Auringonlasku, Henningsvær, Norja

Laajakulmaobjektiivi tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia erinomaisiin kuviin, mutta sillä voi saada myös tylsiä, mitäänsanomattomia kuvia. 

© Shutterstock

Näihin viiteen aloittelija sortuu laajakulmalla kuvatessaan

Laajakulmaobjektiivilla voi saada paljon mukaan kuvaan, mutta se ei vielä tarkoita mielenkiintoista kuvaa. Alla kerromme yleisimmistä aloittelijavirheistä laajakulmaobjektiivien käytössä – ja kuinka niitä voidaan välttää.

perjantai 20. syyskuuta 2019 teksti S. Winter

Laajakulmaobjektiivi on hieno työkalu, jolla ympäröivää maailmaa voi ikuistaa aivan eri tavalla kuin mitä silmämme näkevät. 

Mutta jos luulet, että laajakulmaobjektiivi sinänsä tuottaa upeita kuvia, kannattaa miettiä asiaa uudelleen.

Itse asiassa huonon kuvan ottaminen laajakulmaobjektiivilla on suorastaan vaarallisen helppoa, jos ei tunne sen vahvuuksia ja heikkouksia. 

Nämä ovat virheet, joita kohtaamme usein, kun näemme aloittelijoiden laajakulmakuvia.

> Lue myös: Laajakulma – näin siitä saa eniten hyötyä

1. Kiinnostava etuala puuttuu

Teleobjektiivi tiivistää perspektiiviä syvyyssuunnassa ja tuo lähemmäksi taustalla olevia tekijöitä. Niinpä telellä voi helposti saada kivan kuvan esimerkiksi maisemasta, jonka horisontissa siintää vuoria.

Mutta laajakulmaobjektiivi toimii juuri päinvastoin, eli taustalla oleva näyttää työntyvän kauemmas kuin mitä näemme paljaalla silmällä.

Siksi on syytä sommitella yksi tai useampi elementti etualalle, muuten kuva tuntuu tyhjältä ja mitäänsanomattomalta.

Esimerkiksi maisemakuvassa se voi olla puu, kivi, talo tai tie – kunhan kuvassa vain on jotain, joka kiinnittää katsojan huomion.

Se toimii erityisen hyvin, kun menee lähelle sitä, jotta sen yksityiskohdat näkyvät selvästi. Se antaa syvyyttä ja myös mielenkiintoa.

> Lue myös: Tämän hetken parhaat laajakulmat

2. Selkeä pääkohde puuttuu

Kun kaikki kuvassa on samalla etäisyydellä kamerasta, mikään ei erotu, koska kaikki näyttää pieneltä ja vähäpätöiseltä.

Mutta heti kun alkaa siirtyä lähemmäksi yhtä kuvan elementtiä, se erottuu ympäristöstä ja herättää huomiota.

Maisema Norja laajakulma

Kun kaikki taustalla oleva on kaukana, on tärkeää, että etualalla on jotain katsottavaa. Voit esimerkiksi mennä lähelle värikkäitä kukkia ja näin saada kuvaan mielenkiintoa. 

© Shutterstock

Toisin sanoen, kun sijoitat jotain etualalle lähelle kameraa, siitä tulee automaattisesti pääkohde, joka hallitsee kuvaa.

Siksi kannattaa harkita, mihin päätät keskittyä. Kysy itseltäsi, onko lähellä jotain mielenkiintoista, jota haluaisit kuvaasi vielä mieluummin.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin


3. Liikaa tavaraa samassa kuvassa

Aloittelijana on aivan luonnollista ja ymmärrettävää innostua siitä, kuinka paljon ympäristöä laajakulmaobjektiivi voi vangita yhdellä kertaa.

Mutta innostus johtaa usein tylsiin kuviin, joissa on monia turhia tai jopa häiritseviä elementtejä, koska kuvaaja halusi sisällyttää kuvaan kaiken mahdollisen.

Tori Vietnam laajakulma

Tässä näkyy selvästi, mitä vilkkaalla kadulla tapahtuu – mutta onko kuva kiinnostava? Sen sijaan, että ottaisi pari askelta taaksepäin, kuvaajan olisi kannattanut mennä lähemmäksi ja polvilleen ja kuvata myytäviä elinarvikkeita. 

© Shutterstock

Hyvä esimerkki on tori suuressa kaupungissa. Voi olla houkuttelevaa palata muutama askel taaksepäin saadaksesi koko paikan kuvaan, mutta lopputulos on vain toteava kuva siitä, miltä paikka näytti.

Sen sijaan kannattaa etsiä kiinnostava yksityiskohta kuten vaikkapa jokin erikoinen esine jostain torin kioskista ja mennä hyvin lähelle sitä niin, että siitä tulee pääkohde – ja torista tausta.

> Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla kehityt kuvaajana


4. Ihmisiä kuvattu liian läheltä

Olet varmasti joskus kuvannut itseäsi ja muita ihmisiä älypuhelimella. Muistatko, kuinka vaikeaa oli saada hyvä kuva, jossa ihmiset todella näyttävät omalta itseltään?

Tämä johtuu siitä, että suurin osa älypuhelinten kameroista on varustettu laajakulmaobjektiiveilla ja että laajakulma vääristää – mikä ei yleensä näytä hyvältä, kun kyse on ihmisistä.

Mies laajakulma

Nenä näyttää jättimäiseltä, leuka ja hiusraja ovat vetäytyneet ja korvat ovat kokonaan kadonneet. Laajakulmaperspektiivi ei tee hyvää ihmiskasvoille. 

© Shutterstock

Kuten kaikissa muissakin kuvissa, se mikä on lähinnä etulinssiä, näyttää suhteettoman suurelta, ja yleensä se on nenä.

Ellet siis halua pilakuvaa, on parasta pitää laajakulma poissa kasvojen lähettyviltä.

Voit kuitenkin käyttää laajakulmaobjektiivia reportaasi- tai katukuvaukseen.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin


5. Kuvataan laajakulmalla ilman syytä

Viimeinen virhe on se, jonka harvat koskaan huomaavat tekevänsä. Se on laajakulmalla kuvaaminen vain siitä syystä, että se on hauskaa tai erilaista.

Tietyn objektiivin käyttäminen voi olla tapa kahlita itsensä. Jos esimerkiksi on tottunut kuvaamaan teleobjektiivilla, viikko laajakulmalla kuvaamista voi helpostikin lisätä luovuutta.

Laajakulmalla kuvaaminen edellyttää erilaista kuvasommittelua kuin teleobjektiivilla kuvattaessa.

Jos käytät laajakulmaa vain, koska se sattuu olemaan kiinni kamerassa, laiskuus näkyy myös kuvissasi. 

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!