HDR-kuvassa on parempi kontrasti ja enemmän yksityiskohtia.
HDR-valokuva

Saat kuvaan enemmän kontrastia ja yksityiskohtia, kun yhdistät eri tavoin valotetuista otoksista HDR- eli laajasävykuvan.

© Shutterstock

Yksinkertainen kikka jolla teet kuvasta HDR-kuvan

Jos unohdit asettaa kamerasi HDR-tilaan, kun otit hienon maisemakuvan, saat HDR-vaikutelman aikaan kuvankäsittelyohjelmalla.

tiistai 8. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

HDR tulee sanoista High Dynamic Range (suuri dynaaminen alue), ja se on tekniikka, jolla kuvaan saa suuremman dynaamisen alueen ja tavallista enemmän yksityiskohtia sekä kuvan vaaleisiin että tummiin alueisiin.

HDR-eli laajasävykuvat toteutetaan teknisesti yleensä niin, että kamera ottaa sarjan kuvia (yleensä kolme tai viisi kuvaa) eri valotuksilla ja sulauttaa ne yhteen kuvaan. Monissa uudemmissa kameroissa on HDR-toiminto.

Lue myös: Näin saat täydellisiä HDR-kuvia

HDR on kuitenkin kytkettävä itse päälle ennen kuvan ottamista. Jos se kuitenkin unohtuu, HDR-vaikutelman saa Lightroomissa helposti aikaan:

1. Kuvan täytyy olla raakamuodossa (raw).

2. Monista kuva.

3. Yhdistä kuvat.


1. Kuvan täytyy olla raakamuodossa

Jotta kuvasta voi tehdä laajasävykuvan, kuvan täytyy olla tallennettu raw- eli raakamuotoon. Raakamuotoa tarvitaan kuvan valotuksen muuttamiseen, mihin koko HDR perustuu.


2. Monista kuva

Lightroom Classicin Develop-tilassa oikeaklikkaa kuvaa alaladassa ja valitse "Create Virtual Copy". 

Vähennä valotusarvoa, Exposure Value -3 EV:tä. Tee toinen kopio ja nosta valotus +3 EV:tä.

Lue myös: Parempia HDR-kuvia haarukoimalla

Lisää valotusarvoa yhdessä kopiossa ja vähennä toisessa.
Ylivalotettu kuva

Tässä valotusarvoa on lisätty 3 EV:ta. Tee toinen kopio, jossa vähennät valotusta vastaavasti. Yhdistä sitten kuvat laajasävykuvaksi.

© DigiKUVA

3. Yhdistä kuvat

Valitse alkuperäinen, vaaleampi ja tummempi kuva alapalkista. Valitse "Photo"-valikosta "Photo Merge" ja "HDR". Ohjelma näyttää esikatselukuvan ja HDR-valikosta voit nyt yhdistää kuvat yhdeksi valitsemalla "Merge".

Yhdistetyssä kuvassa näet suuremman kontrastin sekä tarkemmat yksityiskohdat, erityisesti kuvan tummimmissa ja vaaleimmissa kohdissa.

Kolmesta versiosta kuvasta eri valotuksella yhdistetään HDR-kuva, jossa on enemmän kontrastia ja yksityiskohtia.
HDR-kuva

Kolmesta versiosta raakamuotoisesta kuvasta eri valotuksilla yhdistetään HDR-kuva, jossa on enemmän kontrastia ja yksityiskohtia.

© DigiKUVA

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!