Oranssinhohtoinen auringonlasku
Kaunis värivirhe

Valokuvauksen perussääntöjä pitää joskus uskaltaa rikkoa. Esimerkiksi valkotasapainon ei aina tarvitse olla neutraali – värivirhe voi tehdä kuvasta kauniin.

© Shutterstock

10 valokuvaussääntöä rikottavaksi

Valokuvauksen kultaisten sääntöjen avulla saa hienoja valotuksia, onnistuneita rajauksia ja luonnolliset värit. Mutta sääntöjä voi myös rikkoa, ja tässä tuleekin 10 sääntöä, joita rikkomalla saa kiinnostavia ja toisenlaisia kuvia.

torstai 4. tammikuuta 2018 teksti Louise Hagemann

Aloittelevalle valokuvaajalle jaellaan eri puolilta neuvoja siitä, miten pitää – tai paremminkin, miten ei saa kuvata. 

Alussa ne ovat paikallaan ilmeisten kuvausvirheiden välttämiseksi, mutta ajan ja taitojen karttumisen myötä säännöistä voi tulla myös rasite. Joskus voi sääntöjä rikkomalla nimittäin saada hyviä, toisenlaisia valokuvia.  

1. (Älä) kuvaa vastavaloon

Vastavalosta koituu ongelmia kameran automaattiselle valotusmittarille, ja huippuvalokohdat palavat puhki ja varjot tummuvat mustiksi. Vastavalokuvat saa onnistumaan niin, että kuvaa vasten aurinkoa ja säätää valotuksen täysin itse.

Puita vastavalossa
Hyödynnä vastavaloa

Vastavalokuvissa aurinko palaa lähes aina puhki, joten sen ei pidä antaa peittää suurta osaa kuva-alasta. Laajakulma on yksi ratkaisu. 

© Shutterstock

Tee näin

Käytä arvioivaa eli matriisimittausta maisemakuviin ja pistemittausta muotokuviin.

Ota koekuvia ja säädä valotuksenkorjaus niin, että kuvattava kohde valottuu oikein.

Lue myös: 3 hyvää vinkkiä vastavaloon

2. (Älä) ota muotokuvia laajakulmalla

Laajakulmaobjektiivi korostaa etualaa ja vääristää hassusti, mutta mene rohkeasti vastavirtaan, niin saat jännittäviä otoksia.

Low-key- eli alasävykuva
Hyödynnä pimeyttä

Histogrammin mukaan tämä kuva on auttamattomasti alivalottunut, mutta tässä tapauksessa tekninen alivalottaminen on suorastaan välttämätöntä.

© Shutterstock

Tee näin

Kokeile ottaa laajakulmamuotokuvat lievästi yläviistosta.

Monet kamerat ja raakamuuntimet korjaavat vääristymät automaattisesti.

Lue myös: Näin teet luonnollisia muotokuvia

3. (Älä) salli varjojen ja valojen turmeltua

Valokuvauksen perussäännön mukaan histogrammin avulla täytyy varmistaa, että kuvan tummat alueet eivät mustu umpeen eivätkä vaaleat alueet pala puhki valolla. Mutta kirkkaiden ja tummien sävyjen ylikorostamisella saadaan toisaalta aikaan upeita yläsävy- tai alasävykuvia.

Tee näin

Valitse käsisäätöohjelma ja säädä valotus niin tummaksi tai kirkkaaksi, että histogrammin käyrä keskittyy jompaankumpaan reunaan. 

4. (Älä) käytä suuria ISO-arvoja

Suuri ISO-herkkyys on ollut synonyymi värikohinalle ja rakeisuudelle, joten sellaista voi käyttää vain hätätilanteessa. Tämä sääntö on vanhentunut, sillä nykyisillä peilijärjestelmäkameroilla saa hyvälaatuisia kuvia vielä ISO 12 800:lla, ja rakeisuutta voidaan myös hyödyntää.

Tee näin

Kun käytät suurta ISO-herkkyyttä, ota raakakuvia. Värikohinan voi poistaa raw-muuntimessa lähes haitoitta ja säätää sen jälkeen terävyyden ja rakeisuuden tasapainon. 

Voit myös muuntaa kuvan mustavalkoiseksi ja luoda rakeisuuden avulla takavuosien tunnelmaa.

Lue myös: Näin käytetään kameran ISO-asetuksia

5. (Älä) kuvaa kovassa auringonvalossa

Kokeneet valokuvaajat jaksavat muistuttaa, että sinun on syytä pidättyä ottamasta valokuvia keskellä kesäisen kirkasta päivää. Aurinko paistaa silloin korkealta ja muodostaa kovia, jyrkkiä varjoja. Toisaalta silloin värit toistuvat selkeinä ja kylläisinä.

Tee näin

Suora auringonvalo voi polttaa puhki keltaiset ja punaiset, joten kannattaa ottaa raakakuvia. 

6. (Älä) riko kolmasosien sääntöä

Valokuvausraamattujen mukaan kolmasosien säännön rikkominen – tärkeimpien elementtien sommitteleminen kuvan keskelle – on kardinaalimunaus. Unohda tämä, kun haluat symmetrisiä kuvia.

Symmetrinen kuva museosta
Linjat johdattavat katsetta

Diagonaalit linjat johdattavat katseen kuvan tärkeimpään osaan. Kuva on pietarilaisesta museosta, ja kuvan pääkohde on keskellä.

© Shutterstock

Tee näin

Käsky sopii tapauksiin, jossa vinot, diagonaalit linjat johdattelevat katseen pääkohteeseen, kuvan keskelle .

7. (Älä) aiheuta ääriviivojen vääristymistä

Tämä sääntö pätee arkkitehtuurikuvissa, joiden tulee näyttää mittasuhteet realistisesti, mutta monille muille kuvauskohteille vääristymät antavat kaivattua dramatiikkaa.

Tee näin

Mitä lähempää kuva otetaan ja mitä enemmän objektiivilla tähdätään ylöspäin, sitä vahvempana ilmiö näyttäytyy. 

Nyt voit kokeilla Digikuvaa ja sen kotisivuilta löytyvää Etunurkka-osiota, jossa on mm. yli 400 videokurssia, hintaan 3,90.

8. (Älä) kokeile vaihtoehtoisia valkotasapainoja

Kameran valkotasapaino pyritään yleensä säätämään neutraaliksi. Moniin kuviin kuitenkin sopii toisenlainen värilämpötila. Valitse siis auringonlaskukuviin lämmin valkotasapaino.

Oranssinhohtoinen auringonlasku
Tahallinen värivirhe – teaoriassa

Som regel går man efter en neutral hvidbalance, men fx en varm hvidbalance fungerer flot til en solnedgang.

© Shutterstock

Tee näin

Säädä värilämpötila 10 000 kelviniin, kun kuvaat tällaisia lämpimiä kohteita. Siniseen hetkeen puolestaan sopii 2300 K. 

9. (Älä) kuvaa muita kuin silmiesi korkeudela olevia kohteita

Jos kuvaan haluaa läsnäolon tuntua, vanhan totuuden nimissä kuvattavan täytyy olla kuvaajan silmien korkeudella – olipa kyseessä ihminen, eläin tai esine kuten auto. Mutta kuka määrää, että kuvista pitää huokua rauha ja läheisyys?

Tee näin

Koeta kuvata joko sammakko- tai lintuperspektiivistä, näin saat kuviisi omaleimaisuutta. Koeta kuitenkin tarkentaa silmiin. 

10. (Älä) käytä pitkiä valotusaikoja tilannekuvauksessa

Yleisen käsityksen mukaan tilannekuvien liike on pysäytettävä ja kuvattavien pitää toistua terävinä. Tämä vaatii vähintään 1/500 sekunnin valotusaikaa, mutta kun mennäänkin eri suuntaan ja kuvataan urheilua pitemmillä suljinajoilla, kuviin saadaan liikkeen tuntua.

Sumeana toistuva polkupyöräilijä
Draamaa pitkällä suljinajalla

Hidas suljinaika voi tuoda toimintakuvaan dramatiikkaa – ja jos kameraa liikutetaan kuvaushetkellä hieman alaspäin, dramatiikka korostuu entisestään. 

© Shutterstock

Tee näin

Valitse suljinajan esiasetus ja aseta suljinajaksi 1/6 sekunti. Kytke päälle jatkuva automaattitarkennus ja sarjakuvausasetus. Liikuta kameraa valotuksen aikana, niin saat kuvaan liike-epäterävyyttä. 

Tekniikka toimii parhaiten silloin, kun kuvan pääkohde on hyvin tunnistettava myös sumeassa kuvassa ja täyttää melko suuren osan kuva-alasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!