Viisi hyvää syytä mustavalkokuvaukseen

Mustavalkoiset valokuvat vievät monesti voiton värikuvista, ja tässä tulee viisi esimerkkiä tapauksista, joissa mustavalkomuunnos vähintäänkin puolustaa paikkaansa.

Viisi hyvää syytä mustavalkokuvaukseen

Mustavalkoiset valokuvat vievät monesti voiton värikuvista, ja tässä tulee viisi esimerkkiä tapauksista, joissa mustavalkomuunnos vähintäänkin puolustaa paikkaansa.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

1. Kun tausta vie huomion

Jos kuvan taustalla on liikaa tavaraa ja monenkirjavia värejä, tausta varastaa huomiota pääkohteelta.

Kuvan taustalta voi toki poistaa häiritseviä tekijöitä kuvankäsittelyn avulla, mutta monissa tapauksessa se on ylivoimaisen vaikeaa ja turhauttavaa. Silloin kannattaa kokeilla mustavalkomuunnosta.

Se selkeyttää levotonta taustaa ja tuo huomion itse kohteeseen.

> Lue myös: Tärkeimmät tietämisen arvoiset asiat sommittelusta

2. Kun kuvan värit eivät toimi

Vaikka katukuvaaja olisi saanut vangittua juuri oikean hetken, voi vaikkapa kuvan pääkohteen takin väri riidellä ympäristön kanssa.

Muotokuvaajan malli voi myös pelmahtaa paikalle mukanaan liian värikäs tai väreiltään dominoiva vaatekappale. Muunna kuvasarja mustavalkoiseksi, ja kas, ongelmaa ei ole.

3. Kun haluat taiteellisuutta kuvaan

Jos mielesi tekee siirtyä kuvaajana hieman tavallista taiteellisempaan suuntaan ja antaa kontrastien ja siluettien dominoida kuvaa, sopii mustavalkoisuus tähän erinomaisesti.

Viisi hyvää syytä mustavalkokuvaukseen


4. Kun mustavalkoisessa on enemmän voimaa

Jos kuvan sisältö vaikuttaa yhdentekevältä eikä väreillä ole tarkoitusta sen enempää kuin tehtävääkään, on hyvä ajatus kokeilla, toisiko mustavalkoisuus kuvaan uutta mielenkiintoa.

Jos esimerkiksi jokin kuva on otettu huoneessa, jossa kaikki värit ovat sävy sävyyn, tuo mustavalkoiseksi muuntaminen kuvaan kontrastia ja jännitettä.

5. Kun kamera-asetukset ovat menneet pieleen

Joskus on hetkiä ja tilanteita, jolloin on pakko toimia nopeasti ja ehtiä painaa laukaisinta, vaikka kamera-asetusten tekeminen olisi jäänyt pahasti kesken.

Tuloksena voi olla alivalottunut ja rakeinen kuva tai ylivalottunut ja osin puhki palanut kuva. Mustavalkoiseksi muuntaminen on hyvä keino peittää joitakin virheitä. Mustavalkokuvassa esimerkiksi kuvakohina näyttää enemmänkin nostalgiselta kuin virheelliseltä.

> Lue myös 3 vinkkiä parempaan valoon.

Toimitus suosittelee: opi hyväksi Photoshopin käyttäjäksi 

Photoshop erinomainen, laaja ja monipuolinen kuvankäsittelyohjelma, jonka oppiminen vaatii aikaa ja pitkäjännitteisyyttä. Jos haluat siihen suomenkielisen opaskirjan, on toimittamamme Photoshop-koulu oikea valinta. 

Siitä saat perusteellisen johdatuksen Elementsiin, Lightroomiin ja Photoshopiin. Kirja sisältää yksityiskohtaisia kuvankäsittelykursseja niihin kuuluvine videoineen. Kirjan mukana on arkki, josta löytyvät näiden kolmen ohjelman näppäinkomennot, ja lisäksi voit katsella kurssivideoitamme. 

Käytyäsi läpi kirjan havainnolliset kurssit ja videot olet valmis nostamaan omat valokuvasi uudelle tasolle, olipa kyse niiden väreistä, kuvakohinasta tai terävyydestä. Lisäksi kirja opastaa mm. kuvan taustan vaihtamisessa ja erilaisten kuvatehosteiden tekemisessä. 

> Tilaa 2 numeroa Digikuvaa, niin saat samalla 142-sivuisen Photoshop-kirjamme, jossa on runsaasti kuvankäsittelyohjeita Adoben ohjelmiin, yhteishintaan 14,90. 

Lisää kirjasta täällä. Samalla saat käyttöoikeuden Etunurkkaan, jossa on mm. yli 400 kurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!