tulostin värintoisto

Lightroomin avulla valokuvatulosteisiin saadaan haluttu värintoisto.

© Shutterstock

6 Lightroom-niksiä valokuvien tulostamiseen

Käymällä läpi nämä kuusi helppoa vaihetta Lightroomilla voit saada kuvatulosteista hyvälaatuisia joka kerta. Yksi taikasana on Soft Proofing.

maanantai 15. maaliskuuta 2021 teksti C. Trant

Kuvien käsittely menee hukkaan, jos tulostin toistaa värit väärin. Nyt näytämme, miten Lightroomin asetukset mukautetaan siten, että tulosteihin tulee oikeat värit ja sävyt.

1. Rastita ruutu Soft Proofing

Kun valokuva on muokattu Lightroomilla, paina näppäimistön S-painiketta tai rastita Soft Proofing -ruutu. Jos tätä valikkoa ei näy näytöllä, paina näppäimistön T-painiketta.

2. Valitse Create Proof Copy

Ohjelman oikeassa yläkulmassa oleva histogrammi ja valikko ovat muuttuneet. Valitse Create Proof Copy. Kopiota voidaan muokata muuttamatta alkuperäistä kuvaa. Kopiota käytetään parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

3. Valitse oikea ICC-profiili

Valitse Profile-kohdasta tulostinkohtainen ICC-profiili. Napsauta sitten histogrammin oikeassa yläkulmassa olevaa pientä Show Destination Gamut Warning -dokumenttikuvaketta, niin Lightroom näyttää punaisen varoitusvärin, jos tulostin ei pysty tulostamaan värisävyjä.

> Lue myös: Kuinka suuria vedoksia voidaan tehdä?

Kuusi vaihetta on merkitty myös alla olevaan kuvaan, joten tiedät, mihin napsauttaa hiirellä.

kuusi vaihetta tulostus Lightroom

Lightroomissa on monia vaihtoehtoja vaikuttaa tulosteiden laatuun kuin pikanäppäinkomennot Ctrl + P tai Cmd + P.

© Shutterstock

4. Tarkista tulosteen laatu etukäteen

Rastita myös Simulate Paper & Ink, niin Lightroom näyttää, miltä kuva näyttää valitulla paperillä ja musteilla. Silloin selvää esimerkiksi tulostimen mahdollinen sininen tai keltainen värivirhe.

5. Hienosäädä tulostettava kuva 

Nyt voit optimoida kuvan tulostamista varten. Usein kuville täytyy antaa lisää kontrastia sekä säätää värilämpötilaa. Voit myös himmentää värejä alueilla, joilla näkyy punainen varoitusväri. 

Käytä tässä Lightroomin Adjustment Brush with Saturation -toimintoa ja arvoa -15. Kun varoitusväri on kadonnut, kaikki värisävyt näkyvät tulosteessa.

6. Tulosta loppuun asti optimoitu kuva

Nyt on aika tulostaa. Mene ensin Print-osioon. Vieritä alas oikealla olevaan Print Job, Color Management, Profile -paneeliin. Valitse tulostimen ICC-profiili. Tee viimeiset valinnat Printer-painikkeella. Paina Print ja odota hyvälaatuista lopputulosta.

>Lightroom-koulu: Tulostaminen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!