Uuden objektiivin hankkiminen

Ennen objektiivin hankkimista kameraan on hyvä tietää jotain sen kiinnityksestä, rakenteesta ja sääsuojauksista.

© Shutterstock

Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

Uuden kameran ostaja saa yleensä samassa kaupassa pakettiobjektiivin, mutta jossain vaiheessa moni haluaa hankkia sitä paremman ja monipuolisemman objektiivin. Tässä kaikki oleellinen objektiivin hankkimisesta.

tiistai 19. maaliskuuta 2019 teksti S. Winter

Valokuvaustaitojen ja -kokemuksen karttuessa alkaa monen harrastajan kiinnostus pakettiobjektiivia kohtaan laimentua. Pitää saada lähikuvia sekä pienistä että kaukaisista kohteista tai nopeampi automaattitarkennus sekä entistä terävämpää jälkeä ja valovoimaa.

Mutta objektiivimarkkinat voivat olla äkkiseltään melkoinen viidakko. Esim. mikä on EF:n na EF-S:n ero, mikä selittää merkkien väliset hintaerot ja onko sääsuojaus välttämätön, kun otetaan "vain muotokuvia"? 

Kaikki tämä selviää tästä jutusta.

> Haluatko päivittää kännykkäkameraasi? Nyt voit saada paketin, johon kuuluvat makro-objektiivi sekä laajakulma ja kalansilmä – sekä kaksi numeroa Digikuvaa – yhteishintaan 14,90. 

Mitä merkitystä on objektiivin kiinnityksellä?

Objektiiveista tulee ensiksikin tietää se, että niiden kiinnitykset poikkeavat toisistaan. 

Kiinnitys on se osa objektiivin toisessa päässä, joka kiinnitetään kameraan. Se pitää objektiivin paikallaan ja välittää informaatiota objektiivista kameraan, jotta esim. automaattitarkennus toimisi.

Eri valmistajien objektiivikiinnitykset ovat erilaisia. Esimerkiksi Nikon-objektiivia ei voida käyttää Canon-kameroissa ja päinvastoin, ellei objektiivin ja kameran välissä ole oikeanlaista sovitinta.

> Lue myös: Objektiivin numerot kertovat paljon

Uuden objektiivin hankkiminen

Objektiivien kiinnitykset poikkeavat toisistaan. Jos tehdään väärä valinta, objektiivi ei käy kamerarunkoon. 

© Shutterstock

Objektiivikiinnitykset poikkeavat toisistaan myös sen perusteella, onko kyseessä peilillinen vai peilitön järjestelmäkamera. Esimerkiksi peilijärkkäriin tarkoitettua Nikon-objektiivi ei käy peilittömään Nikon Z -kameraan ilman sovitinta.

Tämän lisäksi jotkut objektiivikiinnitykset poikkeavat toisistaan vielä senkin perusteella, onko objektiivi tehty kinokoon kameraan vai APS-C-kennokoon kameraan. Esimerkiksi Canonin APS-C-koon kamerarunkoihin tarkoitettuja objektiiveja ei voida käyttää kinokoon kameroissa, mutta toisin päin se käy: Canonin kinokoon kameroihin tarkoitettuja objektiiveja voidaan käyttää APS-C-kennokoon kameroissa. 

Nikonilla ja Sonylla ei vastaavia rajoituksia ole, vaan molemmankokoiset objektiivit käyvät molempiin runkotyyppeihin.

MIkä on metallipinnoite?

Objektiivien yhteydessä puhutaan paljon pintakäsittelystä tai pinnoitteesta (engl. finish). On olemassa periaatteessa kahdenlaista pintakäsittelyä, jotka ovat muovi ja metalli.

Ei ole näytetty toteen, että metallipinnoite olisi muovipinnoitetta parempi ratkaisu, mutta mutta metalli on suositumpi paremman käsiteltävyyden takia. Kalliissa ja laadukkaissa objektiiveissa on yleensä metallipinnoite.

Pinnoitetta tärkeämpi asia on kuitenkin kiinnitys. Sen on näet kestettävä kaikki siihen kohdistuva rasitus, jota aiheuttaa erityisesti objektiivin toistuva irrottaminen ja kiinnittäminen. niinpä materiaalilla on lopulta merkitystä – metalli on muovia kestävämpää.

Tarvitsenko sääsuojausta?

Toinen toistuva termi on sääsuojaus. Valmistajat mainostavat sitä kernaasti, mutta sille ei ole olemassa virallista standardia, joten suojauksen laatu vaihtelee tuotteesta toiseen.

Uuden objektiivin hankkiminen

Vaativissa sääolosuhteissa kuvattaessa ei kannata luottaa objektiivin sääsuojaukseen, vaan kamera ja objektiivi kannattaa suojata muovikassilla. Katso valokuvaajan neljä muovikassikikkaa täältä. 

© Shutterstock

Muista myös, että "sääsuojattu" ei ole sama kuin "säänkestävä" tai varsinkaan "vesitiivis". Sääsuojaus on tehty pitämään pöly, ilman kosteus ja kevyt sade poissa objektiivin sisärakenteista, mutta tämä ei tarkoita sitä, että sääsuojattu objektiivi kestää hiekkamyrskyn tai rankkassateen.

Sääsuojauksen laadusta jotain kertoo yleensä objektiivin hinta, eli laadukkaissa objektiiveissa on yleensä hyvä sääsuojaus. 

Merkki- vai tarvikeobjektiivi?

Objektiivi on yleensä kalliimpi, jos siinä lukee Canon, Nikon tai Sony, kuin jos siinä lukee Sigma, Samyang, Tamron tai Tokina. 

Takavuosina oli nyrkkisääntönä se, että tarvikeobjektiiveja (muita kuin kameravalmistajien tekemiä) on syytä vältellä, mutta nykyään näiden kahden ryhmän väliset laatuerot eivät enää ole kovin merkittäviä. Asiaa tarvikeobjektiiveista löytyy täältä.

Digikuvan Välineoppaassa testataan myös tarvikeobjektiiveja, jotka usein yllättävät hyvällä laadullaan. Jos haluat kuitenkin kuvata merkkiobjektiiveilla, niitä kannattaa ostaa myös käytettynä muilta kuvaajilta. 

> Lue myös: Vinkkejä käytetyn objektiivin ostajalle

Lue lisää objektiiveista

Tässä oli siis johdatusta objektiiveihin. 

Jos haluat tietää lisää, oppaassamme kerrotaan mm. eri polttoväleistä ja niille sopivista kuvauskohteista. 

Lisäksi kerromme polttovälikertoimista ja niiden merkityksestä. 

Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!