Tilannekuvaus merikotka iskee kalan kimppuun
Oikea hetki

Tällaisen kuvan ottamisessa on oikea ajoitus ratkaisevinta, ja siksi kameran pitäisi pystyä laukomaan jopa kymmenen kuvaa sekunnissa.

© Shutterstock

7 kamerassa piilevää salaisuutta

Kameran valikoihin kätkeytyy joitakin erityissäätöjä ja toimintoja, jotka voivat ratkaista sen, onnistuuko kuva. Sukella mukanamme alivalikoihin ja löydä sieltä kultakimpaleet, joiden avulla kuvista tulee vieläkin parempia.

keskiviikko 17. tammikuuta 2018 teksti Louise Hagemann

1. Nopeus tarkennuksen edelle

Joskus on tärkeämpää saada kuva oikealla hetkellä kuin se että se on täysin tarkka. Ylhäällä olevaa kuvaa otettaessa oli ratkaisevaa, että kamera otti kymmenen kuvaa sekunnissa, kun merikotka kävi saaliinsa kimppuun.

Näin se toimii AI Servon 2. kuvan tärkeys -toiminnosta asetettiin nopeus tarkennuksen edelle, joten kamera jatkoi kuvaamista, vaikka tarkennus ei ollut aivan kohdallaan. 

Toiminto on tarkennusasetuksissa ja on nimeltää Kuvausnopeus tärkeä Canonissa ja AF-C tilan ensisij. valinta Nikonissa.

Lue myös: Käsitarkennuksen alkeet

2. Varma valotus aina

Joillain kameroilla on taipumus valottaa pykälän verran yli tai ali, mutta se harmi voidaan hoitaa kerralla kuntoon. 

Nikonissa se tehdään valikon kohdasta Optimaal. valotuksen hienosäätö, kun taas Canonin vastaava toiminto on Automaattivalotuksen hienosäätö. Se tapahtuu pienin 1/6- tai 1/8-aukon askelin. 

3. Tekijänoikeusmerkintä

Oman nimen voi lisätä kuvan exif-tietoihin suoraan kamerassa, jotta kuvaaja tunnistetaan. 

Se käy valikon kohdassa Tekijänoikeustiedot, johon voi kirjoittaa nimen, Copyright-symbolin ja vuosiluvun. Se tallentuu myös raakatiedostoihin. 

> Nyt voit kokeilla Digikuvaa ja sen kotisivuilta löytyvää Etunurkka-osiota, jossa on mm. yli 400 videokurssia, hintaan 3,90.

4. Valitse vähemmän tarkennuspisteitä

Jos kamerassa on paljon tarkennuspisteitä, kestää kauan siirtyä siihen, jota halutaan käyttää. 

Kaikkia 152 tarkennuspistettä tuskin tarvitaan muuhun kuin toimintakuvaukseen, joten valitse Canonin valikosta Valittavat AF-pisteet ja Tarkennuspisteiden määrä Nikoneissa, esimerkiksi 61 tai 15.

Lähikuvassa kukka ja perhonen
Tarkennus kohdallaan

Fiksun säätökikan avulla saat tarkennuksen aina oikeaan makrokuvissa.

© Shutterstock

5. Suurennussuhteeksi 1:1

Kun terävyysalue on pieni, on tarkennuksen tarkkuus ratkaisevaa. 

Ei kuitenkaan ole mitään järkeä vain seistä ja varmistaa jokaisen makrokuvan jälkeen kuvan terävyys suurentamalla ja tarkistamalla se reunasta reunaan. 

Valitse valikosta Näytä ja Suurennus sekä sieltä Todell. koko (valit. pisteestä). Tämä valinta varmistaa, että kuva näkyy saman tien sataprosenttisena siitä kohdasta, johon kamera on tarkennettu. 

Nikonissa valitaan Toiston näyttöasetukset ja sieltä edelleen Zoomaa/pois ja sitten 1:1 (100 %).

Lue myös: Ota terävämpiä  makrokuvia

6. Varmuuskopio toiselle kortille

Kuvat tallennetaan tavallisesti vain yhdelle muistikortille, mutta jos kamerassa on kaksi korttia, voidaan ylimääräiselle kortille ottaa automaattisesti varmuuskopio. 

Se onnistuu kohdassa Tallenn. + kortin/kansion val. Canoneissa ja Paikassa 2 olevan kortin käyttö Nikoneissa.

7. Nerokkaita oikoteitä

Käytämme paria kätevää niksiä, kun painikkeita halutaan ohjelmoida tietyille toiminnoille. 

Tietty painike saadaan vaihtamaan esim. tavallisen ja jatkuvan tarkennuksen välillä, mikä on tarpeen, jos kohde alkaa odottamatta liikkua. 

Lisäksi voidaan ottaa käyttöön etukäteen määritelty tarkennusasetus, tai ottaa väliaikaisesti käyttöön pistemittaus vain nappia painamalla. 

Canonissa säädöt tehdään kohdassa Käyttäjän asetukset, Nikonissa taas kohdassa Painikkeet ja Olympuksessa kohdassa Painiketoiminnot

Lue myös: 10 valokuvaussääntöä rikottavaksi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!