Makrokuvaus oli aikanaan niiden heiniä, joilla oli varaa makro-objektiiviin. Enää asia ei välttämättä ole niin, vaikka makro-objektiivi sopii siihen parhaiten.
Paketti- ja teleobjektiivien puolella on nimittäin tapahtunut paljon, joten niilläkin pääsee hyvin lähelle pieniä kohteita.
Se avaa ovet useimmille kuvaajille, minkä vuoksi kaikki voivat kokeilla pienten kohteiden kuvaamista – mutta kameran asetukset on silloinkin hallittava.
Käytä ja hallitse käsitarkennusta
Aloita valitsemalla käsitarkennus. Silloin kuvaat tarkasti ja hallitusti.
Kun tarkennat äärimmäisen lähelle, terävyysalue pienentyy samalla. Siksi automaattitarkennuksella voi olla vaikeata tarkentaa täsmälleen haluttuun kohtaan.
Siirrä kameraa eteen ja taakse pienin liikkein, kunnes oikea kohta on tarkka.
> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Makrokuvaus tarjoaa tilaisuuden leikitellä koolla ja mittasuhteilla. Se suorastaan pakottaa miettimään kuvan mittasuhteita.
© ShutterstockKäytä kameran itselaukaisinta
Kun oikea kuvakulma on löytynyt saattaa kannattaa käyttää kameran itselaukaisinta. Näin vältetään laukaisimen painalluksesta syntyvät liikkeet ja tärinä.
Samasta syytä kannattaa käyttää jalustaa, koska se vähentää tärähtämisen vaaraa. Kaikki näyttää kuvassa suurelta - myöskin pienen pieni tärinä.
> Jos haluat tutustua paremmin hyvien makrokuvien saloihin, saat paljon tietoa Digikuvan uudesta Kehity kuvaajana -valokuvauksen opaskirjasta. Saat kirjan ja kolme Digikuvan numeroa yhteishintaan 13,90.

Jos käytät suurta aukkoa, tausta pehmenee voimakkaasti. Se ohjaa katseen tehokkaasti kohti haluttua kohtaa.
© ShutterstockKäytä suurta aukkoa
Taustan pehmentämiseen kannattaa käyttää suhteellisen suurta aukkoa, esim. aukkoa F4. Silloin kohde näyttää hyvin terävältä, kun taas tausta pehmenee.
Parhaat makrokuvat esittävät hyvin pientä kohdetta. Jos tausta jää teräväksi, se häiritsee silmää. Aloita yli 100 mm:n polttovälillä ja tausta pehmenee noin aukolla F4 tai F5,6.
> Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan