DALL·E 2:n tekoälyä hyödyntämällä laatima kuva naisesta kallioilla Färsaarilla
© DALL·E 2

Mitä ovat tekoälyllä luodut kuvat, ja onko valokuvaajilla syytä huoleen?

Robotteja käytetään yhteiskunnassamme koko ajan enemmän, ja nykyaika on edennyt siihen, että tekoäly voi laatia lyhyen tekstikatkelman perusteella upean keinotekoisen kuvan. Mutta tarkoittaako se, että ihmisen ottamien valokuvien aika lähenee loppuaan?

lauantai 22. lokakuuta 2022 teksti H. Anderson

Uusi ilmiö on nyt täyttä totta, ja se voi ehkä mullistaa tavan, jolla luomme kuvia.

Ilmiössä on kyse tekoälyyn perustuvista kuvista, ja käsite kattaa tekoälyn tekstikatkelmasta tuottamat kuvat. Tekstikatkelman voi kirjoittaa itse tekoälyn käyttöön. 

Voit esimerkiksi kirjoittaa samaan tapaan kuten teimme artikkelin yläosassa olevalle kuvalle, josta laadittiin tällainen kuvaus: "Maisemakuvaajan mestariteos näyttää Färsaarten kalliomuodostelmat auringonlaskun kultaisessa valossa.

Tekoäly laati tekstistä valmiin kuvan alle minuutissa. 

Kokeile itse laatia kuvia tekoälyllä

Kuvan luomisessa käyttämämme ohjelma on nimeltään DALL·E 2, ja uutuutena voit rekisteröityä maksutta ohjelman käyttäjäksi sen verkkosivustolla täällä

Tekoälylle laadittua kuvausta kutsutaan myös kehotteeksi, ja mitä tarkempi teksti on, sitä parempi lopputuloksesta tulee. 

Ohjelmalla voi myös tehdä erilaisia tehosteita, kuten saada kuvan näyttämään öljymaalaukselta Van Goghin tai muiden tunnettujen taiteilijoiden tyyliä matkien. 

> Lue myös Muunna kuvasi kauniiksi maalaukseksi

tekoäly luo öljymaalauksen tyylisen kuvan, jossa Hans Christian Andersen syö hampurilaista modernissa suurkaupungissa

Ruokimme tietokonetta tällaisella tekstillä: Öljymaalaus runoilija ja kirjailija H. C. Andersenista, joka syö hampurilaista modernin suurkaupungin keskellä. 

© DALL·E 2

Mihin tekoälyyn perustuvia kuvia voidaan käyttää? 

Tekoälyllä luoduista kuvista tulee koko ajan parempia ja terävämpiä. Kuten aiemmin on pitänyt miettiä, onko kuvaa käsitelty Photoshopilla tai muulla vastaavalla ohjelmalla, meidän on tulevaisuudessa mietittävä sitä, onko koko kuva ehkä luotu tekoälyn avulla. 

Meidän on vaikea nähdä tulevaisuutta, jossa tekoälyn avulla luotuja kuvia käytettäisiin sanomalehdissä tai verkon uutismedioissa, sillä uskottavuus on niille kaikkein tärkeintä.

Muualla netissä, kuten blogeissa ja mainoksissa, tekoälykuvista tulee sitä vastoin suosittuja, sillä tekstin kirjoittaja voi luoda kuvia muutamassa minuutissa vaikkapa havainnollistamaan, mihin tuotetta tai vastaavaa käytetään.

Robotti kuvaa jalustalla eurooppalaisia vuoristoketjuja sinisellä hetkellä.

Saimme tämän kuvan aikaan antamalla tekoälylle kuvauksen: Robotti kuvaa jalustalla eurooppalaisia vuoristoketjuja sinisellä hetkellä.

© DALL·E 2

Tekoälykuvat ovat vielä alkutekijöissään

Vaikka uudet tekoälyohjelmat saavat aikaan upeita ja vaikuttavia tuloksia, kuluu vielä pitkä aika siihen, että ne korvaisivat taitavat valokuvaajat kokonaan.

Suuret urheilukilpailut, uutisreportaasit ja katukuvaus kuuluvat klassikkoaiheisiin, joihin uudenlaiset kuvat eivät todennäköisesti vaikuta mitenkään. Uskomme monien valokuvaajien jatkavan valokuvaamista, vaikka tekoälyohjelmat kehittyvätkin jatkuvasti. 

Niiden aikaansaannoksiin ei myöskään voi joka kerta luottaa. Katso vaikka alla olevaa kuvaa, jossa nopeasta urheiluautosta laaditusta tekstistä eli kehotteesta saatiin yhdistelmä autoa muistuttavia piirteitä, jotka eivät näytä kovin realistisilta.  

>Lue myös Tekoäly auttaa valokuvaajaa alusta loppuun saakka

Tekoäly loi kuvan kilpa-autoista, mutta ne ovat sulautuneet epämääräisesti yhteen näyttäen keinotekoisilta ja satunnaisilta

Kokeilimme vielä epätarkempaa kehotetta, jossa oli vain teksti: "Urheiluauto, nopea auto", ja tulos oli vähemmän suotuisa.

© Dreamstudio Beta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!