Syksyisiä makrokuvauskohteita

Syksy on täynnä aiheita ja kohteita, joita on mielenkiintoista kuvata läheltä. Tähän juttuun kokosimme viisi ehdotusta. 

© Shutterstock

Hyödynnä syksy ottamalla mahtavia makrokuvia

Kun kesä loppuu ja lehdet kellastuvat, ilmestyy metsäpohjaan kiinnostavaa kuvattavaa. Tartu kameraan ja kokeile näitä viittä aihetta.

torstai 3. lokakuuta 2019 teksti S. Winter

Syksy innoittaa valokuvaajia – niin harrastajia kuin ammattilaisiakin – lähtemään ulos kameroineen, ja etenkin makrokuvaus on yksi otollisimmista kuvausgenreistä värikkäässä luonnossa. 

Metsässä maanpinta on täynnä kuvauksellisia kohteita, joille kullanruskeista lehdistä muodostuu sopiva tausta .

Jos haet kuvausinspiraatiota, olemme jo laatineet luettelon kohteista, joita voit lähteä kuvaamaan. 

1. Syksyn sienisatoa

Syksyisiä makrokuvauskohteita

Etsi puhdas tausta, joka ei vie huomiota sieneltä – esim. puu, jonka lämpimät ruskeat värit korostavat kuvan syksyistä tunnelmaa. 

© Shutterstock

Sienillä on monia omituisia muotoja, ja ne saavat oikeassa valossa jopa taianomaisen hahmon.

Mene kameran kanssa alas aivan maata vasten, koska tällä tavoin saat mahdollisimman puhtaan taustan ja voit käyttää etualan kasvillisuutta luomaan kuvaan syvyyttä. 

Voit myös asettaa kameran maahan linssi ylöspäin ja kuvata sienen alapuolta taivasta vasten. Monissa sienissä on helttoja, jotkatuovat kuvaan kiinnostavaa tekstuuria, jos taivaan valoa pääsee niiden läpi.

Lue myös: Näin valaistaan sieni

2.Metsän etanoita

Syksyisiä makrokuvauskohteita

Etanat rakastavat vettä, joten voit sijoittaa etanan kätevästi lätäkön tai puron läheisyyteen ja saada kuviin hienoja heijastuksia. 

© Shutterstock

Etanat ovat kiitollisimpia eläimiä kuvata, koska niitä on helppo löytää ja ne liikkuvat niin hitaasti, että kuvaajalle jää aikaa niiden kuvaamiseen ja niitä voi jopa asetella sopivaan paikkaan kuvausta varten.

Sienten tapaan etanatkin rakastavat kosteutta, joten kannataa mennä mennä metsään heti sadekuuron jälkeen. Valitse jokin yksilö ja käännä se toisinpäin laskiessasi sitä maahan – silloin sinulla on muutama minuutti aikaa sommittelemiseen, ennen kuin toinenkin etana ilmestyy paikalle. 

Jos aurinko on noussut, kuvaa etana vastavaloon. Sen puoliläpinäkyvä keho suodattaa valoa ja tarjoaa mielenkiintoisen näkymän. Voit myös asettaa etanan toisen etanan päälle taikka sienen päälle, mutta tee se varovasti. 

> Lue myös: 3 vinkkiä toisenlaisiin syyskuviin

3. Sammakot etsivät ruokaa syksyllä

Syksyisiä makrokuvauskohteita

Sammakko on kiva kuvauskohde, mutta melko liikkuvainen otus. 

© Shutterstock

Sammakoita on usein helpompi kuulla kuin nähdä, ja kun sammakko lopulta ilmestyy, se on paikoillaan muutaman sekunnin ja poistuu paikalta yhdellä loikalla. 

Mutta jos odotat hetken, se todennäköisesti tulee pian takaisin. Veden äärellä voi saada hauskoja kuvia, joissa sammakon pää työntyy veden pinnan yläpuolelle ja heijastuu vedessä. 

Voit myös koettaa kuvata isoja rupikonnia, jotka ovat rohkeampia ja voivat istua paikoillaan pidemmän aikaa. Niiden ihossa on erottuva pintarakenne, joka on hyvä asia valokuvauksen kannalta. Konnia löytyy kantojen, kaatuneiden puiden, paljaiden juurten välistä tai löysän puunkuoren alta.

> Lue myös: 3 valokuvattavaa muuttolintua

4. Helminauhamaisia hämähäkinverkkoja

Syksyisiä makrokuvauskohteita

Hämähäkinseitit ovat kuvauksellisia, myös rikkinäiset seitit – varsinkin jos niissä on paljon kastepisaroita. 

© Shutterstock

Yleensä hämähäkinverkot ovat melko näkymättömiä, ellei niitä katso oikeasta kulmasta, mutta syksyinen aamukaste tekee niistä erottuvia, välkkyviä taideteoksia. 

Nouse aikaisin, jotta löydät kohteen ennen kuin auringon lämpö kuivattaa kastepisarat. Jos tuulee, odota, sillä hämähäkinverkko on kevyt, joten pieninkin tullenvire saa sen liikkumaan, jolloin kuvaaminen vaikeutuu.

Löydettyäsi verkon etsi kulma, josta saat kuvaan mahdollisimman tumman taustan. Tällä tavalla sekä verkko että pisarat nousevat selkeämmin esiin. Pisaroiden saamiseksi toistumaan terävinä on parasta tarkentaa käsin ja kuvata jalustalta. 

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin syyskuviin

5. Puunkuori on hyvä syksyinen kohde

Syksyisiä makrokuvauskohteita

Etenkin vanhemmissa puunrungoissa on hienoja pintarakenteita kuvattaviksi. 

© Shutterstock

Puiden kuorta voi valokuvata ympäri vuoden, mutta syksyllä se on paljon helpompaa kuin kesällä. Silloin on paljon pilvisiä päiviä ja tasaista valoa, joka sopii pintarakenteiden kuvaamiseen. 

Etsi vanhoja puita, koska niiden kuori on usein kaikkein rouheinta. Erityisesti tammissa ja männyissä on paksu kuori, joka on täynnä linjoja ja tasoja, joista voi saada upeita makrokuvia. 

Lue myös: 6 vinkkiä ainutlaatuisiin syksykuviin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!