Näin valkotasapainoasertukset vaikuttavat valokuvaan.

3 tapaa löytää oikea valkotasapaino

Valkotasapaino on ratkaisevan tärkeä tekijä kuvan värien toistumiselle. Tässä selitämme, kuinka valkotasapaino asetetaan oikein eri kuvaustilanteissa.

maanantai 21. lokakuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Kameran valkotasapaino huolehtii siitä, että värit näyttävät todenmukaisilta.

Automatiikka toimii yleensä hyvin, mutta toisinaan se erehtyy värisävyistä, ja kuviin syntyy ruma värivirhe.

Annamme kolme vinkkiä, jotta saisit kuviisi aina oikean valkotasapainon ja sen puolesta onnistuneita kuvia.

Mikä on valkotasapaino?

Eri valonlähteistä saadaan erilaista valoa, jonka värilämpötila ilmaistaan kelvineinä. Esim. hehkulamppujen sävy on kellertävä, kun taas pilvinen taivas on sinertävä.

Kelvin-asteikko vaihtelee välillä 0–11 000 kelviniä. Kynttilät ovat valoista keltaisimpia ja niiden värilämpötila on noin 1200 kelviniä. Keskimääräinen päivänvalo on noin 5000 kelviniä ja täysin sininen taivas 11 000 kelviniä.

Ihmissilmä korjaa erilaiset värilämpötilat. Siksi valkoinen näyttää meistä valkoiselta, vaikka valaistus vaihtelee. Kamerassa taas valkotasapainon mittaus päättelee värilämpötilan ja pitää huolen siitä, että valkoinen näyttää kuvassakin valkoiselta. 

Useimmissa kameroissa on ainakin kahdeksan valkotasapainoasetusta, jotka sopivat erilaisiin valaistusolosuhteisiin.

1. Säädä raakakuvien valkotasapainoa
2. Käytä harmaakorttia
3. Aseta valkotasapaino käsin

> Lue myös: Valkotasapainoasetusten käyttö

Kelvin-asteikko

Useimmissa kameroissa Kelvin-asteikko on. Numerot osoittavat, kuinka sininen tai keltainen valkotasapaino on.

© Digikuva

1. Säädä raakakuvien valkotasapainoa

Paras vinkki oikean valkotasapainon saavuttamiseksi on kuvata raakakuvatiedostoja.

Raakamuodossa voidaan muuttaa valkotasapainoa kuvankäsittelyohjelmassa eli raakamuuntimessa. Tämä johtuu siitä, että raakatiedosto tallentaa metatiedot kaikista kuvan väreistä.

Lue myös5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

2. Käytä harmaakorttia

tyttö harmaakortti

Harmaakortillinen kuva toimii referenssikuvana kuvankäsittelyvaiheessa.

© Shutterstock

Aseta kuvaan oikea valkotasapaino lisäämällä harmaakortti kuvaan.

Kortin harmaa väri ei oikeastaan ole harmaa vaan neutraali, eli punaisen, vihreän ja sinisen värikanavan arvot ovat samat.

Käytä harmaata korttia ottamalla kuvaa, jossa on harmaakortti ja käytä referenssinä muokkaamisessa. Ensimmäisen valokuvan jälkeen voit jatkaa kuvaamista ilman harmaakorttia.

Kun muokkaat kuvia esimerkiksi Lightroomilla, voit käyttää White Balance Toolia eli valkotasapainotyökalua, jonka pikanäppäin on W. Napsauta sillä kuvan harmaakorttia, niin kuvan valkotasapaino muuttuu oikeaksi.

Jos sinulla ei ole harmaakorttia, voit tulostaa sellaisen. Kortin laatu riippuu sekä valokuvapaperista että tulostimesta.

Voit tehdä kortin Photoshopilla tai muulla kuvankäsittelyohjelmalla. Avaa ensin uusi asiakirja tulostettavassa koossa.

Napsauta työkalurivin alaosassa olevaa Set forground color -painiketta vasemmalta. Aseta ponnahdusikkunaan punainen, vihreä ja sininen arvoon 209. Voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa koodin # d1d1d1. Valitse sitten Paint Bucket Tool, pikavalintanäppäin G ja väritä kuva.

Tulosta sitten vain harmaa väri paperille. Muista tulostaa mustavalkoisena. Katso lisätietoja alla olevasta kuvasta.

Lue myösNäin käytetään harmaakorttia

harmaakortin väri kuvankäsittely

Photoshopilla saadaan aikaan tarkka harmaa väri kirjoittamalla seuraavat tiedot, ja sen jälkeen kortti voidaan tulostaa.

© Digikuva

3. Aseta valkotasapaino käsin

Jos kuvaat jpeg-tiedostoja raakakuvien sijaan eikä sinulla ole aikaa käyttää harmaakorttia, voit asettaa kameraan valkotasapainon.

Oletusasetuksena on automaattinen valkotasapaino. Se ei kuitenkaan takaa oikeaa valkotasapainoa aina, esimerkiksi sekavalossa eli silloin kun ympärillä on sekä keinotekoista että luonnon valoa.

Automaattisen valkotasapainon sijaan voidaan valita esiasetettu valkotasapaino. Yleensä kameroissa on noin kahdeksan esiasetusta. Ne vaihtelevat hehkulampuista ja suorasta auringonvalosta varjoon.

Voit myös valita tarkan luvun Kelvin-asteikolta. Etsi ensin jotain valkoista. Valitse sitten värilämpötila, joka toistaa tämän valkoisen valkoisena myös kamerassa.

Voit myös leikitellä valkotasapainolla, joka on hiukan lämpimämpi tai kylmempi kuin teknisesti oikea. Se voi esimerkiksi tuoda kuvaan lämmintä tunnelmaa.

> Testaa itsesi: paljonko tiedät valokuvauksesta?

nainen lämpimässä valossa

Valkotasapainoa voidaan käyttää luovasti. Kuvaaja on valinnut kellertävän valkotasapainon, joka ei teknisesti ole aivan oikein. Tämä antaa kuvalle kuitenkin lämpöä ja erilaisen ilmeen.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!