Terävämpiä makrokuvia

Ota terävämpiä makrokuvia

Makro- eli lähikuvissa on terävyys erityisen tärkeää. Tässä tulee kolme neuvoa, joiden avulla epäterävyys voidaan välttää.

maanantai 16. toukokuuta 2016

Makro- eli lähikuvauksessa kuviin muodostuu helposti epäterävyyttä.

Usein tämä johtuu niukasta syvyysterävyydestä, kun tarkennetaan lähietäisyyksille – joskus syväterävyyttä voi olla ainoastaan millimetri. Näiden vinkkien avulla saat entistä terävämpiä makrokuvia.

1. Pienennä aukkoa Mitä suurempi himmenninaukko, sitä pienempi syväterävyysalue. Sen vuoksi käytä aukkoja F11 ja F16, niin saat lisää syvyysterävyyttä. Varo, ettet kuvaa liian pitkillä suljinajoilla – käytä lyhempiä valotusaikoja kuin 1/100 sekunti, jottei liike-epäterävyyttä ja tärähdyksiä syntyisi. Vastaavasti suurenna ISO-herkkyyttä.

2. Tarkenna käsin Lähietäisyyksiltä kuvattaessa on automaattitarkennuksen ja tarkennuspisteiden säätelyn sijaan nopeinta ja helpointa tarkentaa käsin. Kytke siis kamera käsisäätöasetukselle eli MF (Manual Focus). Kuvaa suorakatselun eli kameran näytön kautta, koska silloin voit lähentää esikatselukuvaa ja varmistaa, että tarkennus on halutussa kohti.

3. Tarkenna etäisyyttä muuttamalla Käsivaralta kuvatessasi voit myös tarkentaa siirtelemällä kameraa eteen ja taakse. Valitse käsitarkennus ja pyöräytä tarkennusrengas lähimmälle mahdolliselle tarkennusetäisyydelle. Silloin voit mainiosti löytää sopivan tarkennusetäisyyden liikkumalla itse kameran mukana.

Tilaajana voit ladata tätä aihetta käsitteleviä juttuja oheisen linkin kautta. Jutuissa annamme lisää vinkkejä makrokuvaukseen.

> Jutut löytyvät täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!