Nainen, jolla on matkapuhelin, pitelee hymyilevää naamiota kasvojensa edessä
© Shutterstock

Selvitä salamannopeasti, onko kuva väärennetty

Viime vuosina kuvien varastamisesta tai väärentämisestä on tullut helpompaa, ja huijarit tietävät sen hyvin. Tässä on oppaamme, jonka avulla voit suojata itseäsi ja tarkistaa, ovatko kuvat väärennettyjä.

tiistai 25. lokakuuta 2022 teksti H. Anderson

Nykyään kuvan väärentäminen on helpompaa kuin koskaan, ja on hyvin todennäköistä, että törmäät jossain vaiheessa väärennettyihin kuviin. 

Siksi olemme koonneet tähän oppaaseen tärkeimmät vinkit, joiden avulla voit selvittää, onko kuva aito vai ei. 

Seuraa näitä kolmea vaihetta, ja pääset askeleen verran verkkohuijareiden edelle.

Vaihe 1 Perusteellinen kuva-analyysi helposti

Vaihe 2 Tämän vuoksi kannattaa käyttää käänteistä kuvahakua

Vaihe 3 Etsi henkilö kuvasta muutamassa minuutissa

Hakkeri varastaa tietoja Internetissä

Internethuijarit saattavat esittää itsensä jonakin muuna kuin he ovat, joten kannattaa tarkistaa, ovatko kuvat väärennettyjä, jos esimerkiksi saat epäilyttävän sähköpostiviestin. 

© Shutterstock

1. Perusteellinen kuva-analyysi helposti

Voit lähes aina tarkistaa ovatko kuvat väärennettyjä, ja melko suurella todennäköisyydellä voit määrittää, onko kuva aito, jos tutkit sitä lähietäisyydeltä. 

Lataamme usein epäilemämme kuvat tietokoneelle, avaamme ne Photoshopissa ja zoomaamme kuvan siirtymiin tarkistaaksemme, onko kuva väärennetty.

Tarkkailemme erityisesti kuvan esittämän henkilön ja taustan välisiä siirtymiä.

Usein malli voi olla valaistu eri tavalla kuin tausta, jolloin näkee selvästi, onko kuva aito vai väärennetty ja onko sitä säädetty kuvankäsittelyohjelmassa. 

Hiukset ovat toinen asia, joka kannattaa aina tarkistaa mahdollisesti väärennetyistä kuvista. Jos ne on jouduttu rajaamaan, ne näyttävät luonnottomilta, kun henkilö on syvätty taustasta ja liitetty toiseen taustaan. 

Lopuksi katsomme, vastaavatko kasvojen valot ja varjot kuvan muiden elementtien varjostuksia. 

Jos ne eivät näytä samanlaisilta, kuvaa on todennäköisesti käsitelty. 

>Lue myös 3 erilaista palvelua, joiden avulla syvääminen onnistuu sekunneissa

Nainen uimaräpylöissä on photoshopattu rannalle

On hyvin selvästi nähtävissä, että tätä kuvaa on käsitelty, sillä esimerkiksi pöydän pinnalle ikkunasta heijastuva luonnonvalo näkyy mallin takana. 

© Shutterstock

2. Käänteinen kuvahaku

Käytettävissä on työkalu, joka osoittaa nopeasti, onko kuva aito vai varastettu tai manipuloitu jostain muusta lähteestä 

Työkalu on nimeltään Google Lens, ja se on eräänlainen käänteinen kuvahaku, joka toimii samalla tavalla kuin tavallinen Google-haku, mutta hakusanojen ja -lauseiden sijaan hakuun käytetään kuvaa. 

Google Lensin käytön aloittamiseen tarvitaan vain, että haet tai avaat Google Kuvat  ja painat kamerakuvaketta, jolloin voit lisätä kuvan Googlen palvelimelle.

Google käyttää kuvaa tehdäkseen käänteisen kuvanhaun ja etsiäkseen vastaavia kuvia suuresta tietokannastaan. Jos kuvaa on käytetty useammalla kuin yhdellä verkkosivustolla, myös muut sivustot tulevat näkyviin.  

Työkalua ei voi vain käyttää väärennettyjen kuvien tarkistamiseen, vaan voit myös tarkistaa onko omia kuviasi käytetty ilman lupaasi.

>lue lisää Näin tarkistat helposti, käyttävätkö muut valokuviasi verkossa 

kuvassa näkyy, miten Google Lens -palvelua käytetään kuvahaussa

Kun törmäät kuvaan Internetissä, voit napsauttaa Google Chrome -selaimessa kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valita "Search with Google Lens".

© Digikuva

3. Etsi henkilö kuvasta muutamassa minuutissa

Törmäämme usein väärennettyihin kuviin Internetissä, jossa enemmän tai vähemmän luotettavat profiilit lähettävät esimerkiksi meille viestejä tai lisäävät meidät ystäviksi sosiaalisessa mediassa.

Meihin yhteyttä ottavien profiilien käyttämät kuvat näyttävät usein erittäin luotettavilta, eikä aina ole mahdollista määrittää, onko kuva väärennetty, vaikka sitä tutkii läheltä. Onneksi Google Lens voi silloin auttaa väärennettyjen kuvien tarkistamisessa. 

Google Lensin avulla voit tehdä käänteisen kuvanhaun ja tarkistaa, onko henkilön kuvaa käytetty aiemmin. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, esiintyykö kuva kuvapalveluissa (esim. Shutterstock, Unsplash tai Adobe Stock). 

Jos kuva esiintyy näissä palveluissa, on hyvin todennäköistä, että sinuun yhteyttä ottanut profiili ei ole se henkilö, joka väittää olevansa. Henkilöiden, joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa, on nimittäin helppo ostaa kuvien käyttöoikeus. 

Jos kuvat ilmestyvät sen sijaan muille sosiaalisen median tileille, mukaan lukien Facebook, on mahdollista, että kuvat ovat väärennettyjä. Täällä voit selvittää, mikä tili antaa realistisimman kuvan henkilöstä/profiilista, joka on ottanut sinuun yhteyttä.

>lue myös GDPR-asetuksen vaikutus valokuvaukseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!