Pöllö siivet levällään.
Oikea hetki

Kamerassasi on varmasti useitakin toimintoja, joita et kovin hyvin tunne. Olemme löytäneet viisi usein tuntematonta toimintoa. Kun tunnet ne, saat varmasti parempia valokuvia. 

© Shutterstock

5 kamerasi salaisuutta parempien kuvien saamiseksi

Kameran valikkojärjestelmässä on joitakin erikoisasetuksia, jotka määrittävät onnistuvatko kuvasi. Paljastamme tässä kamerasi salaiset niksit, joiden avulla saat entistä parempia kuvia.

tiistai 1. marraskuuta 2022 teksti L. Hagemann

On turhauttavaa kokea upeita kuvauskohteita, kun itse kuvista tulee huonoja. 

Useimmiten virhe johtuu siitä, ettet ole säätänyt kameraa riittävän hyvin kyseiseen tilanteeseen. 

Täältä voit lukea viidestä toiminnosta, joista on paljon apua. Oikein käytettynä ne lisäävät hyvien kuvien saamisen mahdollisuutta.

1. Nopeus on tärkeämpi kuin tarkennus

Oikea hetki on joskus tärkeämpi kuin 100 prosentin terävyys. 

Esimerkiksi artikkelin yläosassa olevassa pöllökuvassa on ratkaisevaa, että kamera ottaa useita kuvia sekunnissa, jotta on voitu ikuistaa hetki, jolloin pöllö lentää puiden yli.

Tässä voit asettaa jatkuvan tarkennuksen AI Servo -toiminnon prioriteetiksi nopeuden tarkennuksen sijaan. Tällöin kamera ottaa kuvan, vaikka tarkennus ei olisikaan täydellinen. 

Toiminto on piilotettu tarkennusasetusten alle, ja sen nimi on Canonissa Image Priority ja Nikonissa AF-C Priority.

Lue myös: Näin valokuvaat käsin tarkentamalla

Makrokuva perhosesta ja kukasta
Tarkennus kohdallaan

Jos valitset suuren aukon, tausta sumenee huomattavasti ja voit ohjata katsetta kuvan tiettyihin kohtiin.

© Shutterstock

2. Täydellinen valotus joka kerta

Joillakin kameroilla on taipumus valottaa hieman kirkkaammin tai tummemmin kuin haluat, mutta asian voi korjata.

Nikonilla se tehdään toiminnolla Optimaal. valot. hienosäätö, kun taas Canonilla sen nimi on Automaattivalotuksen hienosäätö. Tämä tapahtuu pienillä 1/6- tai 1/8-aukkoaskelilla.

5. Suurennussuhteeksi 1:1

Kun terävyysalue on pieni, on tarkennuksen tarkkuus ratkaisevaa. 

Ei kuitenkaan ole mitään järkeä vain seistä ja varmistaa jokaisen makrokuvan jälkeen kuvan terävyys suurentamalla ja tarkistamalla se reunasta reunaan. 

Valitse valikosta Näytä ja Suurennus sekä sieltä Todell. koko (valit. pisteestä). Tämä valinta varmistaa, että kuva näkyy saman tien sataprosenttisena siitä kohdasta, johon kamera on tarkennettu. 

Nikonissa valitaan Toiston näyttöasetukset ja sieltä edelleen Zoomaa/pois ja sitten 1:1 (100 %).

Lue myös: Ota terävämpiä  makrokuvia

6. Varmuuskopio toiselle kortille

Kuvat tallennetaan tavallisesti vain yhdelle muistikortille, mutta jos kamerassa on kaksi korttia, voidaan ylimääräiselle kortille ottaa automaattisesti varmuuskopio. 

Se onnistuu kohdassa Tallenn. + kortin/kansion val. Canoneissa ja Paikassa 2 olevan kortin käyttö Nikoneissa.

7. Nerokkaita oikoteitä

Käytämme paria kätevää niksiä, kun painikkeita halutaan ohjelmoida tietyille toiminnoille. 

Tietty painike saadaan vaihtamaan esim. tavallisen ja jatkuvan tarkennuksen välillä, mikä on tarpeen, jos kohde alkaa odottamatta liikkua. 

Lisäksi voidaan ottaa käyttöön etukäteen määritelty tarkennusasetus, tai ottaa väliaikaisesti käyttöön pistemittaus vain nappia painamalla. 

Canonissa säädöt tehdään kohdassa Käyttäjän asetukset, Nikonissa taas kohdassa Painikkeet ja Olympuksessa kohdassa Painiketoiminnot

Lue myös: 10 valokuvaussääntöä rikottavaksi

Muotokuva miehestä.

Valotus on se valon määrä pinta-alayksikköä kohti, joka saavuttaa elektronisen kuvakennon pinnan. Valotus voi kameran asetuksista riippuen olla hyvä tai huono. Loppujen lopuksi tavoitteena on saada hyvin valaistu kuvauskohde.

© Shutterstock

3. Kirjoita nimesi kuviin

Voit helposti syöttää nimesi suoraan kamerassa kaikkien kuvien exif-tietoihin, jotta kaikki tietävät kuka on täysosuman takana.

Se tapahtuu valikon kohdassa Tekijänoikeustiedot, johon voit muun muassa kirjoittaa nimen ja vuosiluvun. Tiedot tallennetaan myös raakatiedostoihin.

4. Valitse vähemmän tarkennuspisteitä

Jos kamerassa on paljon tarkennuspisteitä, vaihto haluamaasi pisteeseen voi kestää kauan.

Et esimerkiksi tarvitse kaikkia 152 tarkennuspistettä muuhun kuin toimintakuvaukseen, joten valikkojärjestelmässä Canonin kohdassa AF-pisteen valinta tai Nikonin kohdassa Tarkennuspisteiden määrä voit valita vähemmän tarkennuspisteitä, esim. 61 tai 15.

Kilpa-ajot

Uudemmissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on usein paljon tarkennuspisteitä, joilla tarkennuskohta voidaan sijoittaa erittäin tarkasti ja kauemmas etsimen reunasta kuin peilijärjestelmäkameroissa.

© Shutterstock

5. Tee varmuuskopio kakkoskortille

Kuvat tallennetaan yleensä vain yhdelle muistikortille, mutta jos sinulla on tilaa kahdelle kortille, voit varmuuskopioida ne lisäkortille automaattisesti.

Se tehdään Canonin valikon kohdasta Kuvaustila ja Nikonilla kohdasta Toissij. korttipaikan toiminta.

Lue myös: 10 valokuvaussääntöä, jotka on rikottava

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!