HDR tulee sanoista High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue, ja se tarkoittaa kuvaustekniikkaa, jolla samaan kuvaan saadaan sekä tummimmat että kirkkaimmat sävyt eli enemmän sävyjä kuin mitä mikään kamera pystyy yhdellä laukauksella tallentamaan.
Kuitenkaan hetikään kaikki kuvaajat eivät hallitse tätä tekniikkaa, ja siksikin HDR on ollut huonossa maineessa vuosia.
Olemme koonneet viisi yleisintä virhettä, joita on syytä välttää HDR-kuvauksessa.
> Lue myös: Näin teet hyviä laajasävykuvia
1. Liioittelu kuvankäsittelyssä

Tässä maisemassa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta kuvaaja on innostunut valokuvien muokkaamisesta ja liioitellut värejä, kontrastia, selkeyttä ja terävyyttä.
© ShutterstockHDR-kuvien yleisin virhe on käsittelyn liioittelu, ja luultavasti juuri tämä on tehnyt HDR-tekniikasta syypään luonnottomien ja epärealististen valokuvien tuottamiseen.
Virheen takana ovat HDR-ohjelmien monet, kuviin sovellettavat esiasetukset, jotka lisäävät mm. värikylläisyyttä, kontrastia ja terävyyttä.
Näitä voi mainiosti käyttää, jos vain muistaa vaimentaa tehosteita, jotta kuvat lopulta vastaisivat todellisuutta.
HDR-kuva voi näyttää sekä hyvältä että luonnolliselta mutta samaan aikaan sisältää paljon enemmän sävyjä kuin tavallinen valokuva.
> Lue myös: Vältä näitä kuutta asiaa käsitellessäsi maisemakuvia
2. Kontrastin poistaminen kuvasta

HDR-tekniikalla saadaan näkyviinmyös varjoalueiden yksityiskohdat, jotka tavallisessa kuvassa toistuisivat täysin mustina. Varjoja ei silti pidä poistaa kokonaan.
© ShutterstockHDR-kuva sisältää paljon enemmän informaatiota kuin tavallinen kuva, ja näiden tietojen avulla voidaan vaalentaa tummia alueita sekä tuoda esiin enemmän yksityiskohtia ja sävyeroja kuin tavallisessa raakamuunnoksessa.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tummia alueita pitäisi kirkastaa liikaa, koska silloin kuvan kontrasti katoaa ja kuvasta tulee lattea ja luonnoton.
Kuva ei ole välttämättä onnistunut siksi, että siinä on runsaasti sävyjä. On myös tärkeää, että huippuvalokohtien ja varjojen välillä on kontrastia.
> Lue myös: Vältä näitä kolmea virhettä käsitellessäsi auringonlaskukuvia
3. Ei käytetä kamerajalustaa

Jalusta on välttämätön työkalu HDR-kuvien luomiseen.
© ShutterstockLyhyesti sanottuna HDR-tekniikka on ottaa sarja kuvia eri valotusasetuksilla ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi.
Jotta lopputulos olisi onnistunut, kuvien välillä ei pitäisi olla pienintäkään liikettä.
Useimmissa HDR-ohjelmissa voidaan säätää kuvia niin, että ne ovat lähes samanlaiset keskenään (valotusta lukuunottamatta), mutta liikkeet niiden välillä eivät saa olla liian suuria.
Siksi on tärkeää käyttää kamerajalustaa HDR-kuvauksessa.
> Lue myös: 7 syytä käyttää kamerajalustaa
4. Liian vähän osakuvia
Yksi virhe, jonka monet tekevät, on ottaa vain kolme kuvaa esimerkiksi -1, 0 ja +1 valotusaskeleilla eli niin, että osakuvien välillä on yhden aukon valotusero.
Hyvään HDR-kuvaan vaaditaan kuitenkin jopa seitsemän kuvaa kattamaan kaikki sävyalueet vaaleimpien ja tummimpien välillä.
> Lue myös: Säästä aikaa järjestelemällä kuvia jo kuvauspaikalla
5. HDR-kuvaus ilman syytä
HDR-kuvaamiseen on aihetta, jos kohteessa on suuret kontrastit eli kun koko sävyskaalaa eli dynaamista aluetta ei voida tallentaa yhdellä valotuksella – mutta sen tekeminen silloin, kun siihen ei ole tarvetta, on ajanhukkaa.
Siksi histogrammin avulla kannattaa arvioida, ovatko kohteen sävyalueet kameran dynaamisen alueen ulkopuolella.
Jos näin on, histogrammin sivut ovat kiinni sen oikeassa ja/tai vasemmassa reunassa.
Jos asetat kamerat näyttämään huippuvalokohdat, näet puhkipalaneet alueet näytöllä.
> Lue myös: 7 kamerassa piilevää salaisuutta
Lataa hyvä HDR-ohjelma maksutta

Digikuvan tilaajat saavat Aurora HDR 2018 -ohjelman maksutta.
On olemassa lukemattomia HDR-ohjelmia, ja on vaikea sanoa, mitkä niistä ovat rajan arvoisia.
Siksi olemme iloisia siitä, että voimme tarjota Digikuvan tilaajille täysin ilmaisen HDR-ohjelman – jopa yhden parhaimmista laatuaan.
Skylum Aurora HDR 2018 on räätälöity HDR-kuvien tekoon ja sisältää paljon esiasetuksia eri kategorioissa, kuten arkkitehtuuri, sisäkuvat ja maisemat.
Esiasetuksia voidaan hienosäätää liukusäätimillä sekä työskennellä tasoilla.
Ohjelma löytyy Etunurkasta.