Makrokuva kukka pisarat

Ruiskuttamalla vesipisaroita voikukan siemeniin saadaan kiva kuva, jossa pisarat toimivat pieninä linsseinä.

© Digikuva

Uusi numero: suuressa makroteemassa työpaja ja kuvaajamestarin haastattelu

Nyt kuvataan kukkia, hyönteisiä ja muita makrokohteita. Digikuvan numerossa 8/2021 on luvassa apua loittorenkaiden käyttöön, kuvausteltan pystyttämiseen kotipihalle ja ammattilaisten suosimia valokuvaustekniikoita.

keskiviikko 12. toukokuuta 2021 teksti S. Winter

Yksi makrokuvauksen suurimmista haasteista on hyvin pieni syväterävyys, varsinkin kun tarkennetaan lähelle kohdetta. Jopa pienellä aukolla terävyysalue on usein alle yksi milli.

Niinpä esim. hyönteiskuvat ovat usein teräviä vain silmästä tai tuntosarvien kohdalta, kun taas muu keho on epäterävä. Se on harmi, koska monissa hyönteisissä on hauskoja yksityiskohtia, kuvioita, tekstuuria ja karvoja.

On kuitenkin olemassa erikoistekniikka, jolla saadaan syväterävyyttä, ja sitä kutsutaan pinoamiseksi. Siinä otetaan sarja valokuvia kohteesta ja siirretään tarkennusta hieman joka kuvan välissä. Lopuksi kuvat pinotaan ja yhdistetään Kuvankäsittelyssä.

Se saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta Digikuvan numerossa 8/2021 sukellamme suoraan erityistekniikkaan sekä näytämme menettelytavat ja lopputulokset, jotta voit oppia pinoamaan omat makrokuvasi.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Makrokuva kukka pisarat

Oppaassa näytetään kolme erilaista tapaa käyttää pinoamistekniikkaa. Tässä on käytetty elektronista kiskoa.

© Digikuva

Maailman paras makrokuvaaja kertoo

Kun Don Komarechka alkaa touhuta vanhojen linssien, adapterien, metallikiinnikkeiden ja sumuttimien kanssa studiossaan, syntyy suoranaista taikuutta.

Nuori kanadalainen on yksi maailman lahjakkaimmista makrokuvaajista, ja keskustelimme hänen kanssaan mm. hänen uudesta, 352-sivuisesta ohjekirjastaan Macro Photography: The Universe at Feet.

Voit lukea muun muassa siitä, mikä sai hänet heittäytymään valokuvaukseen, kuinka hän keksi valoa heijastavat saippuakuplat ja miksi hän ei koskaan käytä glyseriiniä pisarakuviinsa.

Komarechka jakaa myös anteliaasti kokemuksiaan ja kikkojaan. Voit aloittaa vaikkapa kukista, jos haluat kokeilla hänen tyyliään tai tekniikoitaan.

> Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

Lwppäkerttu lehdellä ultraviolettivalo

Ultraviolettivalo värjäsi leppäkertun kilven vaaleanruskeaksi, joten Komarechka lisäsi kontrastia ja näin palautti sen tunnusomaiseen punaisen värin.

© Don Komarechka

Digikuvan numerossa 8/2021 lisäksi

  • UutisiaMaailman pienin toimintakamera on peukalon kokoinen.
  • Tee-se-itse-kuvaaja: pystytä oma pieni kuvausteltta kotipihalle.
  • LukijakuviaDigikuvan jokaisessa numerossa valitaan parhaat lukijakuvat.
  • Kursseja: sumutehoste Photoshopilla ja pikasäädöt Lightroomin kuvatyyleillä. 
  • Tuotearviot: Fujifilm GFX 100S, DJI FPV Combo, Sony FE 50 mm F1.2 GM, Omnicharge Omni 20+ Pro Bundle ladestation.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!