Alain Schroeder, Kid Jockeys

Kuva Alain Schroederin palkitusta Kid Jockeys -sarjasta.

© Alain Schroeder

3 vinkkiä: kasvonpiirteet esiin mustavalkokäsittelyssä

Jos kasvot ovat piilossa tummien varjojen alla, voit pelastaa ne kolmella yksinkertaisella muokkausvinkillä. Haastattelimme mestarivalokuvaaja Alain Schroederia, joka on käyttänyt samaa kikkaa palkituissa valokuvissaan.

keskiviikko 23. lokakuuta 2019 teksti J. Vestergaard

Mitä tehdä, kun aurinko on korkealla ja kova valo langettaa varjoja kuvattavien kasvoihin?

Valokuvaaja Alain Schroeder kohtasi joutui tämän haasteen eteen kuvatessaa sarjansa Kid Jockeys, joka voitti World Press Photo -palkinnon.

Onneksi hänen kova työnsä ei mennyt hukkaan, sillä hän muokkasi kuvia Photoshopilla, niin että hän sai kasvojen ilmeet esiin varjoista huolimatta.

Voit tehdä saman tempun näillä kolmella yksinkertaisella vinkillä. 

1. Muunna kuva mustavalkoiseksi

Alain Schroeder, kuva Kid Jockeys -sarjasta

Alain Schroeder sai tämän kuvan työntämällä kameransa hevosen alle. Se vaati useita yrityksiä, koska hän ei tiennyt, milloin seuraava kilpailu alkaa.

© Alain Schroeder

Avaa kuva Photoshopiin joko komennolla Tiedosto / Avaa ja etsimällä valokuvan tai napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella ja painamalla Avaa Photoshopissa.

Kun olet avannut kuvan, napsauta Create new fill or adjustment layer.

Valitse seuraavaksi Black & White eli mustavalkoinen, niin kuva muuttuu mustavalkoiseksi. Mustavalkoversio on omana tasonaan, joten voit aina käyttää sitä tai poistaa sen, jolloin jäljelle jää alkuperäinen värikuva.

> Lue myös: Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

2. Vaalenna kasvoja värien avulla

Seuraavaksi voit käyttää värisäätimiä kasvojen vaalentamiseen. Nämä ovat ensimmäiset varsinaiset säädöt, joita pääset tekemään.

Vaikka valokuva on mustavalkoinen, se sisältää silti tietoja kuvan väreistä. Siksi esimerkiksi valoisuutta voidaan helposti nostaa punaisten osalta ja samalla nähdä sen vaikutus mustavalkokuvassa.

Suurin osa kasvojen sävyistä on oransseja ja punaisia, joten nostamalla punaisten sävyjen valoisuutta voit lisätä kasvojen valon määrää.

Vedä punaista liukusäädintä käsin tai napsauta ja vedä painikkeesta, jossa on käsi ja kaksi pientä nuolta sekä napsauta vaalennettavaa aluetta kuvassa sekä vedä hiirellä oikealle tai vasemmalle, niin kyseisestä sävystä tulee vaaleampi tai tummempi.

On myös mahdollista käyttää erilaisia esiasetuksia, joten ohjelma itse säätää esimerkiksi punaisten sävyjen valoisuutta. Alain Schroeder muokkaa mustavalkoisia kasvoja punasuotimella.

Lue myös: Vauhtia Photoshopiin makrojen avulla

Photoshop värit

Vasemmalla olevassa ruudussa näkyy, kuinka olemme vaalentaneet punaisia käsin. Oikealla olemme valinneet esiasetuksen, jossa Photoshop itse vaalentaa punaisia ja myös keltaisia. Tämä jälkeen käyttäjä voi itse jatkaa säätämistä haluamallaan tavalla.

© Digikuva

3. Säädä kontrastia Tone Curvella

Viimeinen vaihe on kuvan kontrastin säätäminen Tone Curve -sävykäyrän avulla. Se on kohdassa Adjustments eli Säädöt, jossa valitaan pieni S-käyrällinen kuvake. Voit nähdä esimerkissä 1 alla olevassa kuvassa, kuinka kuvake löytyy.

Kun käyrä tulee esiin, voit muuttaa valoisuutta tarkalleen haluamallasi tavalla. Kaksi useimmin käytettyä käyrää näkyvät alla esimerkeissä 2 ja 3.

Ensimmäinen ja yleisemmin käytetty käyrä on esimerkissä 2. Sitä kutsutaan S-käyräksi, jolla lisätään kuvaan kontrastia: huippuvalokohtia vaalennetaan oikealla ja varjoja tummennetaan vasemmalla puolen.

Mutta tässä tapauksessa tehdään päinvastoin eli tehdään käänteinen S-käyrä, jossa vaalennetaan varjoja ja tummennetaan huippuvalokohtia kuten yllä olevassa esimerkissä 3.

Alain Schroeder Kid Jockeys

Lisää Schroederin kuvista uudessa Digikuvassa, jossa kerrotaan Kid Jockeys -sarjan tarina.

© Alain Schroeder

Lue Kid Jockeys -sarjan tarina Digikuvasta

Digikuvan numerossa 16/2019 on haasteteltavana Alain Schroeder, joka kertoo Kid Jockeys -reportaasistaan. Se on tarina lapsista, jotka vaarantavat elämänsä viihdyttääkseen katsojia ja voittaakseen rahaa perheelle.

Katso sarjan kuvat Digikuvan numerosta 16/2019.

Samassa numerossa selviää myös, mitä National Geographic -kuvaajat saivat irti uudesta kamerakännykästä.

Lisäksi mukana on opas aloitteleville katukuvaajille.

Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!