Raakakuvien käsittely

Parasta raakakuvatiedostoille

Monet valokuvauksen aktiiviharrastajat ovat huomanneet, että raakakuvatiedostosta löytyy paljon enemmän sävyjä kuin jpegistä. Mutta mikä on paras raakakuvien muunninohjelma? Me olemme testanneet yhdeksän varteenotettavaa tuotetta.

maanantai 24. lokakuuta 2016

Kuvaajan kannattaa aina tallentaa kuvansa raakatiedostoina ja käyttää kuvankäsittelyssä niitä.

Näin siksi, koska raakatiedostoissa on enemmän tietoa ja siis työvaroja. Niistä saa siis esiin enemmän sävyjä varsinkin valokohdissa, paremmat värit ja paremman tasapainon hienorakeisuuden ja yksityiskohtien toiston välillä.

Raakatiedosto on suurempi kuin jpg, mutta sen kuvanlaatukin on parempi.

Raakatiedostoille tarvitaan muunninohjelma

Tarvitaan raakamuunnin, esimerkiksi joku tässä testaamistamme, jotta raakatiedostoa voidaan muokata ja tallentaa se muiden ohjelmien käyttämään muotoon.

Ohjelmat toimivat kahdella eri tavalla. Joihinkin otetaan tarvittaessa raakatiedosto ja muunnetaan se, minkä jälkeen se avataan ja tallennetaan yleisessä tiedostomuodossa, esim. jpg:nä.

Toisissa raakamuuntimissa raakatiedostot voidaan tuoda ja muokata vaikka viikkoja etukäteen ja viedä se jpg-tiedostoksi vasta tarvittaessa.

Testasimme muuninohjelmia seuraavilta valmistajilta: Adobe, ACDsee, Corel, DxO, Phase One, PictureCode ja Silkypix. Yksittäisten ohjelmien tietokoneille asettamat tekniset vaatimukset vaihtelevat suurestikin.

Ohjelmien hinnat vaihtelevat 85 ja 345 euron välillä, ja Adoben ohjelmia voi hankkia tilauspohjaisesti hintaan € 12.40 / kuukausi.

Tilaajana voit lukea koko testin sivun ylälaidassa olevan linkin kautta.

Voit lukea yksittäisten ohjelmien tuotearvioita Välineoppaastamme.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!