Adobe Photoshopin julkistamisesta lähtien vuonna 1990 ovat amatöörit ja ammattilaiset hyödyntäneet mahdollisuuksia, jotka yhtäkkiä olivat käytettävissä. Yksi silloin mahdollistuneista asioista oli kuvien manipulointi.
Osana laajempaa valeuutisten vastaista panostusta Adobe kiinnittää nyt huomiota kuvien manipuloimiseen tietokoneella. Käytetäänhän sen omia ohjelmia myös siihen.
Adobe ja joukko yhdysvaltalaisen Berkeleys yliopiston tutkijoita ovat siksi harjoittaneet tekoälytietokonetta tunnistamaan, onko kuvaa manipuloitu vai ei.
> Lue myös: Uudet kikat nopeuttavat Photoshop-työskentelyä.

Ohjelma tutkii, missä se arvelee manipuloinnin olevan suurinta. Sitten se ehdottaa, mitkä muutokset pitäisi peruuttaa alkuperäiskuvan mukaisiksi.
© AdobeTähtäimessä manipuloidut kasvot
Adobe on aikaisemmin tehnyt ohjelmia, jotka havaitsevat kuvamanipulaatiot. Silloin ovat tähtäimessä olleet kohteen kloonaus tai kuvaan tehdyt poistot.
Nyt vuorossa ovat manipuloidut kasvot. Työryhmä on syöttänyt tietokoneelle tuhansia kuvia, jotka ovat joko manipuloituja tai alkuperäisiä.
Tekoälytietokone tunnistaa, mitkä kuvat ovat manipuloituja ja mitkä eivät. Työryhmä testasi myös, pystyykö ihminen havaitsemaan eron.
Ihmiset onnistuivat löytämään vain puolet kuvamanipulaatioista. Tietokoneen onnistumisprosentti oli kokonaiset 99.
> Nyt saat yhden numeron Digikuva-lehteä ja pääsyn tiedon lähteelle – Etunurkkaan – vain 3,90 eurolla. Lue tarjous tästä.