Makrokuva hyönteisestä

Kuvaajalle avautuu uusi maailma, kun hän kiinnittää  makro-objektiivin kameraansa. Tässä jutussa kerromme makrokuvauksesta.

© Shutterstock

Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Makrokuvaus ei ole helpoimpia valokuvauksen lajeja, varsinkaan aloittelijoille. Toisaalta se ei vaadi menemistä kauas, sillä upeita otoksia voi saada vaikka omalta kotipihaltaan. Lue täältä, kuinka makrokuvia otetaan.

maanantai 17. syyskuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Mitä on makrokuvaus?

Valokuva täyttää makrokuvan kriteerin silloin, kun sen suurennussuhde on yksi yhteen, eli kuvan kohde toistuu kameran kuvakennolla samansuuruidena kuin todellisuudessa. 

Termiä makrokuva käytetään kuitenkin yleensä valokuvista, jotka on otettu hyvin läheltä nimenomaan pieniä kuvauskohteia kuten hyönteiset, kasvien kukinnot tai vesipisarat. 

Makrovalokuvaus vaatii sitä, että kuvaaja menee niin lähelle kohdetta,  että sen ja objektiivin etulinssin välinen etäisyys on vain muutamia senttimetrejä. Kyseessä ei siis ole  makrokuvaus, jos etäämpänä olevaa kohdetta tuodaan lähemmäksi objektiivin zoomin avulla – vaikka näinkin voidaan saada hyviä lähikuvia suuremmista kohteista.

Makrokuvauksen viehätys perustuu siihen, että siinä voidaan päästä lähelle yksityiskohtia, joihin ei muuten tulisi kiinnitettyä huomiota – pisara aamukastetta ruohonkorrella, kukan emit ja heteet taikka kärpäsen silmät.

Makrokuva kukasta

Makrooobjektiivilla voi luonnosta löytää mitä ihmeellisimpiä yksityiskohtia. 

© Shutterstock

Millaisia kuvausvälineitä makrokuvauksessa tarvitaan?

Hetikään kaikki kamerat eivät pysty tarkentamaan muutamien senttimetrien etäisyydelle, mitä makrokuvauksessa vaaditaan. 

Monissa kompaktikameroissa ja järjestelmäkameroissa on omat makrokuvausohjelmansa, joilla saa hyviäkin lähikuvia.

Jos makrokuvaus kiinnostaa tosissaan, on syytä hankkia lisävarusteita.

Makrokuvia pakettiobjektiivilla

Tavallisilla zoomobjektiiveillakin voidaan ottaa makrokuvia. Valitse pisin polttoväli ja mene niin lähelle kohdetta kuin tarkennus antaa myöten.

Tällä tavalla kuva-ala saadaan täyttymään noin 5–6 cm:n levyisellä kohteella. Kuvaa saadaan suurennettua rajaamalla jälkeenpäin.

Voit myös suurentaa kuvauskohteita ilman erikoislaitteita.

Makrokuvia loittorenkaiden avulla

Tavallisesta objektiivista saa makro-objektiivin loittorenkaiden avulla. Ne lyhentävät objektiivin tarkennusetäisyyttä, eli niillä voidaan tarkentaa tavallista lähemmäksi.

Loittorenkaat voidaan kiinnittää kaikkiin objektiiveihin, ja ne maksavat lähes aina vähemmän kuin aito makro-objektiivi. 

Kameran ja objektiivin yhteensopivuus tulee kuitenkin etukäteen varmistaa, jotta automaattitarkennus on käytettävissä.

Jos haluat tietää lisää loittorenkaitten toiminnasta, lue oppaamme, jossa esitellään edulliset oikotiet makrokuvaukseen. 

Makro-objektiiiviin investoiminen

Teknisesti parhaita makrokuvia syntyy peilijärjestelmäkameralla ja makro-objektiivilla. 

Suositumpien mallien polttoväli on 90–105 mm, mutta myös 50- ja 60-millisiä makro-objektiiveja on olemassa.

Niillä kuvattaessa on mentävä lähemmäksi kuvattavaa kuin yleisemmillä, pitempipolttovälisillä makroilla, ja silloin esim. hyönteiset voivat lähteä pakoon.

Makro-objektiivin suurin vahvuus on se, että se tarkentaa niin lähelle, että kuvasuhteeksi muodostuu aiemmin mainittu 1:1, eli kuvan kohde toistuu kameran kuvakennolla samansuuruidena kuin todellisuudessa.

Jos kuvataan 1,5 x 2 cm:n kokoista kukkaa, se täyttää samat 1,5 x 2 cm kuvakennolla ja suhteessa saman verran kuva-alalla. 

Makro-objektiivilla voidaan tietysti kuvata muunlaisiakin aiheita. Se toimii hyvin esim. muotokuvausobjektiiveina, joten se on mitä mainioin investointi.

Makro-objektiivien valovoima on yleensä F2,8:n luokkaa, joten niillä saa tarvittaessa aikaan erittäin niukan syvyysterävyysalueen ja voimakkaan taustasumennuksen.

Lue myös, kuinka saadaan enemmän irti makro-objektiivista. 

Millaisista makroaiheista on hyvä aloittaa?

Makrokuva kukasta

Kukkien yksityiskohdat voivat olla väreiltään ja muodoiltaan kuin taideteoksia, kun niitä sopivasti lähestytään. 

© Shutterstock

Kannattaa aloittaa helpoista kuvausaiheista ja -kohteista, kun kameran makro-ohjelma, loittorenkaat taikka makro-objektiivi eivät vielä ole tuttuja.

Hyviä makrokohteita aloittelijalle oblat kukat ja muut kasvit, koska niitä on monenlaisia eivätkä ne lähde karkuun hyönteisten lailla. 

Kun löydät mieluisan kasvin kuvattavaksi, kokeile eri kuvauskulmia, kunnes löydät sellaisen, joka korostaa sen kasvin tyypillisiä piirteitä. 

Makrokuva kärpäsen naamasta

Makro-objektiivilla voidaan jopa kärpäsen silmistä saada värikäs ja yksityiskohtaisen kiehtova valokuva. 

© Shutterstock

Hyönteiset, kuten kärpäset, mehiläiset ja perhoset ovat hienoja makrokohteita, joita löytyy sisältä ja ulkoa. Ne ovat hauskoja vaikkakin vaikeampia kuvattavia kuin kasvit. 

Hyönteisjahtiin kannattaa lähteä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, koska kuvattavat ovat silloin verrattain hidasliikkeisiä. 

Makrokuva vesipisarasta

Erinomainen ajankohta lähteä kuvaamaan on se, kun sade on juuri lakannut. Kiinnitä huomiota märkiin ruohonkorsiin, lehtiin ja kukkiin ja kuvaa niitä suurilla aukoilla. 

© Shutterstock

Vesipisarat ovat äärimmäisen kuvauksellisia makrokohteita, ja mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, sillä niitä on vesihanoissa, ikkunoissa sateella sekä kasvien lehdillä ja kukissa. 

Jos sateita ei ole näköpiirissä, pisaroita voi tehdä suihkepullon avulla ruukku- tai pihakasvien lehdille. 

Makrokuva silmästä

Ihmissilmä on helppo kohde, josta saa hyviä makrokuvia. 

© Shutterstock

Ihmiset ovat harvoin hyviä kohteita makrokuvaajalle, mutta kaikissa meissä on mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita voi koettaa lähestyä myös makro-objektiivilla – esim. silmissä näkyvät heijastukset taikka kasvojen hymykuopat tai uurteet.

Lue lisää makrokuvausvinkkejämme. 

Voit saada makrokuvia myös älypuhelimen kameralla, kunhan kiinnität siihen makro-objektiivin.

Tilaa näppärä objektiivisarja älypuhelimeen ja 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!