Kymmenen valokuvausvinkkiä aloittelijalle.

Kymmenen valokuvausvinkkiä aloittelijalle.

© Shutterstock

10 vinkkiä, joiden avulla kehityt kuvaajana

Monesti pienet, yksittäiset tekijät erottavat huippuhyvän valokuvan keskinkertaisesta. Tässä on 10 vinkkiä, joiden avulla kehityt valokuvaajana.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017 teksti LH

Valokuvaus on taito, jonka voi oppia. Se voidaan jakaa eri osatekijöihin, joissa ammattikuvaajat yleensä onnistuvat ja joiden ansiosta heidän kuvansa ovat yleensä tavallista parempia. Useimmat niistä ovat periaatteessa kenen tahansa opittavissa, jos aikaa ja halua on riittävästi.

Toisin sanoen: pienet asiat ratkaisevat. Listasimme kymmenen ohjetta, joita noudattamalla voit saada omista kuvistasi erinomaisia ja kehittyä valokuvaajana.

1. Horisontti suoraksi

Disneyn Leijonakuningas: Simba ja Mufasa katsovat horisonttiin.

Suorassa oleva horisontti rauhoittaa mieltä.

Vinossa oleva horisontti vie huomion muulta, mutta onneksi se on helppo oikaista kuvankäsittelyssä.

2. Tarkenna tarkasti

Tarkennus vie kuvan tarinaa eteenpäin yhdessä sommittelun kanssa. Katso siis huolella, mihin kohti tarkennat. Ei ole samantekevää, onko kuva tarkennettu kuvattavan silmiin vai nenään.

Tarkenna käsin
Hallitse tarkennuspisteet
Hallitse jatkuva tarkennus

3: Älä katko ihmisiä

Southpark varoittaa huonosta rajaamisesta omalla tavallaan.

Ihmisiä ei kannata katkoa edes valokuvissa.

Älä rajaa kuvassa olevia ihmisiä ranteiden ja nilkkojen kohdalta niin, että pieni osa ruumiinosista jää kuvan ulkopuolelle; tuollainen sommitteluvirhe on alkeellinen. Kiinnitä huomiota rajaukseen.

4. Sommittele aktiivisesti

Hyvä lähtökohta valokuvan sommitteluun on kolmasosien sääntö, mutta muunlaisiakin sommitelmia kannattaa kokeilla. Ota vaikkapa täysin symmetrinen kuva, jossa pääkohde on keskellä. Kuvaajan täytyy osata tehdä tässäkin kohtaa tietoisia valintoja.

Lue sommittelun säännöt täältä

5. Käsittele kuvia sopivasti

Jim Carrey on tainnut päästä vauhtiin.

Kuvaa ei kannata käsitellä liikaa muttei myöskään liian vähän.

Älä käsittele kuvia liikaa muta älä myöskään liian vähän. Tämä on myös makuasia, mutta meitä harmittaa monesti, kun näemme kuvia, jotka olisivat todella hyviä, jos joku olisi viitsinyt edes säätää hieman varjoja ja huippuvalokohtia. 

Toisaalta yhtä paljon harmittavat kuvat, joihin on ruuvattu liikaa kontrastia tai värikylläisyyttä. Kannattaa ensin käsitellä kuva ja katsoa sitä parin päivän kuluttua uusin silmin.

Valoisuus ja värit kuntoon Lightroomilla

Katso Lightroom-koulun video: näin toimii histogrammi

6. Vältä keinovaloa

Mies hyppää ikkunasta.

Vältä tylsää keinovaloa ja hakeudu päivänvaloon kuvaamaan.

Monesti saamme nähtäväksemme kuvia, joissa on väärä valkotasapaino niukan keinovalaistuksen vuoksi. Kuvaajan kannattaisikin monesti mennä lähemmäksi ikkunaa, ellei peräti ulos, ja hyödyntää päivänvaloa. Luonnonvalo on valoista se kaikkein parhain.

Tässä on kolme vinkkiä parempaan valoon muotokuvissa

7. Käytä valoa oikein

Jos edellisestä vinkistä huolimatta haluat kuvata keinovalossa, käytä sitä oikein. Esimerkiksi monet hääkuvat ovat menneet pilalle huonon valon vuoksi. Valon käyttöön ja hallintaan kannattaa käyttää aikaa ja viitseliäisyyttä.

Salaman käyttö muotokuvauksessa

8. Mieti kuvaamisesi tarkoitusta

Alussa moni kuvaa silkasta kuvaamisen ilosta ja oppimisen vuoksi, mutta ajan oloon moni harrastaja kysyy itseltään, miksi ylipäätään kuvaa ja mitä haluaa kuvillaan sanoa tai näyttää – ja miten sen voisi tehdä entistä paremmin. Tämä saa kiinnittämään huomiota mm. tarkennukseen ja sommitteluun, ja niin kuvaajan taidot ja näkemys vähitellen kehittyvät.

9. Suosi luonnollisia eleitä ja ilmeitä

Lisko katselee ympärilleen.

Hyvä valokuva ei synny meikkien eikä vaatteiden avulla vaan osaamisella.

Jos et ole tyytyväinen muotokuviisi, pyri panostamaan mallisi hiuksiin, meikkiin ja asuihin. Käyttäkää yhdessä aikaa erilaisten poseerausten ja ilmeiden hakemiseen. Lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia kuvakulmia, kunnes oma tyyli alkaa hahmottua.

4 niksiä hyviin poseerauksiin

10. Älä matki muita valokuvaajia

Hae vaikutteita ja inspiraatiota muilta kuvaajilta, mutta älä kopioi kollegojen töitä ja tyylejä. Saat kuviisi persoonallista otetta ja särmää, kun koetat kehittyä ja hakea omaa ilmaisuasi.

Lue myös: Valokuvaajan 5 helmasyntiä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!