Makrokuva kaktus

Maailma on täynnä ihmeellisiä yksityiskohtia, joita on melko helppo kuvata jopa matkapuhelimella. 

© Shutterstock

5 vinkkiä makrokuvaukseen älypuhelimella

Kamera yleensä lyö älypupuhelimen kuvanlaadussa, olipa kyse terävyydestä tai värintoistosta. Mutta yksi asia, johon kamera ei aina pysty, on todella pieniin asioihin tarkentaminen. Tässä viisi vinkkiä makrokuvaukseen älypuhelimella.

perjantai 6. syyskuuta 2019 teksti S. Winter

Jos käytössä ei ole makro- tai teleobjektiivia, voi olla todella vaikeaa kuvata pieniä esineitä ja asioita läheltä. 

Tämä johtuu objektiivien lähimmän tarkennusetäisyyden riittämättömyydestä. Esimerkiksi tavallinen 18–55 millimetrin pakettiobjektiivi ei tarkennu lähemmäksi kuin 28 cm. 

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Mutta matkapuhelimissa lähin tarkennusetäisyys voiolla vain noin 10 cm, esim. iPhone 7:ssä. Älypuhelin on myös pienempi kuin useimmat kamerat, joten se kädessään voi hiipiä helposti lähelle pieniä kohteita säikyttämättä niitä tiehensä.

Niinpä matkapuhelimella kannattaakin usein kuvata esimerkiksi hyönteisiä tai kukkia, jos kuvia ei tarvitse tulostaa suureen kokoon. 

> Lue myös: 6 asiaa, jotka on syytä tietää kännykkäkamerasta

Tässä kännykkäkuvaajan makrokuvausvinkit:

1. Aloita sisätiloista
2. Putsaa etulinssi
3. Lisää mahdollisuuksia sovelluksilla
4. Käytä lisäobjektiiveja
5. Hanki supermakrokamera 

1. Aloita sisätiloista

Makrokuva kaktus

Kaktukset ovat mielenkiintoisia makrokohteita, joita monilla on ikkunalaudoillaan, ja niistä on hyvä aloittaa, koska niissä on runsaasti yksityiskohtia eivätkä ne liiku kuvaustilanteessa. 

© Shutterstock

Jos haluat ottaa makrokuvia ulkona, sää on usein esteenä, sillä pienikin tuuli saa kohteen liikkumaan, joten terävän kuvan saaminen normaalilla valotusajalla on vaikeaa.

Siksi on hyvä aloittaa sisätiloista. Tämä ei tarkoita, että voisit kuvata vain kotona – voit esimerkiksi poimia puutarhasta kukkia ja laittaa ne pöydälle maljakkoon. 

Myös hedelmät ja vihannekset ovat hyviä kuvauskohteita, koska niiden pinnat ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia.

> Lue myös: Näin saat hienoja kuvia vesipisaroista

2. Putsaa etulinssi

Suurin osa kuvausharrastajista unohtaa, että matkapuhelin on taskussa tai laukussa suurimman osan päivästä keräten likaa ja pölyä kankaista, joiden kanssa se on kosketuksissa.

Siksi muista pyyhkiä lasi samalla tavalla kuin pyyhit objektiivin etulinssin. Kameran etulinssin ulkopuolella oleva pöly ja muu lika näkyy makrokuvissa selvästi.

> Lue myös: Pidä huolta valokuvauslaitteistasi

3. Lisää mahdollisuuksia sovelluksilla

kukkia kuvaamassa kännykällä

Ulkoisen kamerasovelluksen avulla saada paremman valotuksen ja tarkennuksen kuin ilman niitä, mistä on etua makrokuvauksessa. 

© Shutterstock

Kuten tiedämme, automaattitarkennus saadaan tarkentamaan tiettyyn kohteeseen kuvassa kameran näyttöä napauttamalla. Mutta tämä tekniikka ei aina välttämättä toimi tarkasti, joten manuaalitarkennus ulkoisen sovelluksen avulla voi olla hyvä ajatus.

Manual Camera -sovellus on yksi Android-laitteille saatavissa olevista kamerasovelluksista, jonka avulla säädetään tarkennus, valotusaika, ISO-herkkyys, valkotasapaino ja valotuksenkorjaus käsin. 

> Lue myös: 6 mobiilisovellusta valokuvausharrastajalle

4. Käytä lisäobjektiiveja

Jos olet valmis ottamaan askeleen pidemmälle, voit hankkia myös edullisen ulkoisen objektiivin, joka voidaan kiinnittää puhelimeen helposti. Pienet objektiivit ovat yleensä laajakulma-, kalansilmä- tai makro-objektiiveja, ja ne tarjoavat aivan uusia mahdollisuuksia.

Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. 

5. Hanki supermakrokamera

Jos haluat päästä lähemmäksi kohteitasi kuin mihin matkapuhelimella voi päästä, on aika ryhtyä Digikuvan tilaajaksi.

Nyt saat kolme numeroa Digikuvaa ja supermakrokameran, joka toimii Wifi-yhteyden kautta, erikoishintaan 14,90.

Supermakrokameran avulla voit suurentaa kohdetta jopa 1000 kertaa ja saada näkyviin uskomattomia yksityiskohtia, esimerkiksi mikroskooppisen pieniä, yksittäisiä värisävyjä perhosen siivissä.

Voit hallita kameraa helposti matkapuhelimelta tai tietokoneelta.

Lisätietoa kamerasta ja tarjouksesta on täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!