tietokone Lightroom
© Shutterstock

5 yleistä Lightroom-virhettä – ja kuinka ne korjataan

Kerromme, kuinka korjata viisi yleisintä virhettä Lightroom-työskentelyssä.

perjantai 8. marraskuuta 2019 teksti K. Engbo

1. Valikot hukassa

Lightroomissa on monia vaihtoehtoja mukauttaa käyttöliittymää, mutta samalla moni asia siellä voi helposti mennä piiloon vahingossa. Jos paneelit ovat poissa näkyvistä, ne tulevat esiin sarkainnäppäimellä.

Jos vain osa paneeleista on kadonnut, kuten alareunassa oleva filminauha, se saadaan esiin napsauttamalla palkin nuolta.

Usein myös työkalurivi katoaa, jolloin kuville ei voida antaa tähtiä tai muuttaa esimerkiksi pikkukuvien kokoa. Se löytyy painamalla T-näppäintä.

Toolbar Lightroom

Tuo Lightroomin alapaneeli esiin napsauttamalla alaosan keskellä olevaa pientä nuolta. Yllä oleva työkalurivi voidaan piilottaa ja hakea painamalla T:tä.

2. Kuvien etsiminen vääristä kansioista

Jos teet haun Library-osion Library Filterin avulla, et ehkä saa tuloksia, vaikka kokoelmassa on valokuvia, joihin on merkitty tietty henkilö tai paikka, jota etsitään.

Tämä johtuu todennäköisimmin siitä, että olet valinnut kansion tai kokoelman, joka ei täytä hakukriteereitä. Lightroom näet etsii vain valitusta kansiosta tai kokoelmasta. Valitse sen sijaan kaikki valokuvat (All Photographs) Catalog-paneelista ja kirjoita avainsana, niin silloin haku koskee koko kirjastoa.

>Lue myös: Uutta ilmettä kuviin Lightroomin profiileilla

Catalog-paneeli Lightroom

Kun olet valinnut Catalog-paneelissa All Photographs, haetaan kuvia koko Lightroom-kirjastosta.

3. Hakusuodatin pois päältä

Jos näet vain joitain valokuvia ja tiedät, että niitä on enemmän, se johtuu todennäköisesti huolimattomuudesta.

Olet ehkä tehnyt suodatuksen Library Filterillä, jolloin näet vain tietyllä objektiivilla otetut valokuvat tai ne kuvat, joilla on tietty värikoodi. Poista suodatus napsauttamalla Library Filterin vaihtoehtoa None eli poista suodatuskrtiteerit.

>Lue myös: Näin tehdään omia Lightroom-esiasetuksia

Library Filter Lightroom

Library Filter on Library-osion yläosassa, jossa voidaan rajata, mitä kuvia halutaan nähdä. Napsauta None, niin näet kaikki.

4. Säätimien suurpiirteinen käyttö

Lightroomilla kuvia käsiteltäessä voi monesti olla vaikea osua riittävän tarkasti liukusäätimiin.

Jos haluat säätää tarkemmin, napsauta liukusäätimen vieressä olevaa numeroarvoa, jotta numeron sisältävä kenttä aktivoituu. Nyt voit käyttää nuolinäppäimiä arvon suurentamiseen tai pienentämiseen.

>Lue myös: Maisemakuvat uudelle tasolle Lightroomilla

Lightroomin liukusäätimet

Kun napsautat numerokenttää, voit helpommin säätää arvoa ylös tai alas nuolinäppäimillä. Vaihtonäppäimen pitäminen painettuna suurentaa tai pienentää arvoa suuremmin välein.

5. Käytössä on vanha versio

Olet käyttänyt Lightroomia vuosien ajan ja avaat kuvan Develop-osiossa, ja yhtäkkiä osa liukusäätimistä on outoja tai ainakin väärissä paikoissa.

Tämä johtuu siitä, että Adobe on vuosien varrella päivittänyt myös Lightroomia, ja nykyisen Lightroom-version (Process) järjestysluku on 5.

Jos olet alun perin tuonut kuvan Lightroomin vanhempaan prosessiversioon, esim 2:een, ovat monet Basic-paneelin liukusäätimet muuttuneet tällä välin.

Onneksi nykyiseen versioon on helppo vaihtaa. Mene alas oikealla olevaan kalibrointipaneeliin. Valitse Process-kohdan viereisen valikon yläreunasta nykyinen versio eli Version 5.

Nämä 5 videota nopeuttavat Lightroom-käsittelyä.

Lightroom paneelit

Vasemmalla ovat Lightroomin vanhat liukusäätimet, oikealla uudet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!