rakennuksia sinisen hetken iltavalossa
© Shutterstock

5 korvaamatonta välinettä arkkitehtuurin kuvaajalle

Arkkitehtuurin kuvaamisessa on otettava huomioon tiettyjä asioita, jotta kuvista tulee upeita. Lue lisää aiheesta ja valmistaudu seuraavaan kuvausretkeesi.

torstai 28. heinäkuuta 2022 teksti H. Anderson


1. Jalusta

Tarvitset vakaan jalustan, jolla saat veitsenteräviä arkkitehtuurikuvia.

Jalustan kanssa voit käyttää pidempiä valotusaikoja, kun olet löytänyt aiheesi ja kuvakulmasi. 

Alle 1/30 sekunnin valotusajat ovat usein tarpeen, koska arkkitehtuurikuvauksessa yleensä käytettävät pienet himmenninaukot F8–F13 eivät päästä paljon valoa kameran kennolle.  

Kokeile esimerkiksi pitkiä valotusaikoja, kun otat kuvia ihmisistä aukiolla tai rakennuksen edessä – kuten alla olevassa kuvassa. Pitkä valotus tuo kuvaan upean luovan vaikutelman. 

Ohi kulkevat ihmiset näkyvät epätarkkoina

Harmaasuodinta on yleensä käytettävä ylivalottumisen estämiseen, kun kuvaat pitkillä, yli sekunnin valotusajoilla. 

© Shutterstock

2. Laajakulma

Arkkitehtuurin yksityiskohtien taltioimiseen tarvitaan usein laajakulmaobjektiivi. 

Laajakulma voi tavallaan aukaista pienen tilan niin, että kuvaan saa enemmän sisältöä. 

Voit jäljitellä laajakulmatehostetta kuvankäsittelyohjelmalla, jos sinulla ei ole laajakulmaobjektiivia mukana tai et omista sellaista. 

Sinun tarvitsee vain ottaa mieluiten jalustalta useita kuvia, joissa voit kääntää kameraa hieman oikealle ja hieman vasemmalle kuvauskohteen keskeltä. Yhdistä sitten kuvat omalla kuvankäsittelyohjelmalla. 

Vaikkapa Lightroomissa se onnistuu valitsemalla useita kuvia, napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella yhtä kuvista, valitsemalla Photo Merge ja vielä Panorama.

5 aloittelijan virhettä laajakulmaobjektiivilla

Nainen istuu suurella punaisella sohvalla

Tässä kuvassa laajakulma on venyttänyt punaisen sohvan laitoja, joten ihmiset kannattaa sijoittaa kuvan keskelle. 

© Shutterstock

3. Polarisaatiosuodin

Heijastukset voivat olla sekä hyödyksi että haitaksi arkkitehtuuria kuvatessa. Joskus heijastus vedessä rakennuksen edessä antaa kuvaan viimeisen silauksen, mutta heijastus voi olla myös vihoviimeinen asia, jota valokuvaaja toivoo. 

Esimerkiksi katumaiseman rumat tai häiritsevät elementit, kuten nosturit tai rakennustelineet, voivat heijastua kuvattavan rakennuksen lasiseen julkisivuun. 

Pelastukseksi kelpaa tavallinen polarisaatiosuodin, koska sen avulla voi hillitä hankalia heijastuksia. 

> Lue lisää4 tuntemisen arvoista suodinta

Kerrostalon taustana vaaleansininen taivas

Aurinkoisina päivinä taivaan sinertäessä voi olla hankala ottaa kuvia rakennusten sisältä, ja tässä heijastuksia on vähennetty polarisaatiosuotimella.

© Shutterstock

4. Teleobjektiivi

Pidemmillä polttoväleillä pääsee lähemmäksi kohdetta, mutta voit tallentaa telellä myös arkkitehtuurin yksityiskohtia, joita ei aina saa kuvattua tavanomaisella optiikalla.

Polttoväliltään 70–300 millin objektiivi vie yleensä riittävän lähelle kohteitasi, jotta voit ikuistaa hienoja mosaiikkeja, tornien huippuja tai muita rakennuksessa korkealla olevia kohteita. 

Rakenteensa vuoksi teleobjektiivit pystyvät yleensä toistamaan myös suoria linjoja, ja vääristymät ovat pienempiä kuin laajakulmaobjektiiveilla. 

Rakennus muodostaa kauniin kuvion

Teleobjektiivilla voi valita kiinnostavan ja erilaisen rajauksen, kuten ohessa. 

© Shutterstock

5. Kuvankäsittelyohjelma

Vielä lopuksi suosittelemme perehtymään kuvankäsittelyyn, kun haluat upeita kuvia lähialueen arkkitehtuurista. 

Tarjolla on useita erinomaisia ilmaisohjelmia, kuten Gimp ja Rawtherapee, joissa on monia samoja toimintoja kuin maksullisissa ohjelmissa. 

Monilla kuvankäsittelyohjelmilla voi parantaa valotusta ja lisätä kontrastia. Lisäksi voit korjata taipuneita linjoja ja objektiivin virheitä, kuten tynnyri- ja tyynyvääristymiä, joten kuvankäsittelystä on tosiaan paljon iloa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!