Näin toimivat liitännäiset

Liitännäisen avulla kuva voidaan käsitellä yhdellä napsautuksella.

© Digikuva

Näin toimivat liitännäisohjelmat

Liitännäiset (engl. plug-in) ovat ohjelmia, jotka tuovat lisää mahdollisuuksia kuvankäsittelyohjelmiin. Tässä kerromme, kuinka niitä voi löytää, asentaa ja käyttää.

perjantai 12. huhtikuuta 2019 teksti S. Winter

Jos et tiedä, miten valokuvaa pitäisi säätää päästäkseen haluamaansa lopputulokseen, tai jos vain kaipaat hieman inspiraatiota kuvanmuokkaukseen, kannattaa lähteä etsimään liitännäisohjelmia. 

Mikä on liitännäinen?

Liitännäinen on käytännössä sama kuin tehostesuodin tai useampi eli kuvankäsittelysäätöjen yhdistelmä tai yhdistelmiä, jotka on koottu pienoisohjelmaksi, joka voidaan yhdistää kuvankäsittelyohjelmiin kuten Photoshop tai Lightroom. 

Liitännäisillä voidaan luoda erityisiä värimaailmoja, monenlaisia mustavalkomuunnoksia tai esimerkiksi pelkästään poistaa kuvakohinaa.

Liitännäiset sisältävät kuvankäsittelymakroja ja esiasetuksia (engl. preset), joiden vaikutus näkyy näyttöruudulla pikkukuvana jo ennen kuin niitä käytetään. Käyttäminen tapahtuu niinkin helposti kuin napsauttamalla pikkukuvaa. 

Kuvia voidaan siis käsitellä esiasetuksilla noin helposti. 

Esiasetuksen sisältämät säädöt lisätään kuvaan tasona, jonka voimakkuutta eli peittävyyttä tai läpinäkyvyyttä voidaan säätää maun ja tarpeen mukaan. 

> Tilaajana voit ladata ja asentaa Photoshop-makroja ja Lightroom-esiasetuksia Etunurkasta. 

Näin toimivat liitännäiset

Myös mustavalkokuvia voi muokata liitännäisillä. Tähän tarvitaan vain pari hiirennapsautusta. 

© Digikuva

Miten löydän liitännäisiä?

Liitännäisvalmistajia on olemassa useita, mutta me suosittelemme DxO:n Nik Collection -pakettia. 

Siitä löytyy suuri määrä esiasetuksia, mm. filmisimulaatioita, joilla jäljitellään taannoisten filmityyppien kuvatyylejä.

DxO Nik Collection maksaa 60 euroa, mutta internetistä löytyy myös monia hyviä ilmaisia liitännäisiä halusanoilla "plug-in" ja "plugin".

> Lue myös: 4 hyvää syytä käyttää Lightroomin esiasetuksia

Miten liitännäinen asennetaan?

Liitännäisohjelmia asennettaessa tulee varsinaisten kuvankäsittelyohjelmien olla suljettuina. 

Ladattuasi ohjelman avaa se napsauttamalla, kuten mikä tahansa asennustiedosto, ja seuraa ohjeita. Jos käytät Adoben ohjelmia, valitse asennuksen aikana, liitätkö ohjelman Elementsiin, Photoshopiin vai Lightroomiin.

Asennuksen jälkeen voit käyttää liitännäistä myös itsenäisenä ohjelmana, mutta eniten iloa niistä on varsinaisten kuvankäsittelyohjelmien liitännäisinä. 

> Lue myös: Kurssikirja opettaa kuvankäsittelyä tehokkaasti

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!