Syyskuva

5 vinkkiä hyviin syyskuviin

Luonnon valo ja värit kutsuvat kuvaajaa syksyllä – myös muotokuvauksesta innostuneita.

maanantai 10. lokakuuta 2016

Luonnon värikirjo on parhaimmillaan. Yhä alempaa horisontista paistavan auringon valo on päivä päivältä punertavampaa ja samalla lämpimämmän sävyistä, mikä luo omat edellytyksensä myös hyvien muotokuvien ottamiselle.

1. Etsi sopiva kuvauspaikka

Mene esimerkiksi niitylle, jossa syksyn viimeiset luonnonkukat vielä koristavat maisemaa – tai metsään, jossa saat vangittua upeita värejä niin kuvan etualalle kuin keskikohtaan ja vielä taustallekin.

Tippuneet lehdet ovat kauniin värisiä, ja jos mukana on lapsia, he kierivät niissä mielellään ja heittelevät niitä.

Foto: Malene Mittag

Malene Mittagin ottama lukijakuva

2. Etsi sopivaa valoa

Parhaimmillaan luonnonvalo on aamulla ja loppuiltapäivästä, kun aurinko paistaa matalalta. Mallia voi mainiosti kuvata vastavaloon ja heijastaa hänen takaansa tulevaa auringonvaloa heijastinkankaalla (tai käyttää apusalamaa) jotta kasvot saisivat riittävästi valoa.

> Lue myös: Tee heijastin itse ja säästä rahaa

Vaikka aurinko paistaisi suoraan linssiin, ei linssiheijastuksia kannata pelätä – ne voivat toimia kuvatehosteina.

3. Kaiva tele repusta

Valitse esimerkiksi 70-200 mm:n teleobjektiivi ja tiivistä kuvan perspektiiviä kuvaussuunnassa. Samalla pienenee syvyysterävyysalue eli tausta sumenee.

> Lue neljän, Canoneihin ja Nikoneihin käyvän 70-200 mm:n telezoomin testi Välineoppaasta.

4. Kuvaa suurella aukolla

Kuvaa isoilla himmenninaukoilla, esim. F3,5, niin saat kuviin niukan syväterävyyden ja kauniin, sumeanvärikkään taustan.

> Lue myös: Saako värejä paremmiksi?.

5. Mallin ylle sopivat värit

Pyydä etukäteen kuvattavaasi pukeutumaan tarkoituksenmukaisesti kuvausta varten – sekä säätä että väriympäristöä ajatellen. Sopivan värinen huivi tai hattu voi auttaa luomaan kontrastia taustalle.

Kylmällä ilmalla tee kamera-asetukset ensin ja anna mallin samalla lämmitellä vaikka paksun takin avulla. Näin saat ainakin muutamia onnistuneita ruutuja, ennen kuin teitä molempia alkaa palella tosissaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!