ja purkamiseen menee vain muutamia minuutteja.
Jos haluat liikkumisen vapautta, kannattaa hankkia maastopuku. Molempia tuotteita saa erä- ja metsästystarvikeliikkeistä.
3. Houkuttele ruoalla

Makupalat kuten tammenterhot, siemenet ja jyvät on hyvä keino saada linnut asettumaan hetkeksi siihen kohti, johon valo osuu hyvin ja jonka tausta sopii kuvaan.
© ShutterstockMonet linnut ovat houkuteltavissa kameran eteen herkkupalojen kuten tammenterhojen, siemenien ja jyvien avulla.
Kannattaa etukäteen hieman perehtyä eri lintulajien ruokavalioon, jotta tietäisi, mitä lintuja milläkin ruoalla on mahdollista houkutella pysymään paikoillaan.
Ei kuitenkaan kannata sekoittaa lintujen luonnollisia ravintotottumuksia, ts. houkutuspaloja kannattaa antaa vain talvisaikaan, jolloin lintujen on vaikea löytää ruokaa luonnosta.
Lue myös: Näin kuvataan lentävä lintu
4. Käytä sarjakuvausta

Sarjakuvaus tuottaa suuren määrän kuvia, joista suurin osa joutaa roskakoriin – mutta joku ruutu pitkässä sarjassa on usein täysosuma. Käytä lyhyitä suljinaikoja, esim. 1/1250 s.
© ShutterstockUseimmat linnut ovat nopeita liikkeissään. Vaikka kuvaajasta saattaa tuntua, että nyt sain linnun tähtäimeen ja otan hyvän kuvan, voi kuvattava häipyä silmänräpäyksessä, ja silloin on jo myöhäistä.
Siksi kamera kannattaa asettaa sarjakuvaukselle. Monissa kameroissa on nopea ja hidas sarjakuvaus, joista lintukuvauksessa kannattaa valita se nopeampi. Paina laukaisin puoliväliin, jolloin kamera tarkentaa, ja paina sitten painike pohjaan, minkä jälkeen kamera ottaa perättäisiä kuvia niin kauan kuin painiketta pidetään pohjassa tai puskuri täyttyy kuvista.
5. Käytä seurantatarkennusta

Lintu voi huomata kuvaajan ja häipyä alle sekunnissa. Seurantatarkennuksen avulla lentävästäkin linnusta voidaan saada teräviä kuvia.
© ShutterstockJatkuva tarkennus eli seurantatarkennus on kuin lahja lintukuvaajalle. Sitä käytettäessä kameran tarkennusjärjestelmä seuraa kohdetta tämän liikkuessa.
Toimintoa merkitään kameramerkistä riippuen yleensä nimityksillä AI Servo tai AF-C, ja se löytyy valikosta sekä AF-painikkeella.
Liikkuvaa kohdetta kuvattaessa kannattaa valita tarkennusalueeksi mahdollisimman suuri osa kuva-alasta: Multi eli monipistetarkennus, joka hyödyntää mahdollisimman monia tarkennuspisteitä, tai seurantatarkennus (engl. Focus Tracking) taikka 3D-tracking.
Lue myös: 3 valokuvattavaa muuttolintua