valokuvaus vesipisarat

Kastepisarat ovat kaunis kuvauskohde, ja niitä on helppo kuvata. 

© Shutterstock

Näin saat hienoja kuvia vesipisaroista

Vesipisaroista voi saada upeita valokuvia – ja niitä on helppo kuvata, sekä aloittelijan että kokeneen makrokuvaajan. Tässä opas pienten kristallien ikuistamiseen.

perjantai 8. maaliskuuta 2019

Kevät on valokuvaamisen aikaa, ja kevään merkkeihin kuuluu aamusumu, joka saa kasvit kimaltelemaan auringossa kuin timantit.

Pisaroiden kuvaajan kuitenkaan tarvitse odottaa aamusumua, sillä pisaroita löytyy myös sateen jälkeen, ja niitä voi tehdä itsekin. 

Tässä opas pisaroiden kuvaamiseen. 

Käytä makro-objektiivia tai loittorenkaita

Vesipisarat ovat pieniä, joten jos haluaa pisaran täyttävän merkittävän osan kuva-alasta – ja vieläpä toistuvan terävänä – kannattaa kuvata makro-objektiivilla, jonka suurennussuhde on 2:1 tai mielellään 1:1.

valokuvaus vesipisarat

Vesipisaroita voidaan valokuvata hyvin eri tavoin – esimerkiksi ylhäältä alaspäin, jolloin lehden pintarakenne saadaan mukaan. 

© Shutterstock

Polttovälillä ei ole suurtakaan merkitystä, mutta 100 mm on hyvä lähtökohta.

Jos et omista makro-objektiivia, kannattaa käyttää loittorenkaita, joita saa edullisesti. Kun sellainen kiinnitetään objektiivin ja kameran väliin, voidaan tarkentaa tavallista huomattavasti lähemmäksi.

> Lue myös: Loittorenkaat, halpa tapa saada makrokuvia

Kiinnitä kamera jalustaan

Makro-objektiivilla kuvattaessa käy syvyysterävyysalue todella niukaksi, myös pienillä aukoilla.

Silloin pienikin liike syvyyssuunnassa vaikuttaa terävyysalueen sijaintiin ratkaisevasti, joten suosittelemme kuvaamista jalustalta.

> Asiaa kamerajalustoista Etunurkassa  

Sopiva aukko väliltä F5.6–8

Pehmeä taustasumennus on tärkeä tekijä tällaisissa kuvissa, ja makrokuvissa sellainen on helppo saada aikaan, varsinkin tällaisilla aukkoarvoilla.

valokuvaus vesipisarat

Makro-objektiivilla kuvan tausta saadaan sumeaksi pienemmilläkin aukoilla. 

© Shutterstock

Jos makro-objektiivilla kuvattaessa valitaan suuri aukko, esim. F2,8, jää syväterävyysalue – polttovälistä ja tarkennusetäisyydestä riippuen – muutaman milimetrin mittaiseksi.

Tarkenna käsin

Kameran automaattitarkennukselle on vaikeaa osua oikeaan näin pieniä kohteita kuvattaessa, joten tuloksena on usein väärään kohti tarkentuneita kuvia.

Mutta kun tarkennetaan käsin ja vieläpä suorakatselun eli kameran takanäytön kautta, jolloin esikatselukuvaa voidaan zoomata lähemmäksi, tarkennus osuu kohteeseensa millilleen. 

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!