Seitsemän vinkkiä hyviin Instagram-kuviin

Seitsemän vinkkiä hyviin Instagram-kuviin

7 vinkkiä parempiin Instagram-kuviin

Puhelimessasi on kamera, joka on aina mukana. Tässä seitsemän helppoa vinkkiä, joiden avulla saat upeita kuvia Instagramiin.

maanantai 15. toukokuuta 2023 teksti S. Winter

Muistatko ensimmäiset kännykkäkamerat – ja niiden rakeiset ja tuhruiset kuvat? 

Siitä on nyt jo kauan aikaa, ja se näkyy. Nykyään puhelinten kamerat ovat paljon edistyksellisempiä ja niiden kuvanlaatukin voi olla kerrassaan upea. Lisäksi ne ovat aina käden ulottuvilla, toisin kuin painava peilikamera. 

> Lue myös: Tämän hetken paras kamerapuhelin

Mutta miten voit hyödyntää puhelimen kameran mahdollisuudet ja ottaa kuvia, joilla saat tykkäyksiä, kommentteja ja seuraajia Instagramissa? Kerromme sen nyt. 

1. Käännä puhelin pystyyn
2. Käytä vain luonnonvaloa
3. Ruudukko esiin
4. Valitse oikea sovellus
5. Pidä kiinni tyylistä
6. Käytä hashtageja
7. Käytä tilastoja

1. Käännä puhelin pystyyn

Voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta moni käyttää kännykkäkameraa vaakakuviin saadakseen kuvaan mahtumaan leveämmän kaistaleen esimerkiksi kaupunkikuvaa, vuoristoa, rantaa tai vastaavaa.

Kun leveä kuva julkaistaan Instagramissa, se jää hyvin pieneksi ja voi olla vaikea nähdä, mitä siinä oikeastaan tapahtuu. Se tarkoittaa, että harvempi katselee niitä ja ne saavat vähemmän huomiota.

Pystykuvat näkyvät Instagramissa paljon suuremmassa koossa. Se tekee niistä mielenkiintoisempia, sillä suuremmasta kuvasta näkyy paljon helpommin mitä siinä tapahtuu.

2. Käytä vain luonnonvaloa

Vaikka kännykkäkamerat ovat muuten laadukkaita, yksi asia niissä ei vieläkään toimi kovin hyvin: salamavalo. Sen avulla ei juuri milloinkaan synny käyttökelpoisia kuvia, olipa sitten kyse muotokuvasta, maisemakuvasta tai kukka-asetelmasta.

Pitäydy siksi aina esim. ikkunasta tulevassa luonnonvalossa tai vaikka katulamppujen vallitsevassa valossa. Jos valoa ei ole käytettävissä – ehkä voit jättää kuvan sillä kertaa ottamatta.

Matkapuhelimen kamera ylivalottaa helposti. Muista siis säätää valotusta itse koskettamalla näytön kirkkainta aluetta ja vetämällä valotusta sormella alaspäin.

3. Ruudukko esiin

Voit myös ottaa käyttöön toiminnon, joka näyttää ruudukon näytöllä, kun kameraa käytetään. Se voi auttaa sommittelemaan kuvat esimerkiksi kolmanneksen säännön mukaan.

Mene kohtaan Asetukset ja Kamera tai Valokuvat & Kamera. Täällä voit ottaa ruudukon käyttöön, yleensä Sommittelu-kohdassa. 

4. Valitse oikea sovellus

Valitse luonteellesi sopiva muokkaussovellus. Esimerkiksi VSCO on suosittu, sillä sen suodattimet eivät ole kovin voimakkaita. Siinä voit lisätä kuvaan reseptejä (recipes) yhdellä napautuksella. Se toimii kuten presetit, actionit tai makrot.

Afterlight on toinen sovellus, jonka avulla voidaan säätää kaikkea valokohdista varjokohtiin, suodattimiin ja värisävyihin. Sovelluksessa voidaan myös muokata kuvaa hillitysti.

Jos haluat syventyä muokkaamiseen ja tarvitset edistyksellisempiä työkaluja, voit valita edellisten sijaan Lightroomin tai Camera+:n.

> Lue myös: 6 asiaa, jotka kännykkäkamerasta on tiedettävä

Seitsemän vinkkiä hyviin Instagram-kuviin

5. Pidä kiinni tyylistä

Yhtenäinen syöte on paljon sopusointuisempi kuin syöte, jossa on milloin minkäkinlaista kymmeneen eri suuntaan tempoilevaa sisältöä. Jos kuvissa on selkeä tyyli, Instagram-tili saa yleensä enemmän seuraajia. 

Vältä siis leikittelemästä liikaa suodattimilla ja tyyleillä. Ei kannata esimerkiksi sijoittaa naisellista, haaveilevaa kuvaa kontrastikkaan ja kovalla kädellä muokatun kuvan viereen. 

Käyttämäsi muokkaussovelluksen preseteistä, esiasetuksista, actioneista tai miksi makroja sovelluksessa kutsutaankaan, voi olla suurta apua. Siten voit säilyttää esimerkiksi kuvan lämpimät tai kylmät sävyt.

6. Käytä hashtageja

Hashtagit ovat tärkeitä, jos haluat, että muutkin kuin perheenjäsenesi ja ystäväsi löytävät kuvasi.

Kokeile etsiä eri hashtageja ja katso, löytyykö sellaisia, joiden alle kuvasi luontevasti kuuluvat, esimerkiksi #landscapephotography tai #landscapelovers.

Kameramerkeille tai -malleille on myös hashtageja, esim. #sonyalpha tai #alphacollective. Jos käytät niitä, muut saman merkin käyttäjät voivat löytää kuvasi ja kiinnostua niistä. 

7. Käytä tilastoja

Kannattaa muistaa katsoa kelloa ennen kuin lisäät uusia kuvia Instagramiin. Tilastot nimittäin kertovat, että varhain aamulla, lounasaikaan ja illallisen jälkeen tapahtuu eniten.

Se ei välttämättä tarkoita, että pitäisi vain istua ja odottaa noita aikoja puhelimen kanssa, mutta ei varmasti kannata julkaista kuvaa puolen yön aikaan tai pikkutunneilla, sillä silloin huomion määrä on väkisinkin rajallinen.

Jos haluat käyttää Instagramia hieman määrätietoisemmin, Iconosquare on siihen hyvä työkalu. Siellä voit rekisteröityä ja katsoa, milloin julkaistut kuvat saavat paljon tykkäyksiä. Voit myös nähdä, mitkä kuvat ovat suosittuja, ja paljon muuta.

> Lue lisää Instagram-vinkkejä täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!