Makrokuva riikinkukon höyhenet

Arjen pieniin yksityiskohtiin kätkeytyy monia mielenkiintoisia kuvausaiheita.

© Shutterstock

5 huomaamatonta kohdetta kuvattavaksi kotona

Kiehtovien makrokuvien saamiseksi ei tarvita värikkäitä kukkia tai kauniita perhosia. Tässä viisi arkista mutta hauskaa kuvauskohdetta, joita et ehkä muuten tulisi ajatelleeksi.

torstai 27. helmikuuta 2020 teksti S. Winter

On helppo menettää kiinnostus kuvaamista kohtaan talvella, kun hyönteiset on poissa ja pihan kukat peittyvät lumeen tai ainakin talvehtivat värittöminä.

Tästä huolimatta joka kodista löytyy paljon kiinnostavaa kuvattavaa, jos on avoin ja utelias. Alla on viisi helppoa kuvauskohdetta, joita voit tähtäillä samalla kun räntä lentää tai pakkanen paukkuu ulkona.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

1. Kissojen ja koirien nenät

Makrokuva kissan nenä
© Shutterstock

Kissojen ja koirien silmistä on paljon kuvia, mutta myös niiden nenät ja tassut ovat täynnä yksityiskohtia kuvattavaksi.

Tarkenna kuonon nyppyläiseen pintaan ja hyödynnä makro-objektiivin niukkaa syvyysterävyyttä, jotta kuvaan saataisiin myös mukava taustasumennus.

> Lue myös: 5 vinkkiä makrokuvaukseen älypuhelimella

2. Piirilevyt

Makrokuva piirilevystä
© Shutterstock

Piirilevyjä on elektronisissa laitteissa, ja ne näyttävät melkein pieniltä taideteoksilta, jotka suorastaan kutsuvat kuvaamaan.

Sijoita kamera suoraan levyn päälle, jotta koko kohde näkyy etsimessä tarkasti, ja käytä tasaista valaistusta varjojen muodostumisen välttämiseksi.

> Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

3. Höyhenet

Makrokuva höyhen


© Shutterstock

Höyheniä löytyy tyynyn täytteistä ja pölyharjoista, ja ne ovat täynnä hienoja yksityiskohtia. Riikinkukkojen höyheniä pitää etsiä tai tilata esim. kiinalaisista lahjakaupoista, mutta kyyhkysen höyhenistä saa upeita kuvia.

Mene niin lähelle höyhentä, että se täyttää kuva-alan kokonaan. Näin saadaan abstrakti kuva, jossa höyhenten linjat korostuvat. 

> Lue myös: Makrokuvausta ilman erityiskalustoa

4. Huonekasvit

Makrokuva kaktus


© Shutterstock

Jos ikkunalautasi ovat täynnä kasveja, sinulla on todella paljon kuvattavaa käden ulottuvilla.

Mene hyvin lähelle kasveja, joissa on suuria, haaroittuneita lehtiä tai pieniä, hienoja kukkia. Erityisesti sukkulentteja ja kaktuksia kannattaa kuvata ylhäältäpäin, jolloin ne ovat täysin symmetrisiä.

> Lue myös: 10 hauskaa makrokohdetta kuvattavaksi kotona

5. Polkupyörän ketjut

Makrokuva polkupyörän kettinki
© Shutterstock

Kun olet kuvannut talon sisätilojen makrokohteet, käy vaikkapa autotallissa ja etsi polkupyöräsi, moottoripyöräsi tai autosi yksityiskohtia.

Polkupyörän ketjut, kellot, sarvet ja lokasuojat ovat hauskoja kohteita, joista voi saada kiehtovia kuvia lähietäisyydeltä.

Lue myösLoittorenkaat, halpa tapa saada makrokuvia

> LUE LISÄÄ: Eristetty varasto

Nyt tarkennamme arkisiin asioihin

Digikuva numerossa 4/2020 on tarjolla runsaasti inspiraatiota ja vinkkejä loisteliaisiin kuviin, joissa näkyvät arjen pienet yksityiskohdat, joihin et ole koskaan ennen kiinnittänyt huomiota.

Tiesitkö esimerkiksi, että makrokuviin saa terävyyttä, jos seisoo tietyllä tavalla kuvauksen aikana? Tai että jos pudottaa hedelmän päälle vesipisaroita, niin se näyttää kuvassa tuoreelta ja houkuttelevalta? 

Jos et ole lehtemme tilaaja, voit hankkia langattomat korvakorvakuulokkeet ja kolme numeroa Digikuvaa hintaan 15,90. Samalla saat taskuun menevän kotelon, joka lataa kuulokkeet, kun et käytä niitä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!