Hallitse kohde makrokiskolla
Makrokiskon avulla hallitset kuvasi millilleen. Kisko kiinnnitetään tavalliseen kuvausjalustaan. Kiskon avulla kameraa voidaan siirtää sekä sivusuunnassa että lähemmäs kohdetta erittäin tarkasti.
Makrokuvissa on terävyysaluetta vain millimetrejä tai vielä vähemmän, mikä ei riitä koko hyönteiseen tai kokonaiseen kukkaan. Koko kohteesta saadaan kuitenkin terävä käyttämällä makrokiskoa ja foto stacking -menetelmää.
Fockus stackingissä otetaan kohteesta sarja eri kohtiin tarkennettuja kuvia, ja siinä makrokisko on korvaamaton. Kun olet kuvannut koko kohteen eri tarkennuksilla, voidaan kuvat yhdistää esim. Photoshopissa yhdeksi kuvaksi, jossa koko kohde on terävä.
Aloita tarkentamalla käsin siihen kohtaan kohdetta, joka on lähinnä kameraa. Siirrä sitten kameraa ja siis myös tarkennuskohtaa eteenpäin puoli millimetriä kerrallaan. Se tapahtuu kiertämällä makrokiskon rullaa. Vain ensimmäinen kuva on siis tarkennettava käsin.
Kun koko kohde on kuvattu, on aika viedä kuvat Photoshopiin. Napsauta ylärivin valikosta Tiedosto. Napsauta sitten kohtaa Komentosarjat ja sitten kohtaa Lataa tiedostot pinoon.
Ellei käytössä ole Photoshopia, focus stacking -ohjelma Helicon Focus tarjoaa kuukauden tutustumisajan. Kuvien yhdistäminen käy myös sillä.
> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Makrokiskoissa löytyy niin sivusuunnassa liikuteltavia kuin sellaisia, joilla kameraa voidaan liikuttaa eteen-ja taaksepäin.
© ShutterstockHallitse valo valonhajottimella
Jos käytät makrokuvissa salamaa, kannattaa varoa, ettei valosta tule liian kylmää ja kovaa. Jos niin käy, voit pehmentää valoa ja varjoja valonhajottimella.
On valonhajottimia, jotka kiinnitetään itse salamalaitteeseen tai objektiivin ympärille. Salaman valo kulkee silloin valkoisen kankaan läpi ja pehmenee samalla. Voit tehdä valonhajottimen itsekin kiinnittämällä salamalaitteeseen valkoisen kangas- tai muovikaistaleen tai vaikka vain valkoisen muovipussin.
> Lue myös: Valitse itsellesi sopiva salamalaite

Valkoinen kangas hajottaa valoa. Voit hankkia valonhajottimen valokuvausliikkeestä, mutta salamalaitetta voi tohtoroida itsekin valkoisella kankaanpalalla ja teipillä.
© ShutterstockLisää kohteeseen vesipisaroita
Vesisumuttimella voi syntyä hyvin tehokkaita kuvia. Käytä sumutinta sisällä ja ulkona, kun haluat pikkupisaroita esimerkiksi kuvaamaasi kukkaan.
Veteen voi lisätä glyseriiniä. Silloin vesi sitoutuu paremmin kohteen pinnnalle. Sekoitussuhteita voi kokeilla alkaen kahdesta osasta vettä ja yhdestä osasta glyseriiniä.
Kun tuot kukan sisälle kuvattavaksi, se kannattaa kiinnittää pienillä kiinnikkeillä siksi aikaa, kun pidät kameraa kädessä.
> Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

Vesisumutin kannattaa pitää käsillä makrokuvauksissa. Silloin vettä voidaan lisätä juuri tarvittava määrä.
© Shutterstock