Lightroomissa muokattu maisemakuva

Näin saimme hienon maisemakuvan Lightroomissa

Kova kontrasti, vääristyneet värit ja hohdoton ilme ovat tyypillisiä haasteita maisemakuvauksessa, mutta muutamalla Lightroomin niksillä kuvista saa elävämpiä. Katso, miten parannamme kuvaamme.

keskiviikko 29. joulukuuta 2021 teksti K. Engbo

Kun muokkaat maisemakuvia, kuvanmuokkauksessa on useita säätöjä, jotka tekevät kuvista varmasti upeampia. Tässä näytämme, miten paransimme maisemakuvaamme muutamassa vaiheessa Lightroomissa.

Voit käyttää samoja säätöjä monissa maisemakuvissasi, mutta arvot vaihtelevat suuresti kuvan mukaan. Tarkkaile siis kuvaa säätöjä tehdessäsi ja lopeta, kun säädöt näyttävät hyvältä.

>Lue myös: 5 vinkkiä parempiin maisemakuviin

1. Korjasimme valoa ja kontrastia

Auringonvalossa varjojen ja huippuvalojen välillä on suuria eroja, mitä tasoitimme siirtämällä Shadows-liukusäädintä oikealle ja Highlights-liukusäädintä vasemmalle. Se vaalentaa varjoja ja tummentaa vaaleita kohtia.

Säätö antaa kuitenkin hohdottoman vaikutelman, joten lisäsimme kontrastia Contrast-, Clarity- ja Dehaze-toiminnoilla sekä vaalensimme kuvaa siirtämällä Exposurea hieman oikealle.

Valon säätö Lightroomissa

Valon ja kontrastin säätäminen on tuonut lisää yksityiskohtia etualalle ja vesiputouksen valoisiin kohtiin.

2. Säädimme värejä

Lisäämme hiukan värikylläisyyttä siirtämällä Vibrancea oikealle. Vihreät sävyt olivat hieman liian keltaisia. Siksi valitsimme HSL/Color-paneelissa Huen ja siirsimme Green-liukusäädintä oikealle, jolloin vihreän sävyt viilenevät hieman.

Värien säätäminen Lightroomissa

Väreistä on tullut voimakkaampia, ja vihreät sävyt ovat viileämpiä.

3. Maalasimme säätöjä kuvaan

Auringonpaisteiset alueet viilenevät. Kuvassamme se merkitsi sitä, että etualan suuresta varjoalueesta tuli hyvin sininen.

Siveltimellä voi maalata alueelle lämpimämmän sävyn. Se tapahtuu napsauttamalla oikeanpuoleisen paneelin yläosassa olevaa Masking-painiketta ja valitsemalla Brush. Tässä säädämme Size-siveltimen kokoa sen mukaan, millä alueella haluamme maalata. Asetimme Feather-arvoksi 80, jotta siirtymä on pehmeä.

>Katso, miten hyödynnät Lightroomin uusia toimintoja

Sen jälkeen siirsimme Temp-liukusäädintä oikealle lämpimämmän sävyn saamiseksi, ja maalasimme haluamamme kohdan kuvasta. Sen jälkeen hienosäädimme Temp-säätimellä lämpötilaa, kunnes se näytti hyvältä. Halusimme myös valaista alueen siirtämällä Exposurea hieman oikealle ennen kuin napsautimme Done-painiketta.

Varjojen säätäminen Lightroomissa

Etualan tummat alueet ovat nyt lämpimämpiä ja vaaleampia ilman, että se vaikuttaa muuhun kuvaan.

4. Teimme viimeiset säädöt

Lopuksi lisäsimme terävyyttä siirtämällä Amount-säätöä Detail-paneelin oikeassa reunassa. Kun säädät terävyyttä, muista zoomata 100 prosenttiin, niin näet tehosteen paljon paremmin.

Korjasimme myös objektiivivirheet merkitsemällä Lens Corrections -paneelista Remove Chromatic Aberration ja Enable Profile Corrections. Lightroom tunnistaa käytetyn objektiivin ja korjaa esimerkiksi kuvan tummat kulmat automaattisesti.

Objektiivivirheiden säätäminen Lightroomissa

Lens Correction -toiminto korjaa vääristymät, jotka voivat näkyä kaarevina linjoina tai vinjetointina, missä kulmat ovat hieman keskikohtaa tummempia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!