Raakatiedostoissa on paljon enemmän tietoa kuin jpg:ssä. Siksi niistä saa kaivettua esiin enemmän valo- ja varjokohtien sävyjä, niiden värit ovat paremmat ja niiden avulla rakeisuuden ja yksityiskohtien toiston välinen tasapaino löytyy paremmin.

© Shutterstock

Toimituksen kolme suosikkia kuvankäsittelyyn ja raakamuunnoksiin

Tarkastelemme kolmea kuvankäsittelyohjelmaa, joilla raakatiedostojen käsittelykin onnistuu hyvin.

keskiviikko 12. elokuuta 2020 teksti C. Trant

Kuvat kannattaa aina tallentaa raakamuodossa, jos niitä tullaan käsittelemään tietokoneella.

Raakatiedoston dynaaminen alue on suurempi ja sen väriavaruus laajempi kuin pakatun jpg-tiedoston. Siinä on tallella kaikki kuvakennon antama tieto, ja siksi kuvankäsittely onnistuu paremmin.

Kuvankäsittelyohjelman on silloin luonnollisesti pystyttävä muuntamaan ja muokkaamaan raakatiedostoja.

Tarvitaan siis raakamuunnin, jotta tiedostoja voidaan käsitellä ja tallentaa käsitellyt kuvat muiden ohjelmien ymmärtämään muotoon.

Kerromme tässä, mitä ohjelmia käytämme toimituksessa raakatiedostojen kanssa.

1. Lightroom
2. Luminar
3. Capture One

> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

1. Lightroom

Lightroom on hieno kuvankäsittelyohjelma, koska sillä voidaan sekä muokata että järjestellä kuvia.

Ohjelmassa on sekä raakamuunnin että kuvakirjasto jossa kuvia voidaan mm. järjestellä ja ne voidaan varustaa hakusanoilla. Se auttaa pitämään kuvat järjestyksessä.

Raakakuvat voidaan tuoda helposti muokattavaksi. Kun muokkaus on valmis, kuva voidaan muuntaa helposti yleiseen jpg-muotoon.

Työskentely Lightroomissa on ei-tuhoavaa. Kuvatietoa eri siis tuhota tai kirjoiteta yli. Ajassa voidaan siis palata taaksepäin ja löytä kaikki kuvaan tehdyt muokkaukset.

Kuvan aikaisempia versioita ei kirjoiteta yli, kuten monissa muissa ohjelmissa, joissa on mahdollista perua vain viimeksi tehty muokkaus.

> Lue myös: Videokurssi: Näin käytetään Lightroomia

Lightroomin kuvake tietokoneen ruudulla

Kiintolevyltä säästyy gigatavuittain tilaa, kun sieltä poistetaan kaksoiskappaleita ja huonoja kuvia.

© Shutterstock

2. Luminar

Lightroomin tavoin on Skylum Luminar 4 täysiverinen kuvankäsittelyohjelma, jolla voidaan järjestää ja muokata sekä raaka- että jpg-tiedostoja. 

Luminar tukeutuu kuitenkin enemmän suotimiin, joita voi lisätä kuviin.

Suotimien tehoa säädetään liukusäätimillä. Laminar päättelee itse, mitä kuvan osia ohjelman tulee muokata.

Esimerkiksi Luminarin 'Sky Enhancer'-toiminto on suodin, joka paikallistaa itse kuvien taivaan. Taivaan intensiivisyyttä ja sinisyyttä säädetään liukusäätimellä.

Suuri osa muokkauksesta jää siis ohjelman vastuulle. Se on kätevää, mutta samalla vähentää kuvankäsittelijän osuutta lopputuloksen hallitsemisessa.

> Lue myös: Luminar 3:n kuusi helppokäyttöistä toimintoa

Mies muokkaa kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla.

Luminarin Portrait Enhancer löytää itse kuvasta kasvot. Sen jälkeen mm. silmiä voidaan suurentaa ja huulia tummentaa liukusäätimillä.

© Shutterstock

3. Capture One

Capture One on menestyksekäs kuvankäsittelyohjelma, joka toimii niin Mac- kuin Windows-tietokoneilla ja sillä voidaan käsitellä myös raakatiedostoja.

Ohjelma tukee yli 500 kameran raakatiedostoja, joten sitä voidaan käyttää useimpien peilittömien ja peilijärjestelmäkameroiden kanssa.

Kannattaa panna merkille, että Capture One tarjoaa jo raakatiedostojen oletusasetuksilla erittäin hyviä värejä, mikä helpottaa jonkin verran varsinkin aloittelijan työtä.

> Lue myös: 6 hyvää syytä käsitellä kuvat Capture Onella

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!