Kannattaa kokeilla mustavalkoista

Mustavalkokuvauksesa on on omat etunsa, jotka moni kuvaaja on ottanut omakseen.

© Shutterstock

Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Mustavalkoinen sävymaailma luo valokuviin rauhallisuutta tai dramaattisuutta. Näyttävät sävyt ja kontrastit syntyvät muutamalla työkalulla. Me neuvomme tien onnistumiseen.

perjantai 27. tammikuuta 2017

Mitä on mustavalkokuvaus?

Mustavalkokuvaus, lyhennettynä MV, on oma valokuvauksen laji, jossa keskitytään taltioimaan ja esittämään vain mustaa, valkoista ja harmaasävyjä.

Vanhaan aikaan kuvattiinkin vain mustavalkokuvia, sillä värifilmi keksittiin vasta vuonna 1930.

Mustavalkokuvaus on kuvailmaisua perinteisimmillään. Mustavalkoinen sävymaailma luo kuviin rauhallisuutta tai dramaattisuutta.

Kuvan sävyalueet vaikuttavat siihen, miten kuva koetaan. Valoisat kuvat luovat vaikutelman avoimuudesta. Tumman harmaat ja mustat syventävät dramaattista tunnelmaa.

> Lue myös: Mustavalkoista dramatiikkaa talvisiin kuviin

Miksi mustavalkoista?

Mielestämme kameraharrastajan kannattaa säilyttää kosketus mustavalkokuvaukseen, vaikka ajatus kuvaamisesta uusilla kameroilla ja vanhan ajan tekniikoilla saattaakin tuntua erikoiselta. Mustavalkoisuus sopii erityisesti katukuvaukseen, muotokuvaukseen ja karuun luontoon.

Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Suurilla herkkyyksillä tulee kuviin kohinaa, mutta MV-kuvauksessa se ei ole ongelma.

© Shutterstock

Mustavalkoisuus sopii toisiin kuviin paremmin kuin toisiin.

Erityisesti se sopii arkkitehtuurikuviin, katukuvaukseen, muotokuvaukseen ja karuun luontoon. Mustavalkokuvissa huomio on värien sijaan muodoissa ja pintarakenteissa.

Suuren ISO-herkkyyden kohina sopii mustavalkokuviin. Enää ei kannata metsästää täydellistä kuvaa vain pienillä herkkyyksillä, sillä kohina ei ole iso ongelma. Päinvastoin, kohina antaa mustavalkokuvalle tunnelmallisen säväyksen.

Lue myösViisi hyvää syytä mustavalkokuvaukseen

Mustavalkoista kuvaamaan

Useimmissa kameroissa on Monochrome-niminen kuvatyyli, joka tarkoittaa mustavalkoista. Sillä asetuksella ei voida vaikuttaa kontrasteihin, ja jos otetaan jpeg-kuvia, ei niihin saa värejä jälkikäteen. Siispä, vaikka haluaisit kuvasi mustavalkoisina, kuvaa ne väreissä raakakuvina.

Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Vaikka haluaisit kuvasi mustavalkoisina, kuvaa ne väreissä raakakuvina. Se antaa enemmän liikkumavaraa kuvankäsittelyssä.

© Shutterstock

Kuvien ottaminen raakatiedostomuodossa antaa kuvankäsittelyssä enemmän liikkumavaraa kuin jpg. Silloin voidaan määrätä yksittäisten värien tummuus.

Tämä voidaan tehdä esimerkiksi Lightroomissa tai Photoshopin raakakuvamuuntimessa. Avaa kuva ohjelmassa ja napsauta HSL/harmaasävy. Valitse harmaasävyt ja säädä ne haluamiksesi.

Maisemakuvissa taivas tummenee säätämällä säätimiä Siniset ja Purppurat vasemmalle, ja muotokuvia käsiteltäessä värikanavat Punaiset ja Oranssit antavat parhaat mahdollisuudet ihon sävyjen säätämiseen.

Lue myösParhaat ilmaisohjelmat kuvankäsittelyyn

Lisäksi liitännäisiä ja esiasetuksia

Jos halutaan tehdä värikuvasta mustavalkomuunnos muttei ole varmoja siitä, millaista lopputulosta haetaan, kannattaa käyttää esiasetuksia (engl. presets).

Niillä tarkoitetaan etukäteen tehtyä kuvankäsittelysäätöjen yhdistelmää, joka lisätään valokuvaan napsauttamalla ja jota voidaan jatkosäätää oman maun mukaan.

Niitä löytyy mm. Lightroom-ohjelmasta valmiina, ja lisää voi ladata netistä. Lisäksi voidaan ladata ja asentaa liitännäisiä (plugins) eli suodintehosteita tai pienoisohjelmia, jotka toimivat sananmukaisesti isojen ohjelmien kuten Photoshopin ja Lightroomin liitännäisinä.

Kannattaa kokeilla mustavalkokuvausta

Esimerkiksi DxO:n Nik Collectionin esiasetuksilla voidaan valokuvasta tehdä suurikontrastinen mustavalkoversio parilla napsautuksella, minkä jälkeen hienosäätämistä voidaan niin haluttaessa jatkaa.

© Shutterstock

Ranskalaisen DxO:n Nik Collection -liitännäispaketti on hyvin suosittu. Sieltä löytyy mm. liitännäinen nimeltä Silver Efex Pro, jolla syntyy tyylikkäitä mustavalkomuunnoksia.

Silver Efex Pron avulla saadaan aikaan tyyliltää monenlaisia muunnoksia aina rouhean kontrastikkaista kuvista pehmeisiin kuviin, joissa korostuvat monet harmaan sävyt.

Jotkut esiasetukset taas mukailevat vanhojen filmien kuvatyylejä rakeisuuksineen, naarmuineen ja vinjetteineen.

Lisää mustavalkovinkkejä Digikuvasta

Digikuvan tilaajana löydät runsaasti aiheeseen liittyviä neuvoja ja video-oppaita Etunurkasta:

4 mustavalkomakroa Photoshopiin 

Mustavalkoista kontrastia

Kuvan tausta mustavalkoiseksi 

Upeita MV-muunnoksia

Nyt voit kokeilla Digikuvaa ja sen kotisivuilta löytyvää Etunurkka-osiota, jossa on mm. yli 500 videokurssia, hintaan 3,90.

Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!