Et ole varmasti koskaan aikaisemmin kuullut Piotr Naskreckin nimeä, mutta Google-haku hänen nimellään voi aiheuttaa puistatuksia ainakin herkimmille.
Puolalainen hyönteistutkija ja valokuvaaja on nimittäin kiinnostunut kaikesta, mikä ryömii ja mönkii. Hänen portfoliostaan löytyy muun muassa koiranpennun kokoisia lintuhämähäkkejä.
Piotrin kuvat erottuvat muista makrovalokuvista siten, että lähes kaikki on otettu laajakulmaobjektiivilla ja matalasta kulmasta.
Tuloksena on kiehtova ja varsin hyytävä kuva, jossa eläimestä tulee vaikuttavan suuri ja sen elinympäristö näkyy samalla.
"Tavoitteeni ei ole saada eläintä näyttämään suuremmalta, vaan saada katsoja tuntemaan itsensä pienemmäksi – aivan kuin olisi eläimen vieressä sen elinpiirissä", Piotr sanoo.
Olemme keskustelleet valokuvaajan kanssa hänen toimintatavoistaan, ja alla on neljä hyvää vinkkiä, joiden avulla voit jäljitellä häntä.
> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Laajakulmaobjektiivin avulla voit näyttää hyönteisen ympäristön ja luoda kuvaan tarinan.
© Piotr Naskrecki1. Löydä oikea objektiivi
Piotrin suosikkiobjektiiveja ovat muun muassa Laowa 15 mm ja Canon 16-35 mm. Toisessa on 1:1-suurennus, toisessa suhteellisen pieni tarkennusetäisyys ja erittäin suuri terävyys.
Jos on hankala löytää varsinaista makro-objektiivia, jossa on 1:1-suurennus, valitse objektiivi, jonka tarkennusetäisyys on mahdollisimman pieni.
Tarkennusetäisyys tarkoittaa sitä, miten läheltä objektiivi voi tarkentaa. Se on siis pienin etäisyys, jolla saat pidettyä kuvauskohteesi tarkennettuna.
2. Valitse hitaita hyönteisiä
On itsestään selvää, että laajakulmaa käyttäessä pitää päästä paljon lähemmäksi kuvauskohdetta kuin kohtuullisella telellä, joka on perinteinen makro-objektiivien polttoväli.
Siten varovaisemmat hyönteiset pitää jättää pois laskuista. Valitse sen sijaan hyönteisiä, jotka eivät pelästy pienistä ja liikkuvat hitaasti.
Esimerkiksi hämähäkit, leppäkertut ja suuremmat kovakuoriaiset sopivat hyvin tällaiseen makrokuvaustyyliin.
> Lue myös: Parhaat makrokuvausvälineet
3. Siirry varovasti lähemmäksi
Kun olet löytänyt hyönteisen kuvattavaksi, siirry hitaasti lähemmäksi ja kuvaa samalla.
On tärkeää, ettet tee äkkinäisiä liikkeitä, sillä silloin voit pelottaa hyönteisen pois.
4. Käytä heijastinta tai salamaa
Laajakulmaobjektiivin haasteena on se, että objektiivi itsessään voi luoda varjon kohteen päälle. Siksi kuviin tarvitaan usein enemmän valoa.
Jos mahdollista, käytä heijastinta hyönteisen tummimman puolen edessä niin, että päivänvalo heijastuu siihen.
Jos se ei riitä, voit käyttää salamaa pienimmällä kirkkausasetuksella. Se voi kuitenkin häiritä hyönteisiä ja pelottaa ne pois.
> Lue myös: Parhaat kamera-asetukset makrokuvaukseen