mies tietokone
© Shutterstock.com

Valitako Lightroom vai Photoshop?

Lightroom ja Photoshop ovat loistavia kuvankäsittelyohjelmia mutta keskenään huomattavasti erilaisia ja optimoitu erityyppisiin tehtäviin. Nyt autamme tekemään niiden välillä oikean valinnan.

torstai 9. huhtikuuta 2020 teksti K. Engbo

Sekä Lightroom että Photoshop kuuluvat parhaiden ohjelmien joukkoon, kun valokuvia halutaan parantaa tietokoneella. Jos olet jommankumman ohjelman tilaaja, sinulla on luultavasti se toinenkin.

Ohjelmia valmistavalla Adobella on mm. Valokuvausjäsenyys, johon liittymällä saa molemmat ohjelmat edullisempaan hintaan.

Se, kannattaako valita jompikumpi tai molemmat ohjelmat, riippuu kuvankäsittelytarpeista. Seuraavassa tarkastelemme näiden kahden ohjelman vahvuuksia.

Lightroom valokuvaajan koko työnkulkuun

Lightroom on jakautunut kahdeksi ohjelmaksi. Lightroom voidaan asentaa tietokoneille, älypuhelimille ja tablet-laitteille, ja ohjelmaan ladatut kuvat synkronoidaan laitteiden välillä.

Lightroom on hieman yksinkertaisempi versio Lightroom Classicista, joka on tarkoitettu yksinomaan tietokoneelle. Lightroom Classic on suunniteltu tekemään kaikki tietokoneella suoritettavat tehtävät kuvien tuomisesta internetissä katselemiseen sekä tulostamiseen.

Kun kuvat on tuotu ohjelmaan, ne voidaan järjestää kokoelmiin, antaa niille avainsanoja, värimerkintöjä ja tähtiä, jotta niiden löytäminen olisi helppoa.

Lightroom Classic

Lightroom Classic on jaettu osioihin kuvien järjestämistä ja säätämistä varten. Develop-moduulissa kaikki tärkeät säädöt löytyvät oikeanpuoleisesta paneelista.

Lightroom Classicilla voidaan parantaa nopeasti ja tehokkaasti valoisuutta, kontrastia, värejä, terävyyttä ja muita valokuvien ominaisuuksia.

Säätövaihtoehtoja on runsaasti, joten kuvista voidaan tehdä juuri sellaisia kuin halutaan, mikäli niiden perusedellytykset ovat kunnossa eli esimerkiksi kuvadataa on riittävästi kaikissa kuvan osissa.

Lightroom ei muokkaa kuvatiedostoa

Lightroomilla voidaan myös käsitellä useita kuvia kerrallaan siten, että yhteen kuvaan tehdyt säädöt siirretään muihin parilla napsautuksella.

Kaikki säädöt ovat Lightroomin tietokannassa, joten alkuperäisiä kuvia ei muuteta. Niinpä alkuperäiseen kuvaan voidaan aina palata ja aloittaa koko käsittely alusta, jos niin halutaan.

Jos muokatut kuvat halutaan nähdä muissa ohjelmissa, ne on vietävä ohjelmasta ja tallennettava valokuvatiedostoiksi. Lightroom pystyy viemään (export) useita kuvia kerralla.

Lightroom Classicilla voidaan siis järjestellä ja parannella valokuvia, mutta ei manipuloida, lisätä tekstiä ja tehdä graafisia tehosteita tai elementtejä. Niihin tarvitaan Photoshop.

Photoshop pystyy lähes mihin vain

Photoshopissa avataan, säädetään ja tallennetaan uudelleen vain yksi kuvan kerrallaan.

Järjestämistoimintoa ei ole, kuten Lightroomissa, mutta valokuvien muokkaamisessa on samat vaihtoehdot – ja paljon muuta.

Koska käsittely tapahtuu kuva kerrallaan, Photoshop ei ole yhtä tehokas kuin Lightroom – varsinkaan siinä vaiheessa kun kamerasta irrotetaan täynnä kuvia oleva muistikortti.

kuvamanipulaatio Photoshop

Photoshopilla voidaan käyttää tasoja. Esimerkiksi kuvassa voi olla henkilö omalla tasollaan, taustan päällä, jolloin hänet voidaan siirtää kuvasta ilman, että tausta siirtyy tai muuttuu.

© Shutterstock.com

Toisaalta sillä voidaan käyttää tasoja ja tehdä syväyksiä, joissa vaikkapa ihminen asetetaan uudelle taustalle, sekä tehdä uskomattomia kuvamanipulaatioita ja taiteellisia kuvatehosteita melkeinpä rajattomasti.

Digkuvan tilaajana voit ladata uuden e-kirjamme, jossa on 24 kurssia Photoshop-työskentelyyn, ja oppia muun muassa kuvamanipulaatioiden tekoa. Lataa-e-kirja tästä.

Lightroom ja Photoshop Digikuvassa

Toimituksessa käytämme pääasiassa Lightroom Classicia, jolla voimme nopeasti ja tehokkaasti järjestää, säätää ja tallentaa useita kuvia kerrallaan.

Kun meidän on taas tarvetta tehdä syväyksiä, grafiikkaa, kuvamanipulaatioita sekä lisättävä tekstejä, käytämme Photoshopia.

Vertaile kuvankäsittelyohjelmia uudessa numerossa

On olemassa muitakin hyviä kuvankäsittelyohjelmia kuin Lightroom ja Photoshop, ja Digikuvan numerossa 6/2020 testaamme kahdeksan ohjelmaa, jotka on optimoitu valokuvaajan työnkulkuun.

Testaamamme ohjelmat

ACDSee Photo Studio Professional 2020

Adobe Lightroom Classic

Cyberlink PhotoDirector 11 Ultra

DxO PhotoLab 3 Elite

Exposure Software Exposure X5

ON1 Photo Raw 2020

Phase One Capture One Pro 20

Skylum Luminar 4.1 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!