Kuvankäsittelyssä voidaan saada aikaan hyviä tuloksia myös maksuttomilla kuvankäsittelyohjelmilla. Tässä meidän suosikkimme.
Jotkut esittelemistämme kuvankäsittelyohjelmat ovat ominaisuuksiltaan edistyksellisempiä kuin toiset, mutta niillä kaikilla voidaan käsitellä valokuvia suoraan kotitietokoneella.
Nämä kuvankäsittelyohjelmat ovat mielestämme luotettavimpia ilmaisohjelmia. Tässä lyhyet esittelyt kustakin.
Windowsin Valokuvat – helposti ja nopeasti Windows 10:llä

Windows 10:n oma Valokuvat-ohjelma selviää yleisimmistä kuvankäsittelytehtävistä. Ohjelma toimii suomen kielellä.
Windows 10:iin kuuluu kuvankäsittelyohjelma nimeltä Valokuvat, joka löytyy painamalla Käynnistä-painiketta ja komentoa Valokuvat. Merkkaa kuva, napsauta kynäkuvaketta ja sen jälkeen jakoavainkuvaketta eli Peruskorjaukset.
Ohjelma sisältää perustoiminnot kuten rajaamisen, horisontin oikaisemisen sekä väri- ja valoisuussäädöt. Lisäksi löytyy erivärisiä retrosuotimia.
Lue lisää täältä.
Google Kuvat – Picasan korvaaja

Googlen Google lopetti Picasa-kuvaohjelmansa ylläpidon kolmisen vuotta sitten. Tilalle tuli Google Kuvat, johon kuuluu myös säilytystilaa pilvessä.
Google on jo lähes kolme vuotta panostanut Google kuvat -verkkopalveluunsa Picasa-ohjelman sijaan, jonka kehittämisen se lopetti vuonna 2016.
Google Kuvilla voi paitsi säilyttää myös käsitellä valokuvia, ja käsittely tapahtuu suoraan verkossa selaimen kautta. Google on ottanut Picasan parhaat ominaisuudet ja muokannut siitä nettialustan, joka mahdollistaa kuvien hallinnan ja käsittelyn missä ja milloin vain.
Google Kuvat ei Picasan tavoin ole tietokoneelle ladattava ja asennettava ohjelma.
Lue myös: 5 ilmaista sovellusta kuvankäsittelyyn
Google-tilin omistaja voi ladata valokuvansa Google Kuviin sekä hallita ja käsitellä niitä sekä Windows- että Mac-tietokoneella suoraan verkkoselaimen kautta. Valitse kuva napsauttamalla sitä ja sitten paina Muokkaa-kynäkuvaketta. Voit rajata, kallistaa tai kiertää, säätää värejä ja valoisuutta ja lisätä tehosteita. Toiminnot ovat yksinkertaisia.
Google Kuvat toimii kätevästi myös mobiililaitteilla, joista kuvien jakaminen on helppoa ja loogista. Videotiedostot tallentuvat samalla tavalla palveluun, mutta niiden käsittely ei ole mahdollista. Google Kuvat toimii myös suomeksi.
Google Kuvat -palvelu löytyy täältä.
Juttumme Google Kuvat -palvelusta löytyy täältä.
Paint.net – vaativammille käyttäjille

Maksuttoman Paint.nets -ohjelman käyttöliittymä muistuttaa Adobe Photoshop Elementsiä ja Photoshopia monine työkaluineen ja säätötasoineen.
Tämän ilmaisohjelman käyttöliittymä muistuttaa Photoshopia ja Elementsiä, ja mukana onkin monia vastaavia toimintoja, mm. säätötasot.
Paint.net ei ole yhtä helppokäyttöinen kuin esimerkiksi Windowsin Valokuvat, mutta toiminnot ovat monipuolisemmat, joten tämä ohjelma myös kehittää kuvankäsittelijän taitoja.
Ohjelman voi ladata täältä.
Gimp – ilmainen mutta monipuolinen
Gimp pääsee ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista lähimmäksi Adobe Photoshopia toimintojensa puolesta.
Sekä Gimpissä että Photoshopissa on monia edistyksellisiä työkaluja ja toimintoja kuten tasot, merkintätyökalut ja värikanavat.
Gimp toimii sekä Windows- että Mac-koneissa kuin myös Linuxissa, jossa monet muut kuvankäsittelyohjelmat eivät toimi. Kielivaihtoehtoja on useita, suomi mukaan lukien.
Gimpin käyttöliittymä poikkeaa huomattavasti Photoshopin vastaavasta, joten Photoshopiin tottuneelta se vaatii totuttelua.

Gimp-kuvankäsittelyohjelmassa on monia Adobe Photoshopin toimintoja muttei samaa käyttömukavuutta.
Glimpse: Gimp uudelleen brändättynä
Glimpse on lähtöisin Gimp-ohjelmasta, mutta sisäisten erimielisyyksien takia puolet sen tiimistä päätti keskittyä uuteen palveluun.
Erimielisyydet muodostuivat lähinnä siitä, jatketaanko nimeltä Gimp, koska se aiheutti negatiivisia mielleyhtymiä joissakuissa.
Niinpä Gimp ja Glimpse kehittyvät omiin suuntiinsa. Toistaiseksi niiden välillä ei ole suuria eroja.
Glimpse toimii vain Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmissä muttei Applen MacOS-järjestelmässä.
Ensimmäisellä käyttökerralla Glimpse muistuttaa Adoben Photoshopia, ja siinä on myös monia samoja ominaisuuksia. Käyttömukavuus ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin Photoshopissa, ts. Glimpse vaatii jonkin verran totuttautumista.
> Lue myös: Parhaat ohjelmat videonleikkaukseen
Suosittelemme Adoben ohjelmia
Vaikka ilmaisohjelmilla voi saada aikaan paljon ja vaikka niihin ei kulu rahaa, me Digikuvan toimittajat suosittelemme Adoben ohjelmia.
Teemme myös kuvankäsittelykurssimme Photoshopille, Elementsille ja Lightroomille, ja ne löytyvät paperilehtemme lisäksi kotisivujemme Etunurkka-osiosta, joka sisältää digitaalista lisämateriaalia, esim. yli 500 video-opasta, e-kirjoja, esiasetettuja kuvankäsittelyn säätökokonaisuuksia ja muuta valokuvausaiheista digisisältöä.
Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.