Adobe Lightroom
© Digikuva

Mitä eroa on Lightroomilla ja Lightroom Classicilla?

Adobella on kaksi erilaista kuvanmuokkausalustaa. Toinen on Lightroom, toinen Lightroom Classic. Tässä on kattava yhteenveto näistä kahdesta ja selitys siitä, miksi molempia kannattaa käyttää.

tiistai 21. syyskuuta 2021 teksti C. Trant

Lyhyesti: Lightroom on yksinkertaisempi, pilvipohjainen versio, kun taas Lightroom Classic on edistyksellisempi versio, joka on useimmille tutumpi.

Ohjelmaversioiden välillä on kuitenkin muitakin eroja.

Seuraavassa on kattava yhteenveto näiden kahden version toiminnoista. Kerromme myös, miksi kannattaa käyttää molempia.

> Lataa suuri Lightroom-bonuspaketti täältä!


Lightroom Classic on tarkoitettu valokuvaajille ja innokkaille harrastajille

Valitse Lightroom Classic, jos haluat muokata valokuvia vain tietokoneella ja tallentaa kuvat paikallisesti tietokoneelle.

Tätä versiota on lisäksi vaikeampi käyttää kuin Lightroomin toista versiota, mutta saat käyttöön Lightroomin koko monipuolisuudessaan.

Classic-version käyttö:

1. Moduulit: Lightroom Classic on jaettu moduuleihin esimerkiksi järjestelyä ja säätöjä varten. Siinä on myös oma moduulinsa tulostamiseen, mikä ei ole mahdollista toisessa versiossa.

2. Paneelit: Sivulla on erilaisia paneeleita, joissa voit tehdä säätöjä, lisätä hakusanoja, järjestellä kuvia ja tehdä paljon muuta. Paneelit muuttuvat sen mukaan, mitä moduulia käytetään.

3. Synkronointi: Jos haluat synkronoida valokuvat mobiililaitteesi Lightroomin kanssa, napsauta Lr -logoa ja kirjaudu sisään kohdasta Synkronoi Lightroom -mobiililaitteen kanssa. Siihen menee vain muutama sekunti.

Lightroom Classic

Lightroom Classic tarjoaa enemmän muokkausmahdollisuuksia kuin Lightroom-versio.

© Adobe

4. Muokkaus: Develop-moduulissa oikealla puolella tehdään suurin piirtein kaikki kuvan muokkaus. Jos valitset esim. Adjustment Brushin, voit käyttää älykästä Range Mask -toimintoa.

5. Mukauttaminen: Voit piilottaa kaikki turhat paneelit napsauttamalla oikealla paneelin päällä ja valitsemalla päälle tai pois. Näin saat paremman yleiskuvan ja paneelit saa aina uudelleen näkyviin.

6. Näkymä: Kuvan alta voit valita erilaisia näkymiä. Voit esimerkiksi katsella muokattua kuvaa alkuperäisen vierellä tai suurentaa kuvaa niin, että sinulla on täydellinen yleiskuva.

> Lue myös: Kuusi helppoa ohjetta aloittelevalle kuvankäsittelijälle

Lightroom sopii aloittelijoille tai minimalisteille

Lightroomin juuret ovat Classic-versiossa, mutta tässä versiossa on selkeämpi käyttöliittymä ja vähemmän paneeleja. Siksi se on havainnollisempi ja helppokäyttöisempi. 

Ominaisuuksia on kuitenkin vähemmän Classic-versioon verrattuna. Toisaalta voit käyttää tätä versiota tietokoneella, matkapuhelimella ja netissä, ja sovellus tallentaa varmuuskopioita jatkuvasti.

Yksinkertaisemman Lightroom-version käyttö

1. Tuonti: Tuo kuvat ohjelmaan napsauttamalla plusmerkkiä. Kun olet valinnut kuvan, Lightroom aloittaa kuvien lataamisen pilveen, jotta voit tarkastella niitä esimerkiksi älypuhelimella. 

2. Yleiskuva: Kuvakokoelmasi on kohdassa My Photos. Täällä näet kaikki kuvat kerralla tai voit luoda kansioita ja albumeja, joihin voit esimerkiksi kerätä kuvia tietyistä tapahtumista.

3. Näkymä: Alareunasta voit valita, miten kuvakokoelma näytetään. Voit valita pienoiskuvat tai näyttää merkityn kuvan suurena kokoelman muiden kuvien näkyessä pienoiskuvina.

> Lue myös: Tee Lightroomista nopeampi näillä viidellä pikavalinnalla.

tietokone lightroom classic

Lightroom Classicissa on runsas työkaluvalikoima.

© Shutterstock

Valitako Lightroom vai Lightroom Classic?

Suosittelemme molempia ohjelmaversioita, koska ne toimivat todella hyvin yhteen ja täydentävät toisiaan hyvin.

Adoben valokuvausjäsenyyden tilaajat voivat käyttää molempia ohjelmia. Kun Lightroom asennetaan älypuhelimen ja avataan, se alkavaa automaattisesti synkronoida kuvia tietoineen.

Puhelin, jossa on Lightroom-sovellus

Jos asennat Lightroomin kamerapuhelimeesi ja kirjaudut sisään Adobe-tililläsi, puhelimella otetut kuvat synkronoituvat automaattisesti kuvat muiden Lightroom-versioidesi kanssa, esimerkiksi tietokoneella tai tabletilla. 

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!