Mitä pitempään istut käsittelelmässä samaa kuvaa tietokoneen ääressä, sitä suuremmaksi kasvaa riski sokeutua omille kuvankäsittelyvirheilleen.
Kuvasta voi tulla vaikkapa keinotekoisen ja ylikäsitellyn oloinen eikä parannettu versio alkuperäisestä.
Tässä tulevat 6 yleisintä virhettä, joita kannattaa vältellä maisemakuvien käsittelyssä.
1. Linssikorjausten tekemisen unohtaminen
Heti kun avaat uuden kuvan Lightroomiin tai Photoshopiin, mene alemmas oikealle, paneeliin Lens Corrections ja laita rastit ruutuihin Remove Chromatic Aberration ja Enable Profile Corrections.
Jos näin ei tehdä, voi kuviin jäädä värivirheitä ja vääristymiä, joiden korjaaminen on myöhäistä sitten kun kuva on muunnettu pakattuun tiedostomuotoon kuten jpeg.
> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin
2. Valkotasapainon laiminlyöminen
Joissain valokuvauksen lajeissa värien täytyy toistua luonnollisesti eli oikein.
Esim. muotokuvissa eivät kuvattavan ihonsävyt saa sinertää sen enempää kuin kellertääkään. Etsi siis kuvasta väreiltään neutraalin harmaa kohta, jonka mukaan säätää valkotasapaino.
Maisemakuvissa se ei aina mene ihan noin.

Jos tässä tapauksessa olisi valittu automaattinen valkotasapainoasetus, ei auringonlaskun oransseista sävyistä olisi jäänyt paljoakaan jäljelle.
© DigikuvaJos vaikkapa auringonlaskukuva neutraloidaan laskennallisesti oikealla valkotasapainoasetuksella, voidaan menettää taivaan upeat kullansävyt, koska valkotasapainosta tulee kylmempi kuin kameran tallentamassa versiossa.
Varmuuden vuoksi on silloin hyvä valita valkotasapainoasetukseksi Päivänvalo, vaikka sana voi kuulostaa vieraalta auringonlaskun aikaan.
> Lue myös: Valkotasapainoasetusten käyttö
3. Varjojen liiallinen vaalemtaminen
Me suosittelemme yleensä kirkkaisen alueiden tummentamista ja tummien alueiden kirkastamista Highlights- ja Shadows-liukusäätimillä, jotta kuvasta saataisiin kaivettua esiin jyrkän kontrastin häivyttämät sävyt.
Mutta maltti on valttia: Harva kuva kestää sitä, että Shadows vedetään täysille, arvoon +100. Lopputulos on luonnoton, vähän kuin epäonnistunut HDR-kuva viime vuosikymmeneltä.
Samalla myös varjoalueiden kuvakohina lisääntyy huomattavasti.
Maisemakuvien varjokohtia on syytä avata varoen. Jos Shadows-säätö ei tunnu riittävän, lisää yleistä valotusta eli vedä Exposure-säädintä hieman oikealle ja Highlights-säädintä eli huippuvalokohtien säädintä hieman vasemmalle.

Tässä on varjoja vaalennettu niin paljon, että lopputulos on luonnoton. Samalla kontrasti on hävinnyt ja kuva on latistunut.
© Shutterstock4. Liika värikylläisyys
Aina olisi houkuttelevaa vetää Saturation-liukusäädintä oikealle, koska värikylläisyys tuntuu saavan luonnon kunnolla vihannoimaan. Mutta varo vain, sillä kohta sitä on jo liiaksi.
Värejä voidaan parannella fiksummin ja hienovaraisemmin. Lisää tarpeen vaatiessa ensin Vibrancea eli värikirkkautta. Se näet vahvistaa heikompia värejä mutta jättää jo valmiiksi kylläiset värit sikseen.
Toinen mahdollisuus on hyödyntää Lightroomin HSL-paneelia. Se on lyhenne sanoista Hue/Saturation/Luminosity (Sävy/Kylläisyys/Valoisuus), ja näillä säätimillä voidaan hallita periaatteessa kaikkien värien kaikkia kolmea ominaisuutta erikseen.
> Lue myös: Vältä näitä kuutta asiaa muotokuvien käsittelyssä
5. Liika terävöittäminen
Lightroomissa ja Photoshopissa on erinomaiset mahdollisuudet terävöidä valokuvia.
On kuitenkin muistettava, että lähtöjään epäterävää kuvaa ei voida tehdä teräväksi näilläkään säädöillä.
Jos esim. väärin tarkennettua kuvaa yritetään terävöidä väkisin, jäljestä tulee vain yksinkertaisesti rumaa.

Älä terävöi liikaa – muuten kuva alkaa ottaa silmiin.
© ShutterstockLiika terävöitys ei ehkä näy vielä tässä kuvassa, mutta alapuolella olevassa lähikuvassa se jo näkyy...

Maksimaalinen terävyyden lisääminen kerta kaikkiaan tuhoaa hyvän – ja terävän – kuvan.
© ShutterstockTerävyyttä tulisikin lisätä kuviin paikallisesti, varsinkin, jos kuvassa on tarkoituksella epäteräviä alueita esim. taustassa.
Terävyyden lisääminen näyttää varsinkin suurilla yhtenäisillä alueilla, kuten taivaan osalla, rumalta ja on tarpeetonta.
6. Liiallinen kohinanpoisto
Kohinanpoisto on hyödyllinen toiminto, joka vie suuren ISO-herkkyyden aiheuttaman rakeisuuden ja värikohinan mutta säilyttää silti kuvan terävyyden.
Mutta tässäkin on olemassa liioittelun vaara.
Valokuvassahan saa olla jossain määrin kohinaa, ja jos kohinanpoistoa tulee lisättyä liikaa, alkaa moni alun perin teräväkin kohta toistua suttuisena, ja kokonaisuus kärsii pahasti.
> Lue myös: Kameran ISO-herkkyys
Lisävinkki: näin hallitset virheitä
Yhteenvetona olkoon ohje: käytä kaikkia säätöjä aina harkiten.
Helpommin sanottu kuin tehty, joten kannattaakin välillä verrata toisiinsa käsiteltyä ja käsittelemätöntä versiota.
Lightroomilla tämä tehdään napsauttamalla Before & After-painiketta kuvan alapuolella.
Jos työskentelet Photoshopilla tasoja käyttäen, napsauta silmäkuvakkeet pois kaikista muista tasoista paitsi alkuperäisen kuvan tasosta taikka mene Historia-paneeliin ja vieritä osoittimella taaksepäin, kunnes voit napsauttaa Avaa eli Open.
Toimitus suosittelee:
100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn Oletko täysin perillä siitä, kuinka valokuvien värisävyjä tai terävyyttä hallitaan kuvankäsittelyssä? Jos et, se voisi olla syytä oppia.
Digikuvalla on mistä tarjota kuvankäsittelyaiheinen kurssikirja nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin.
Kirja on tehty niin, että se sopii hyvin eritasoisille kuvankäsittelijöille aloittelijoista rutinoituneisiin tekijöihin, jotka ottavat kuvansa raakatiedostoina.
Kirjan yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla onnistut käsittelemään kuvasi uudelle tasolle. Kursseissa käydään läpi eri toiminnot, säätömahdollisuudet ja tehosteet.
> Nyt saat kurssikirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Kirjassa 100 vinkkiä ja kurssia näytämme muun muassa sen, kuinka maisemakuvan värit saadaan esiin.
© Digikuva