Laajasävykuva auringonlaskusta

Hyvään laajasävykuvaan yhdistetään kolmesta kahdeksaan kuvaa, jotka kaikki on otettu samalla aukolla mutta eri valotusajoilla.

© Shutterstock

Näin syntyy hyviä laajasävykuvia

Sävyt häviävät yleensä silloin, kun kuvan vaaleiden ja tummien alueiden välillä on suuri ero. Onneksi voidaan ottaa HDR- eli laajasävykuvia, kun kontrastia on kuvassa muuten liikaa.

torstai 26. elokuuta 2021

Uusimmatkaan kamerat eivät pysty vangitsemaan yhtä monta valotusaskelta kuin ihmissilmä. 

Laajasävy- eli HDR-tekniikka (High Dynamic Range) mahdollistaa kuitenkin samakaltaisen suuren dynaamisen sävyalan.

Laajasävykuvassa sävyalaa on vähintään kolme aukkoa tavallista enemmän, mikä tuo sävyjä esiin niin valo- kuin varjokohdissakin.

Näytämme, miten laajasävykuvia otetaan ja miten kuvat lopuksi yhdistetään.

Mitä laajasävykuvat ovat?

HDR tulee sanoista High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue – laaja sävyala. Siinä useita eri tavoin valotettuja otoksia yhdistetään kuvaksi, jossa sekä valo- että varjokohdat säilyttävät sävykkyytensä.

Laajasävykuvaan tarvitaan vähintään kaksi otosta. Kuvien tulee erota toisistaan siten, että toisessa varjot ovat vaaleammat ja toisessa taas on hillitty huippuvaloja. Nämä kaksi kuvaa yhdistetään kuvankäsittelyohjelmassa tai varsinaisessa HDR-ohjelmassa. 

Laajasävykuvissa voidaan säilyttää kuvan koko sävykkyys, vaikka tummien ja vaaleiden alueiden valoisuusero olisi hyvin suuri.

> Lue myös: Dynaaminen alue: Siksi se on tärkeä.

Esimerkki siitä, miten laajasävykuva tehdään.

Tämä on esimerkki siitä, mistä laajasävykuva koostuu. Vasemmalla oleva kuva on ylivalotettu ja keskellä oleva kuva alivalotettu. Oikealla olevassa kuvassa nämä kaksi on yhdistetty. Sekä varjojen että huippuvalojen sävyt ovat säilyneet.

© Shutterstock

Tämä on tiedettävä ennen HDR-kuvausta

Kuten mainittiin, HDR-kuva on yksi kuva, joka koostuu useista, eri tavoin valottuneista kuvista.

Niinpä HDR toimii parhaiten silloin kun kohteessa ei ole liikkuvia elementtejä, sillä osakuvia ei oteta samanaikaisesti vaan perätysten.

HDR-tekniikkaa voidaan käyttää millä tahansa kameralla, ja käsivaraltakin voi kuvata, vaikka jalustan käyttö on suositeltavaa.

Raakakuvaus on myös eduksi, koska raakakuvatiedostojen valoisuutta ja värejä voidaan säädellä hyvinkin reilusti.

> Katso myös video: Häikäiseviä HDR-kuvia (Katselu vaatii lehtitilauksen.)

mies kuvaa jalustalta

Aseta kamera jalustalle, koska kameran on otettava kuvia erilaisella valotuksella yksi kerrallaan. Jalusta tuo kuviin myös kaivattua yhdenmukaisuutta ja tuottaa lopulta parempia HDR-kuvia kuin käsivarakuvaus.

Anna kameran huolehtia laajasävykuvista

Kamera osaa ottaa automaattisesti kuvat, joista voidaan tehdä laajasävykuva. Ainakin suurin osa nykyisistä kameroista pystyy siihen. Niillä on nimittäin voidaan kuvata automaattihaarukointitoiminnolla.

Haarukointi tarkoittaa, että kameran voi antaa ottaa kuvat itse. Yleensä kamera voidaan säätää ottamaan kolme, viisi tai yhdeksän kuvaa erilaisilla valotuksilla laajasävykuvaa varten.

Kameran valikosta ja valitaan Auto-bracketing-tila, Auto-exposure-tila tai Exposure Bracketing. Kaikki kolme tarkoittavat samaa toimintoa. Nimet vaihtelevat kameravalmistajan mukaan.

Jos mahdollista, kameran haarukointitoiminto kannattaa asettaa ottamaan kuvat sarjana. Se tarkoittaa, että kuvaajan ei tarvitse painaa suljinta kuvien välillä, vaan kamera huolehtii siitä itse.

Kun sitten painetaan laukaisinta, kamera ottaa tarvitut eri tavoin valotetut kuvat. Näistä kuvista voidaan jälkeenpäin tehdä loisteliaan sävykkäitä laajasävykuvia.

> Lue myös: Tämä on tiedettävä haarukoinnista.

HDR-kuvaus käsityönä

HDR-kuvien osakuvat voidaan ottaa myös täysin manuaalisesti, ja silloin valotusta voidaan hallita tarkemmin.

Kun olet löytänyt kohteen, katso histogrammia. Se löytyy muuttamalla näytön ulkoasua painamalla kamerassa olevaa DISP- tai INFO-painiketta.

Peilijärjestelmäkamerassa histogrammi tulee yleensä esiin kuvan ottamisen jälkeen. Paina ensin kameran Play-painiketta ja etsi kuva. Paina sitten INFO tai DISP kameran merkistä riippuen.

Kun olet löytänyt histogrammin, aseta valotusaika, ISO-herkkyys ja aukko siten, että ainakin histogrammin käyrä on oikean ja vasemman reunan välissä muttei kiinni kummassakaan.

Kun olet ottanut ensimmäisen valokuvan, voit alkaa keskittyä varjokohtien valotukseen muuttamalla suljinaikaa.

Ensimmäisestä valotuksesta alkaen voit alkaa kaksinkertaistaa suljinaikaa kuva kuvalta. Kun olet ottanut erilaisia valotuksia, joiden varjokohdissa näkyy sävyjä, palauta ensimmäisen kuvan valotusarvot.

Ota sitten alivalottuneet kuvat puolittamalla suljinajan kuva kuvalta. Tämä vähentää valoisuutta niin, että esimerkiksi taivas ei pala puhki. Lopuksi koossa on kuvasarja, jossa jokaisen kuvan valotus on erilainen.

Lue myösHDR-raakakuvaus tuli Lightroom Mobileen

Esimerkki laajasävykuvasta

Huomaa, kuinka paljon kuvaa on alivalotettu ennen kuin pilvien valotus oli oikein, mikä teki kuvasta selvästi dramaattisemman.

© Shutterstock

Näin laajasävykuva koostetaan

Nyt kuvat yhdistetään yhdeksi laajasävykuvaksi.

Ensin kuvat siirretään tietokoneelle. Sen jälkeen avataan muokkausohjelma tai varsinainen laajasävy- eli HDR-ohjelma. Yhdistämisen voi tehdä vaikka Adobe Photoshop- tai Adobe Lightroom-ohjelmistolla.

Esimerkiksi Photoshopissa napsautetaan File / Automate / Merge to HDR Pro. Sitten valitaan tiedostot ja annetaan Photoshopin hoitaa loput.

Kun kuvat on yhdistetty laajasävykuvaksi, sitä voidaan muokata kuin tavallista valokuvaa tarvitsematta pelätä kirkkaiden valojen tai varjojen sävyttömyyttä.

Laajasävykuvassa nimittäin ovat edelleen kaikkien siihen käytettyjen kuvien tieto.

Jos esimerkiksi varjoja vaalennetaan, laajasävykuva saa siihen tarvittavat sävyt kuvasta, jossa varjoja oli nostettu. Näin kuvaan ei synny kohinaa.

Sen ansiosta voidaan käyttää paljon suurempaa sävyalaa. 

> Katso video:: Näin laajasävykuva koostetaan Photoshop-ohjelmistolla. 

Lataa hyvä HDR-ohjelma maksutta

On olemassa lukemattomia HDR-ohjelmia, ja on vaikea sanoa, mitkä niistä ovat rajan arvoisia.

Siksi olemme iloisia siitä, että voimme tarjota Digikuvan tilaajille täysin ilmaisen HDR-ohjelman – jopa yhden parhaimmista laatuaan.

Skylum Aurora HDR 2018 on räätälöity HDR-kuvien tekoon ja sisältää paljon esiasetuksia eri kategorioissa, kuten arkkitehtuuri, sisäkuvat ja maisemat.

Esiasetuksia voidaan hienosäätää liukusäätimillä sekä työskennellä tasoilla.

Ohjelma löytyy Etunurkasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!