Virheitä Photoshopissa
Photoshop-virheitä

Kiität itseäsi, jos olet tehnyt kuvankäsittelysäätösi tasojen avulla – vaikka haluaisit vain vähän vaalentaa kasvoja.

© Shutterstock

5 virhettä, jotka jokainen on joskus tehnyt Photoshopilla

Photoshop on suuri ohjelma, jossa on monia mahdollisuuksia, ja niitä kaikkia on erittäin vaikea hallita. Niinpä useimmat kuvaajat ovat joskus tehneet ainakin jonkin näistä viidestä virheestä.

maanantai 28. toukokuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Photoshopin kaltaisella ohjelmalla on naurettavan helppoa pilata hyväkin kuva. 

Ohjelmassa voi samaan asiaan olla montakin työkalua – vaikka niillä syntyy hyvinkin erilaisia lopputuloksia.

Helposti voi käydä niin, että huomaa käyttäneensä väärää työkalua vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä palata alkutilanteeseen.

Vaikka uskoisit hallitsevasi Photoshopin käytön, kannattaa tarkistaa tämä lista. Hyväkin kuvaaja voi tehdä jonkin näistä viidestä virheestä.

1. Suoraan taustatasolla työskentely

Uuden säätötason tekeminen voi tuntua liioittelulta silloin, kun haluaa vain ihan pikkiriikkisen lisätä kuvaan kontrastia.

Mutta ennen kuin huomaatkaan, olet korjannut myös valkotasapainoa, lisännyt värikylläisyyttä, vaalentanut pääkohdetta ja kloonannut pois pari häiritsevää juttua.

Silloin alkavat vaikeudet. Huomaatkin, että alussa säätämäsi viileä valkotasapaino ei oikein toimikaan. Mutta koska olet yhdellä ja samalla taustatasolla, et voi palata takaisin menettämättä muitakin säätöjä, joita olet hinkannut viimeiset kaksi ja puoli tuntia.

Siksi onkin hyvä tapa tehdä uusia taso aina kaikille säädöille, koska silloin voit aina poistaa epäonnistuneen säädön menettämättä onnistuneita säätöjä, ja lisäksi voit määrittää jokaisen säädön voimakkuuden (peittävyys) ja vielä sekoitustilankin.

Toisin sanoen voit kontrolloida kuvaan tekemiäsi säätöjä ja tehosteita, kun käytät tasoja. ei ole mitään (teko)syytä olla käyttämättä niitä.

Lue myös: Vältä näitä kuutta asiaa muotokuvien käsittelyssä

2. Tallenna-komento Tallenna nimellä -komennon sijaan

Ctrl + S -näppäinyhdistelmää tulee muistaa painaa säännöllisesti, jotta tehty työ ei mene hukkaan, jos ohjelma yhtäkkiä kaatuu.

Mutta tämä tehdään vasta Vaihto + Ctrl + S -komennon jälkeen, koska muuten alkuperäistiedosto korvautuu muokatulla, ja silloin ei alkuperäistä saada takaisin.

Kun siis käytetään Tallenna nimellä -komentoa, on syytä nimetä tiedostot tunnistettavasti, ettei lopputuloksena olisi 28 kuvaa, joiden tiedostonimet ovat vaikkapa muotokuva_uusi, muotokuva_uusi(1), muotokuva_valmis, muotokuva_valmis_lopullinen jne.

3. Mustavalkomuunnos värikylläisyyssäätimellä

Photoshopin Haalista-, Värikylläisyys- ja Kanavasekoitin-toiminnoilla tehdyt mustavalkomuunnokset

Ei ole samantekevää, millä toiminnoilla mustavalkomuunnos tehdään. Kanavasekoittimella ja Mustavalkoisella voidaan hallita valo- ja varjokohtia sekä kontrasteja paremmin kuin sillä, että poistetaan värit kylläisyyssäätimellä.

Kun käytetään komentoa Kuva, Säädöt, Haalista, tekee Photoshop juuri sen, mihin sen nimikin viittaa – eli haalistaa kuvan värit täysin, eli lopputuloksena on mustavalkoversio.

Mutta lopputuloksena on usein myös lattea ja eloton kuva. 

Onneksi Photoshopissa on useita tapoja muuntaa värikuva mustavalkoiseksi, ja kontrastiltaan rikas kuva saadaan esimerkiksi kanavasekoittinen tai Mustavalkoinen-toiminnon avulla, jotka löytyvät komentojen Kuva ja Säädöt alta. 

Valitse jokin esiasetetuista mustavalkotoiminnoista tai käytä punaisen, vihreän ja sinisen säätimiä, kunnet olet tyytyväinen kuvaan. Jos käytät kanavasekoitinta, älä rastita ruutua Mustavalkoinen, tai kuvasta todellakin tulee mustavalkoinen.

Lue myös: 5 klassista kuvausvirhettä, jotka on helppo korjata Lightroomilla

4. Terävyysalueen ulkopuolisten alueiden terävöiminen

Photoshopin terävöintityökalulla käsitelty lintu puun oksalla

Jos kuva on epäterävä, älä käytä Photoshopin terävöintityökalua. Silloin se vain korostaa kuvan epäterävyyttä.

On erittäin turhauttavaa tulla kuvaamasta ja huomata, että pääkohde on terävyysalueen ulkopuolella kaikissa kuvissa. Tämä on yksi niistä asioista, joille edes Photoshop ei voi mitään.

Terävöintityökalu on paikallaan silloin, kun halutaan entuudestaan terävän kohdan näkyvän vielä aavistuksen terävämpänä kuin suoraan kamerasta tulleessa kuvassa.

Mutta jos terävöidään alun perin epätarkkana toistuvaa kohtaa – varsinkin yli 20 prosentin voimakkuudella – se vain pahentaa tilannetta ja saa kuvan näyttämään amatöörimäiseltä.

Välttele siis kolmion mallista kuvaketta, ja jos haluat terävöidä ennestään terävää kuvaa, kopioi taso, paina hiiren oikealla painikkeella ja valitse Muunna älykkääksi objektiksi, valitse Suodin, Terävöitys ja Epäterävä maski. Aseta sen arvo 50:n ja 100:n välille, jolloin terävyydestä tulee luonnollisen näköistä eikä kohinaa synny liikaa.

Lue myös: Kuvankäsittelyn parhaat ilmaisohjelmat

5. Näppäinoikoteiden unohtaminen

Photoshopin pikanäppäinkomentojen käyttö säästää aikaa. Se voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta kunhan ne ovat selkäytimessä, huomaat, että työskentely sujuu paljon entistä juohevammin.

Jos olet Digikuvan tilaaja, löydät Etunurkastan arkin, johon on merkitty Photoshopin tärkeimmät näppäinoikotiet ja jonka voit ladata ja tulostaa itsellesi.

Voit myös itse tehdä omia oikoteitä komennolla Muokkaa ja Pikanäppäimet.

Opi lisää Photoshopin ja Lightroomin käyttöä – tilaa kolme numeroa Digikuvaa ja uusi kuvankäsittelyaiheinen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin yhteishintaan 14,90 tästä!

Samalla saat käyttöoikeuden Etunurkkaan, jossa on mm. yli 400 kurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!