Wacom-piirtopöytä

Hiirtä käytettäessä kyynärvartta on käännettävä työskentelyn aikana. Se rasittaa käsivarren lihaksia. Piirtopöytää käytettäessä koko käden paino voi levätä luonnollisesti levyllä ja käsi pääsee liikkumaan edestakaisin.

© Wacom

Miksi piirtopöytä helpottaa kuvankäsittelyä?

Piirtopöytä ei ole kuvanmuokkauksessa pelkkä vaihtoehto hiirelle, vaan piirtopöytä ja kynä avaavat aivan uusia mahdollisuuksia, jotka tekevät kuvankäsittelystä helpompaa.

perjantai 14. tammikuuta 2022 teksti C. Trant

Mikä piirtopöytä on? 

Piirtopöytä on digitaalinen piirustuslauta, joka korvaa hiiren kuvanmuokkauksessa. 

Piirtopöydässä on pieniä paineherkkiä antureita, jotka tallentavat laudan mukana tulevalla kynällä tehdyt liikkeet. Se on hyvä ominaisuus muokattaessa kuvia esimerkiksi Photoshopissa, Elementsissä ja Lightroomissa. 

Piirtopöytä toimii kuin tavallinen hiiri, mutta se tunnistaa lisäksi paineen, mikä avaa uusia mahdollisuuksia hallittavuudelle ja ilmaisulle. 

Esimerkiksi hienosäädöt, valinnat ja syväämiset voidaan tehdä nopeasti ilman jatkuvaa hiiren napsauttelua työkalujen koon ja kovuuden säätämiseksi. 

Katso video: Näin käytät Lightroomin uusia upeita toimintoja

Kynä tunnistaa paineen, mikä helpottaa esimerkiksi pikamerkintätyökalun, kloonaustyökalun ja tahranpoistosiveltimen käyttöä. Lisäksi paineen tunnistava kynä säästää uskomattoman paljon hiiren napsauttelua, koska kovuutta ei tarvitse käydä jatkuvasti erikseen muuttamassa. 

© Digikuva

Piirtopöydän yhdistäminen tietokoneeseen

Piirtopöytä yhdistetään tietokoneeseen USB:n kautta.

Kun olet kytkenyt USB-johdon, suorita asennusohjelma. Usein ohjelma käynnistyy automaattisesti, mutta joskus se on ladattava itse laitteen valmistajan kotisivulta.

Jos olet esimerkiksi ostanut Wacom-piirtopöydän, voit ladata oikean asennuspaketin Wacomin omalta kotisivulta.

Kun asennus on valmis, piirtopöytä aktivoituu ja voit ryhtyä käyttämään kynää hiiren sijaan. 

> Katso video: Näin teet revontulista upeita Lightroomissa

Piirtopöytä

Useimpien piirtopöytien mukana toimitetaan laaja valikoima erilaisia teriä, jotka voi kiinnittää kynään, samalla tavalla kuin lyijytäytekynään. Terät on helppo vaihtaa, ja ne sopivat erilaisiin muokkauksiin, sillä niitä on saatavana paksuudeltaan ja kovuudeltaan erilaisina .

© Digikuva

Piirtopöydän käyttö

Esimerkiksi Lightroomissa, Elementsissä tai Photoshopissa valinnat voi tehdä piirtopöydän avulla paljon tarkemmin kuin hiirellä.

Kun käytät digitaalista kynää ja kynän paineen tunnistavaa piirtopöytää, säätöjen, kloonausten ja retusointien tekeminen on paljon helpompaa kuin hiirellä.

Piirtopöydän paineherkän pinnan ansiosta kokoa ja kovuutta ei tarvitse käydä muuttamassa erikseen.

Kun valikkopalkista on valittu Muotodynamiikka-asetus, kynän paineen ohjausasetukset voidaan määrittää. 

Siveltimen koko kasvaa suhteessa kynän painamisvoimakkuuteen.

Se toimii paljon fiksummin kuin hiirtä käytettäessä.

> Lue myös: Neljä salaista vinkkiä Lightroomia varten

Piirtopöytä

Express Keys -painikkeet ovat tarpeen mukaan määritettäviä pikapainikkeita. Niitä voi käyttää esimerkiksi zoomaustoimintoon tai siveltimen koon valitsemiseen. Uuden piirtopöydän pyörä on usein asetettu toimimaan kuin hiiren rulla.

© Digikuva

Mikä piirtopöytä sopii tarpeisiisi? 

Piirtopöytiä on monenlaisia. Joissakin on oma näyttö, jotkin ovat vain piirustusalustoja.

Jos valitset piirtopöydän, jossa on näyttö, muokkaaminen on helpompaa matkoilla ollessa. Jos kuitenkin käytät piirtopöytää vain yhdessä paikassa, suosittelemme piirtopöytää, jossa ei ole näyttöä.

Näytöstä on siis hyötyä, jos kuvia muokataan matkoilla.

Piirtopöytää ostettaessa on otettava huomioon, että piirtopöytien painetasojen määrä vaihtelee. Se tarkoittaa kynän paineherkkyyttä eli sitä, miten herkkä kynä on.

Erittäin herkän kynän käyttäminen on vaativampaa, mutta kun tekniikan on oppinut, herkän kynän kanssa on helpompaa syvätä tarkasti.

Yleensä kalliimmissa piirtopöydissä on enemmän painetasoja.

Varusteoppaaseen on koottu satoja erilaisten valokuvaukseen liittyvien tuotteiden arvioita. Sieltä löytyy myös arviomme uusimmista piirtopöydistä. 

Vertaamme piirtopöytää hiireen

Digikuvan numerossa 2/2022 vertaamme Wacomin upouutta piirtopöytää kuvanmuokkauksen perustyökaluun, hiireen. 

Kumpi on nopeampi ja tarkempi – hiiri vai piirtopöytä?

Suosittelemme myös neljää hyvää piirtopöytää, jotka soveltuvat parhaiten hieman erilaisiin töihin ja erityyppisille valokuvaajille. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!