Kaksi muurahaista lehdellä.

Uusi tekniikka siirtää jatkuvasti sen rajoja, miten lähelle pienimpiäkin kohteita voi päästä. Se koskee myös paketti- ja teleobjektiiveja.

© Shutterstock

Parhaat asetukset makrokuvaukseen

Makrokuvaus oli aikanaan niiden heiniä, joilla oli varaa todella kalliisiin varusteisiin. Nykyään voidaan kuitenkin myös paketti- ja teleobjektiivit tarkentaa hyvin pieniin kohteisiin. Kameran asetuksien on kuitenkin oltava kunnossa.

torstai 23. huhtikuuta 2020 teksti C. Trant

Makrokuvaus oli aikanaan niiden heiniä, joilla oli varaa makro-objektiiviin. Enää asia ei välttämättä ole niin, vaikka makro-objektiivi sopii siihen parhaiten. 

Paketti- ja teleobjektiivien puolella on nimittäin tapahtunut paljon, joten niilläkin pääsee hyvin lähelle pieniä kohteita.

Se avaa ovet useimmille kuvaajille, minkä vuoksi kaikki voivat kokeilla pienten kohteiden kuvaamista – mutta kameran asetukset on silloinkin hallittava.

Käytä ja hallitse käsitarkennusta

Aloita valitsemalla käsitarkennus. Silloin kuvaat tarkasti ja hallitusti. 

Kun tarkennat äärimmäisen lähelle, terävyysalue pienentyy samalla. Siksi automaattitarkennuksella voi olla vaikeata tarkentaa täsmälleen haluttuun kohtaan.

Siirrä kameraa eteen ja taakse pienin liikkein, kunnes oikea kohta on tarkka. 

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Kaksi pientä mieshahmoa avaa pistaasipähkinöitä.

Makrokuvaus tarjoaa tilaisuuden leikitellä koolla ja mittasuhteilla. Se suorastaan pakottaa miettimään kuvan mittasuhteita.

© Shutterstock

Käytä kameran itselaukaisinta

Kun oikea kuvakulma on löytynyt saattaa kannattaa käyttää kameran itselaukaisinta. Näin vältetään laukaisimen painalluksesta syntyvät liikkeet ja tärinä.

Samasta syytä kannattaa käyttää jalustaa, koska se vähentää tärähtämisen vaaraa. Kaikki näyttää kuvassa suurelta - myöskin pienen pieni tärinä. 

> Jos haluat tutustua paremmin hyvien makrokuvien saloihin, saat paljon tietoa Digikuvan uudesta Kehity kuvaajana -valokuvauksen opaskirjasta. Saat kirjan ja kolme Digikuvan numeroa yhteishintaan 13,90.

Makrokuvia kahvipavuista.

Jos käytät suurta aukkoa, tausta pehmenee voimakkaasti. Se ohjaa katseen tehokkaasti kohti haluttua kohtaa.

© Shutterstock

Käytä suurta aukkoa

Taustan pehmentämiseen kannattaa käyttää suhteellisen suurta aukkoa, esim. aukkoa F4. Silloin kohde näyttää hyvin terävältä, kun taas tausta pehmenee. 

Parhaat makrokuvat esittävät hyvin pientä kohdetta. Jos tausta jää teräväksi, se häiritsee silmää. Aloita yli 100 mm:n polttovälillä ja tausta pehmenee noin aukolla F4 tai F5,6.

Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!