Tietokone ja Lightroom

Lightroomilla kuvakokoelman siivous käy kätevästi.

© Shutterstock.com / Digikuva

Kuvakokoelman kevätsiivous Lightroomilla

Kuvakokoelman perusteellinen puhdistus tuo lisää tilaa tietokoneelle ja helpottaa parhaiden kuvien löytämisessä. Tässä ohjeet kevätsiivouksen tekemiseen Lightroomilla.

maanantai 6. huhtikuuta 2020 teksti K. Engbo

Raakakuvatiedoston koko on keskimäärin noin 25 megatavua, ja jos kameran resoluutio on erityisen suuri, voi valokuva viedä jopa yli 100 megatavua tilaa.

Kuvien kaksoiskappaleiden sekä epäonnistuneiden ja tarpeettomien kuvien poistamisella säästää nopeasti useita gigatavuja kiintolevytilaa, ja samalla hyvien kuvien löytäminen helpottuu.

Me autamme sinua siivoamaan kuvakokoelmasi Lightroomilla.

> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Huonot kuvat pois Lightroomilla

Poistaminen tehdään Lightroomin Library-osiossa. Valitse ensin puhdistettava kuvakansio Folders-paneelista.

Suurenna ensimmäinen kuva kaksoisnapsauttamalla ja siirry kuvasta toiseen nuolinäppäimillä. Kun näet valokuvan, jonka haluat poistaa, paina X:ää. Tämä merkitsee kuvan merkinnällä Rejected eli Hylätty.

Kun olet käynyt läpi kansion kuvat, paina G:tä, niin pääset ruutunäyttöön, eli kuvat näkyvät pikkukuvina. Hylätyt kuvat näkyvät nyt himmennettyinä. Jos haluat perua jonkin kuvan hylkäämisen, valitse tämä kuva ja paina U:ta.

Kuvien poistaminen Lightroom

Lightroomin pienoiskuvanäkymässä näkyvät hylätyt kuvat himmennettyinä ja niiden vasemmassa yläkulmassa on musta lippu.

© Digikuva

Jos haluat siirtää hylätyt kuvat roskakoriin, valitse Photo ja Delete Rejected Photos eli poista hylätyt valokuvat.... Napsauta Delete from Disk eli poista kiintolevyltä. Tee sama muiden kansioiden osalta.

Tähtimerkintä hyville kuville

Samalla kun käyt läpi kuvakokoelmaasi, voit myös arvioida kuvia kansioita selatessasi.

Lightroomissa on mahdollista merkitä kuvia tähtimerkinnöin yhdestä viiteen. Yksi hyvä ja helppo tapa on antaa vain parhaimmille kuville neljä ja viisi tähteä ja jättää merkitsemättä ja myös poistamatta vähemmän hyvät, keskinkertaiset kuvat.

Kuville annetaan tähtiä painamalla näppäimistön numeronäppäimiä: 5 antaa viisi tähteä, 4 antaa neljä tähteä jne.

Hyvät kuvat esiin Lightroomilla

Kun haluat löytää parhaat kuvasi Lightroomilla, käytä pikkukuvien yläpuolella olevaa Library Filter -suodatinta. Jos palkki ei ole näkyvissä, valitse View ja Show Filter Bar.

Jos haluat esiin kaikki kuvat, joille on annettu vähintään neljä tähteä, valitse Attribute ja napsauta neljättä tähteä.

Library Filter Lightroom

Napsauttamalla Rating-sanan viereistä suurempi kuin -merkkiä ja viivaa saadaan näkyviin ne valokuvat, joille on annettu valittu määrä tähtiä – esimerkiksi ainoastaan neljän tähden valokuvat. Sekä neljän että viiden tähden kuvat saadaan esiin napsauttamalla lisäksi neljättä tähteä.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!