Venetsia ja sininen hetki

Sinisen hetken aikaan voidaan sinisiä sävyjä vahvistaa käyttämällä valkotasapainoasetuksena päivänvaloasetusta automaattiasetuksen sijaan.

© Shutterstock/Cristian Balate

Valkotasapainoasetusten käyttö

Kamera pyrkii säätämään valkotasapainon automaattisesti oikein, jotta värit toistuisivat luonnollisina kaikissa valaistusolosuhteissa. Valkotasapaino ei kuitenkaan aina osu kohdalleen, joten tässä pari vinkkiä oikean asetuksen löytämiseksi.

maanantai 27. maaliskuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Kameran valkotasapainoautomatiikka pyrkii korjaamaan värivirheet erilaisissa valaistuksissa kuvattaessa niin, että valkoinen toistuu myös kuvissa puhtaan valkoisena. Kamera säätelee valkotasapainoa kohteen värilämpötilan mukaan. Värilämpötilaa ilmaistaan Kelvin-asteina (K), ja päivänvalo on noin 5500 K.

Valkotasapainoasetuksen valinta

Valkotasapaino on osattava säätää oikein silloin kun kuvataan jpeg-tiedostoja. Raakakuvien valkotasapaino voidaan säätää kuvankäsittelyvaiheessa, mutta kun valkotasapaino on oikein säädetty jo kuvaustilanteessa, on lopputulosta helpompi arvioida jo kameran näytöltä.

Automaattiasetus toimii usein mainiosti, mutta sekavalossa tai silloin kun halutaan korostaa vaikkapa sinisen hetken tunnelmaa kannattaa säätää valkotasapaino käsin – joko kelvineinä tai esiasetuksena.

Käsipalloilija maalinteossa

Liikuntahallien valaistus loisteputkineen on usein vaikea pala niin valkotasapainolle kuin valotusmittarillekin, eikä valoa ole koskaan liikaa.

© Shutterstock/Carme Balcells

Säätöohjeet

Valkotasapaino asetetaan napin painalluksella ja säätökiekkoa pyörittämällä. Useimmissa kameroissa on jopa kahdeksan valmista valkotasapainon esiasetusta erilaisille valaistuksille sekä kelvinasteikko.

Kuvaaja voi tehdä oman esiasetuksen ottamalla kuvausvalaistuksessa koekuvan valkoisesta tai neutraalin harmaasta kohteesta ja säätämällä valkotasapainon sen mukaan. Kuvauksen jälkeen on syytä muistaa palauttaa valkotasapaino takaisin Auto-asetukselle.

Valikkokuva valkotasapainoasetuksista

Kameran valikosta löytyy erilaisia valkotasapainon esiasetuksia, joista jokin yleensä sopii vallitsevaan valoon.

© Nikon

Useimmissa kameroissa on WB-painike (White Balance) valkotasapainolle. Paina sitä ja seuraa näytön ohjeita. Valkotasapainoasetukset löytyvät myös kameran valikosta. Joissain kameroissa voidaan Fn-painike ohjelmoida valkotasapainon säätämistä varten. Valkotasapainon koekuvan ottamisen jälkeen asetuksen tekeminen viedään monissa kameramerkeissä loppuun valikon kautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!