tulostustarkkuus, dpi

Kuinka suuria vedoksia voidaan tehdä?

Kuinka suuria tulosteita voi tehdä, ja mitkä kamerat pystyvät ottamaan riittävän tarkkoja kuvia talon koko julkisivua varten?

torstai 12. heinäkuuta 2018

Olet ehkä miettinyt, kuinka suuria kuvia valokuvatiedostoista voidaan tulostaa. Se riippuu kameran pikseleiden määrästä ja kuvan tulostuksen laadusta. 

On joitakin perustekijöitä, jotka on tärkeää ymmärtää ensin. Ensimmäinen niistä on megapikseli. Se on yksi ensimmäisistä asioista, joita kameravalmistaja kertoo tuotteestaan ja joihin ostajan kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kuvassa olevien megapikselien määrä merkitsee sitä, kuinka monesta värillisestä pisteestä kamera tekee kuvan.

pikselöitynyt silmä

Tässä kuvassa näkyvät yksittäiset pikselit. Jokainen pikseli koostuu kolmesta väristä: sininen, vihreä ja punainen. Tulostin toimii periaatteessa samalla tavalla – kuin se asettaisi pienen tipan väriä paperille.

© Shutterstock

Megapikseleiden ja kameran suhde

Useimmat kamerat kuvaavat kuvasuhteessa 3:2. Toisin sanoen sivusuhde on 1,5. Toinen puoli on siis puolitoista kertaa pitempi kuin toinen. Samalla voidaan selvittää, kuinka monta kuvapistettä eli pikseliä sivuilla on. Esimerkiksi 24 megapikselin kameralla saadaan kuvia, joiden sivut ovat 6000 x 4000 pikselin mittaisia. 

Kääntäen saadaan selville pikseleiden kokonaismäärä, kun kerrotaan sivujen pikselimäärä keskenään. Pikselien määrä on olennaisin tekijä, kun kuvia tulostetaan.

Mitä tarkoittaa dpi-lyhenne tulostamisessa?

Valokuvien tulostuksessa käytetään termiä dpi. Tämä tarkoittaa pisteitä tuumalla (paperilla). Mitä lähempää katsotaan, sitä tarkemmin yksityiskohdat voidaan havaita ja sitä suurempaa dpi-arvoa vaaditaan.

Yleensä sanotaan, että dpi:tä on noin neljää tasoa. 300 dpi tuottaa erinomaisen, 200 dpi hyvälaatuisen ja 100 dpi välttävän tulostuslaadun.

Yli 300 dpi:n tarkkuutta käytetään esimerkiksi lehtien painetuissa kuvissa. Esimerkiksi Digikuvassa käytetään 305 dpi:tä.

Lue myös: Onko dpi sama kuin ppi?

kuvatulostin

Tulostimia on periaatteessa kolme tyyppiä. Laser sekä kaksi mustesuihkutulostintyyppiä, lämpömenetelmän ja pietsosähkötekniikkaan perustuvat.

© Shutterstock

Pikselimäärän soveltaminen

Kun tiedät kuviesi pikselimäärän, tiedät myös, kuinka suuria kuvia voit tulostaa. 

Sopiva tulostuskoko saadaan selville yksinkertaisella laskutoimituksella huomioimalla molemmat sivut. 

Dpi-arvo tulee kertoa tulosteen koolla. Helpointa on laskea tuumia senttimetrien sijasta.

Kaava on tämä: sivun pituus tuumina x dpi = vaadittava pikselien vähimmäismäärä.

Jos haluat tulostaa A4-sivun, laske 8 x 11 tuuman mukaan. Jos nämä luvut kerrotaan 300 dpi:llä, saadaan kuvan vaadittavaksi pikselimääräksi 2400 x 3300.

Jos haluat tulostaa heikommalla laadulla, kerro 8 ja 11 eli samat sivujen pituudet 200:lla tai 100:lla 300 dpi:n sijasta.

Haluatko hyviä tulosteita omista valokuvistasi vaivatta? Digikuvan tilaajana saat tilaajaetuja, kuten alennusta CEWEn valokuvatuotteista!

Tulostuskoko Photoshopilla

Myönnetään, että tuumien, senttimetren ja dpi:den laskeminen on hieman monimutkaista. Laskimen sijaan Photoshopista voisi olla apua.

Käytä valikkokomentoja Image -> Image Size, ja ja näytölle ilmestyy valikko.

Valitse sieltä kuvatarkuus eli resolution. Ilmoita se kentässä Pixels/Inch – 200 tai 300, tarpeen mukaan. Kuvakoko (senttimetreissä) muuttuu ilmoittamasi resolution-arvon mukaan.

kuvakoko resoluutio photoshop

Tästä testikuvasta saataisiin 39 x 29 cm:n kokoinen 200 dpi:llä. Kun tarkkuudeksi muutetaankin laadulkkaampi 300, tuloste pienentyy 26 x 19 senttimetriin.

© Shutterstock

Suuret tulosteet ja katseluetäisyys

Oletetaan, että haluamme tulostaa 20 x 28 tuuman julisteen. Se vastaa noin 50 x 70 senttimetriä. Photoshopin ja laskelmien avulla huomataan, että kameran resoluution on oltava peräti 50 megapikseliä. Tällaiset kamerat ovat erittäin kalliita.

Jos kamerassa on melko tavalliset 20 megapikseliä, voidaan silti tulostaa suuri kuva. Suuria tulosteita ei tarvitse tulostaa näin hyvällä laadulla.

Mitä lähempää kuvaa katsotaan, sitä enemmän yksityiskohtia silmä havaitsee, ja sitä suurempi dpi-tarkkuus tarvitaan. 20 metrin etäisyydellä tulosteesta, joka peittää esimerkiksi julkisivun, ei kuitenkaan näy niin paljon yksityiskohtia.

Piikseleide näkymisellä ei ole väliä, koska ne tulostetaan suuressa koossa.

Voit tulostaa esim. 7,8 x 5,8 metrin kuvan, jos asetat dpi-arvoksi 10.

Peukalosääntö on, että katseluetäisyyden on oltava ainakin puolitoista kertaa kuvan halkaisija, joten kun A2:n halkaisija on 72,7 cm, on etäisyys 109,1 cm.

Lue lisää tulostimista

Lue myös: Näin monta pikseliä vaaditaan hyvään A4-tulosteeseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!